Heeft u uw kantoorruimte ingedeeld in verschillende ruimtes met scheidingswanden. Maar ervaart u toch geluidslekken? Lees hier de oplossing voor het isoleren van systeemplafonds.

Geluidslekken in een systeemplafond oplossen

Een systeemplafond is een plafondconstructie die vaak gebruikt wordt in kantoorgebouwen. Zo’n systeemplafond heeft namelijk prima akoestische eigenschappen. De voorwaarde is wel dat het systeem correct wordt opgebouwd. Want is dit niet het geval, dan wordt een systeemplafond een bron van geluidsproblemen.

We leggen graag uit hoe dat komt, waar het vaak mis gaat en wat u hieraan kan doen aan de hand van deze stappen:

  • Welke geluidsoverlast ervaart u?
  • Wat is de oorzaak van de geluidsoverlast?
  • Wat is de oplossing?
  • Welk resultaat mag u verwachten?
Welke geluidsoverlast ervaart u?
Indien u koos voor een systeemplafond met scheidingswanden om uw kantoorruimte in te delen in verschillende aparte ruimtes, dan hebt u waarschijnlijk ook graag zo weinig mogelijk geluidsoverdracht tussen die verschillende ruimtes. Hoort u echter geluiden en gesprekken van de ene ruimte in de andere? Dan hebt u last van geluidslekken.
 
Wat is de oorzaak van geluidslekken?
Vaak wordt eerst het systeemplafond en daarna pas de wanden geplaatst (zoals te zien is op de foto hiernaast). Doordat de scheidingswanden enkel aansluiten tegen het systeemplafond en niet tegen het bouwkundige plafond erboven ontstaat er een geluidslek. De lichte plafondplaten laten namelijk makkelijk geluiden door naar de ruimte tussen het systeemplafond en het bouwkundig plafond. Worden daar geen geluidschotten geplaatst of hebben deze onvoldoende massa, dan worden de geluidsgolven doorgegeven naar de nabijgelegen ruimte.
 
Wat is de oplossing?
Hou rekening met volgende aandachtspunten:
  • Trek de wanden boven het systeemplafond verder op tot tegen het bouwkundig plafond met geluidschotten. Voorzie deze aan beide zijden van Isomat KE. Wilt u tijd en moeite besparen? Kies dan voor een sandwichplaat. Onze Merfoplex bestaat uit twee lagen multiplex en een kern van diezelfde Isomat. Zo heeft u in een handomdraai een geluidschot met uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.
  • Werk de schotten bij voorkeur af met een gipsvezelplaat om de brandwerendheid te verhogen.
  • Controleer of de geluidschotten boven het systeemplafond goed aansluiten. Verlicht de ruimte die u gaat controleren. Is er licht zichtbaar boven het systeemplafond, dan hebt u een geluidslek. Kit in dat geval naden en kieren af.
  • Onderbreek het systeemplafond. Het systeemplafond van de ene ruimte mag het systeemplafond van de andere ruimte niet raken.
Welk resultaat mag u verwachten?
Als u bovenstaande stappen hebt gevolgd, dan bent u van de linkse nu naar de rechtse schets gegaan:
 
 
Zoals u kan zien, zijn de geluidslekken opgelost en kan u opnieuw in alle privacy gesprekken voeren in uw afgescheiden kantoorruimtes.

Hebt u in uw kantoorruimtes ook last van nagalm en slechte verstaanbaarheid aan de telefoon of in live gesprekken? Dan pakt u het best ook uw kantoorakoestiek aan. Een goed akoestisch klimaat verhoogt namelijk de concentratie en productiviteit.
 
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of over akoestiek in het algemeen? Neemt u dan gerust contact met ons op!