Geluidsisolatie voor wanden

Wat is het probleem?
Lichte ruimtescheidende wanden, gemaakt van gips- of houtplaat, laten gemakkelijk geluid door. U kunt gesprekken letterlijk volgen waardoor er weinig of geen privacy is. Het gebrek aan massa betekent ook een gebrek aan isolatiewaarde (massa = isolatie). Het probleem bij wanden die geplaatst zijn onder een systeemplafond is dat deze (vaak) niet aansluiten tegen het bouwkundige plafond. Een wand kan niet geïsoleerd worden zonder degelijke aansluiting tussen het bouwkundige plafond en de vloer!

Wat is de oplossing?
In het kort: Laat de wand goed aansluiten op bouwkundige vloer en tegen het bouwkundige plafond of dak. Spoor, eventueel met een lamp, naden en kieren op die geluid doorlaten (vooral bij wanden die haaks op de te isoleren wand staan). Voorzie de Isomat aan de jute zijde van een laagje Stauf lijm en monteer de deze tegen de wand met behulp van schroeven met een platte kop. Vervolgens monteert u een gips- of houtplaat over de Isomat. Voor het beste resultaat doet u dit aan beide zijden van de wand. Hoe zwaarder de wand wordt des te beter het eindresultaat. De dubbele methode kan voor het gehoor en reductie geven van 40%. In het geval van bijvoorbeeld studiobouw is het aan te raden om de wanden extra te isoleren met een zwevende voorzetwand Merfoflex.

Een uitgebreid "Stappenplan Wandisolatie" vindt u op onze tipspagina.

Zelf akoestisch geïsoleerde wanden maken
Wilt u een ruimte opdelen in meerdere vertrekken? Zorgt u er dan voor dat de geplaatste wanden zwaar, zwevend (wanneer mogelijk) en zonder geluidslekken worden gebouwd. Maak een frame van houten balkjes met een afmeting van tenminste 60 x 40 mm en plaats deze h.o.h. 600 mm uit elkaar. Plaats tussen de balkjes Akoestiwol PE60 spouwvulling en sluit de wand met Merfoplex of een dubbele laag gips- of houtplaat met daartussen Isomat KE14. Hoe zwaarder u de wand kunt maken des te hoger de isolatiewaarde. 

Gaat u een deur in deze wand(en) plaatsen zorgt u er dan voor dat deze deur ongeveer dezelfde isolatiewaarde heeft. U vindt op onze webshop ook geluidsisolerende Houten- en stalen deuren en een "Stappenplan Deurisolatie" op de tipspagina.

Hieronder vindt u de producten voor het isoleren van wanden

Filteren
Filteren

Bouwkundige geluidsisolatie
Meer oplossingen voor het isoleren van wanden, vloeren en plafonds vindt u op u op de overzichtpagina Bouwkundige geluidsisolatie. Gerelateerd hieraan zijn de pagina's over burengeluid.