Geluidsoverlast van buren? Ontdek de juiste oplossingen en producten

Heeft u last van burengeluid? Wilt u weten hoe u dit kunt verminderen? Dan bent u bij ons op de goede plek. Door ons grote assortiment aan akoestische producten kunnen wij uw burengeluid probleem verminderen. Het geluid wordt vaak via wanden en plafonds verspreid, maar dit is afhankelijk van uw woonsituatie en de geluidsbron.

Klik hier als u meer wilt weten over burengeluid. 

Meer weten over uw specifieke situatie? Klik op één van onderstaande buttons.

       

Filteren
Filteren

Welk soort geluid dient aangepakt te worden?
De eerste stap om dit te verminderen is beginnen bij de bron. Probeer eerst te achterhalen waar het geluid precies vandaan komt. Komt het binnen via de wanden, de vloer of het plafond? Als u meer zicht heeft op de bron dan kunt u gericht zoeken naar een oplossing. Het verminderen van overlast van buren is het meest efficiënt aan de zijde van de veroorzaker. Aangezien dit niet altijd mogelijk is, leggen wij u graag uit wat u voornamelijk zelf kunt doen om een muur of plafond zoveel mogelijk geluidsdicht te maken. We onderscheiden twee soorten geluid:

  • Contactgeluid: Contactgeluid zijn geluiden die direct tegen een oppervlak worden gemaakt. Contactgeluid wordt vaak veroorzaakt door naaste of bovenburen. Denk hierbij aan het schuiven met van stoelen of voetstappen van bovenburen. Contactgeluid afkomstig van de vloer van uw buren kan hoorbaar worden doordat uw vloer én de scheidingsmuur in beweging worden gebracht. Vooral in oudere woningen, met lichte wanden en/of houten verdiepingsvloeren, is dit het geval. Dit binnendringen van geluid via meerdere wegen noemen we flankerend geluid.
  • Luchtgeluid: Luchtgeluid is de klank van een geluidsbron. Bij luchtgeluid zijn het geluidsgolven die door de lucht worden verspreid. Denk hierbij aan spraakgeluid of muziek.

De bron van het geluid is afhankelijk van uw type woning. Woont u bijvoorbeeld in een huis dan heeft waarschijnlijk overlast van naaste buren. Maar woont u in een appartement dat kunt u niet alleen last hebben van naaste buren, maar ook van boven- of onderburen.

Naaste buren
Een muur isoleren tegen burengeluid van naaste buren is vaak effectief, maar vaak bij oude woningen kan het ook helpen om de vloer te isoleren. De wanden worden het best geïsoleerd door deze te voorzien van een voorzetwand, met behulp van Merfoflex Tussenregels. Bij oudere woningen kan het helpen om ook de vloer te isoleren met Isomat KE.

Onderburen
Op de productpagina’s vindt u een omschrijving voor het bevestigen van ieder paneel. Zo zijn er platen die door middel van lijm gemonteerd kunnen worden, maar ook producten die door middel van montagemiddelen aan een plafond gehangen moeten/kunnen worden.

Bovenburen
Geluidsoverlast van bovenburen bestaat voor het grootste gedeelte uit contactgeluid van bijvoorbeeld stoelen of loopgeluid. Als geluidsisolatie voor een plafond kunt u het beste Merfoflex Tussenregels gebruiken voor het maken van een voorzetplafond. Bent u zelf degene die overlast veroorzaakt naar uw onderburen? Dan kunt u het beste Akoestifloor, Isomat KE of Agglomer gebruiken voor het akoestisch isoleren van uw vloer. Uw vloer is namelijk het plafond van de bovenburen.

Geluidsoverlast buiten
Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat u buiten geluidsoverlast van buren ervaart. Dit kan bijvoorbeeld in de tuin of op uw erf zijn. Hiervoor kunt meer lezen op deze pagina.