Wat is akoestische isolatie?

De verschillen tussen contact- en luchtgeluid en geluidsabsorptie en isolatie
Bij het kiezen van het juiste materiaal of product voor uw geluidsprobleem dient u te bepalen om wat voor type geluid het gaat; luchtgeluid of contactgeluid. Zodra u dat weet kunt u kiezen voor een materiaal/product in de categorie geluidsisolatie, geluidsabsorptie, trillingsisolatie of een combinatie van deze drie. Wij leggen u graag een aantal begrippen uit, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Het verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid

 • Luchtgeluid
  Luchtgeluid is een trilling in de lucht welke wordt waargenomen als een klank. Luchtgeluid kan bijvoorbeeld de klank zijn van bewegende onderdelen van een draaiende pomp. Het komt rechtstreeks van de geluidsbron in tegenstelling tot contactgeluid wat indirect hoorbaar is. Luchtgeluid kan een wand of glasplaat laten trillen waardoor het geluid een ruimte verlaat of binnendringt. Bronnen van luchtgeluid zijn bijvoorbeeld de TV, stemmen, luidsprekers, windgeruis en akoestisch instrumenten. Het akoestisch isoleren van luchtgeluid doet u door het toepassen van geluidsisolatie, vaak zware materialen met een hoge densiteit, vaak in combinatie met geluidsabsorptie.
   
 • Contactgeluid
  Contactgeluid wordt verspreid door trillingen in materie. De geluidsbron maakt contact met een fundatie zoals vloer, wand of carrosserie en geeft zo resonanties door. In de woning is contactgeluid bijvoorbeeld hoorbaar wanneer een wasmachine draait, loopgeluiden en het sluiten van deuren. In voertuigen kunnen de motor, het onderstel en de banden contactgeluid doorgeven aan de carrosserie. In boten en jachten kunnen motoren en aggregaten de bron zijn. Het akoestisch isoleren van contactgeluid doet u door het plaatsen van ontdreuningsmateriaal of trillingsisolatie. Contactgeluid wordt het best aangepakt direct bij de bron.

Het verschil tussen geluidsabsorptie en geluidsisolatie

 • Geluidsisolatie
  Geluidsisolerende materialen zorgen ervoor dat geluid binnen of buiten een bepaalde ruimte blijft. Het toepassen van geluidsisolatie wordt akoestische isolatie genoemd (niet te verwarren met thermische isolatie). Enkele voorbeelden waar akoestische isolatie wordt toegepast zijn; omkastingen (behuizingen) van apparaten en machines. In voertuigen tegen motor- en rijgeluid. In schepen en jachten voor het verminderen van motor- en schroefgeluid. In woningen voor het isoleren van burengeluid in de vorm van wand, vloer- en plafondisolatie. Geluid wordt niet geïsoleerd door schuim of wol maar door materialen met een hoge densiteit (massa) of in een combinatie van massa-veer-systeem zoals bij zwevende vloer het geval is.
   
 • Geluidsabsorptie
  Geluidsabsorberende materialen absorberen trillingen in de lucht zodat geluid binnen een ruimte minder wordt verspreidt. Met akoestische panelen kunt u de akoestische eigenschappen van een ruimte verbeteren. Het resultaat is minder galm waardoor het geluidsniveau sterk verminderd wordt. Geluidsabsorptie past u ook toe in behuizingen en omkastingen voor apparaten, en machines. Geluidsabsorptie vindt ook terug in schepen, jachten en voertuigen voor het absorberen van motorgeluid. Voor deze toepassingen gebruikt u andere materialen dan voor ruimte akoestiek, namelijk akoestische platen. Dit zijn producten met bepaalde eigenschappen zoals hitte bestendigheid, specifieke toplagen en certificeringen zoals CE en IMO.

Vragen over deze onderwerpen? Contact
Heeft u vragen over akoestische isolatie voor het oplossen van uw geluidsprobleem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!