Car audio verbeteren

Wat is het probleem?
Doordat de luidsprekers het plaatwerk van o.a. de portieren in resonantie zet wordt muziek niet strak weergegeven en kunnen plaatvlakken zelfs met de muziek mee gaan trillen met negatieve bijgeluiden als gevolg. Deuren of portieren die niet "ontdreund" zijn geven een holle klank aan muziek, zeker in de weergave van bassen.

Wat is de oplossing?
De oplossing is vergelijkbaar met het isoleren van portieren (Zie filmpje). Door de portieren van binnen te beplakken met ontdreuningsmatjes wordt het plaatvlak als het ware vast gehouden. Resonanties verdwijnen en de muziekweergave wordt strakker en voller. Bij heel zware audio installaties (wedstrijden) worden hogere volumes in het voertuig gemeten omdat het geluid minder snel naar buiten kan.

Voorzie de buitenplaat van het portier aan de binnenkant van ontdreuningsmatjes zoals STP Standardplast of Vibraflex Extreme. Beplak voor maximale werking ook de binnenplaat waar het bekledingspaneel aan wordt bevestigd. Ook de zijpanelen naast het portier ontdreunt u met deze materialen, daar zijn namelijk ook vaak luidsprekers gemonteerd.

Welke producten gebruik ik waar?

Het verschil tussen Vibraflex en STP Standardplast is dat de STP producten zijn gemaakt van butylrubber, dat maakt het product wat kostbaarder maar heeft als grote pluspunten dat het bij lagere temperaturen ook bijzonder soepel is en zeer gemakkelijk op maat is te knippen.

Lees ook eens onze tipspagina 'De beste aanpak voor car audio' waarin wij uitleggen hoe u de portieren van uw voertuig het beste kunt aanpassen tot akoestisch goed functionerende luidsprekerkasten.


Hieronder vindt alle beschreven producten voor het verbeteren van car audio weergave

Filteren
Filteren

Voertuig isoleren
Op onze verzamelpagina Voertuig Isolatie vindt u meer informatie over het isoleren van diverse voertuigonderdelen zoals motorkap isolatie, wielkast isolatie en portier isolatie.