Stappenplan voor het isoleren van de houten vloer

Houten verdiepingsvloer isoleren

De houten vloer

De isolatiewaarde van een houten draagvloer is niet bijzonder goed te noemen. Zowel contact- als luchtgeluiden zijn bijzonder goed waarneembaar onder de houten vloer maar ook in de vertrekken er naast, bijvoorbeeld bij de buren. Op deze tipspagina zijn wij uitgegaan van een doorsnee houten vloer met een  opbouw van houten draagbalken afgewerkt met een eenvoudig plaatmateriaal zoals multiplex of underlayment. In oudere woningen zijn dit meestal (krakende) planken. De twee zwakke punten van deze opbouw: Een gebrek aan massa (gewicht) en stijfheid. Hieronder vindt u het stappenplan om de vloer te isoleren.

Contactgeluid verminderen

Het verminderen van contactgeluid doet u door eventueel ná het stappenplan een laag Agglomer D200 met een dikte van 10 mm aan te brengen (over de Isomat KE) met daarop tenminste één laag gipsvezelplaat (of vergelijkbaar). Agglomer Trillingsisolatie verminderd contactgeluiden zoals het schuiven van stoelen. Om de ‘loopdreun’ te verminderen dient u extra draagbalken binnenin de vloer te monteren zodat het doorbuigen van de vloer minimaal wordt.

Luchtgeluid verminderen

 

Het verminderen van luchtgeluid, waar dit stappenplan vooral voor bedoeld is, zoals spraak, muziek en klanken, doet u door de vloer met het juiste product zwaarder te maken. Hoe zwaarder de vloer wordt des te hoger de isolatiewaarde. De dikte van de vloer is dus niet van belang, maar het gewicht wel!

Voor het isoleren van luchtgeluid adviseren wij Isomat KE14 dit product zorgt voor een gewichtstoename van 14 kilogram per vierkante meter. De toename van gewicht is over het algemeen geen enkel probleem voor de draagkracht van de vloer. Heeft u hier twijfels over? Informeert u dan bij een aannemer of architect die de draagkracht van de vloer kent. Stapel in geen geval grote hoeveelheden Isomat op elkaar om de klus later te voltooien, Isomat KE14 weegt ruim 2800 kg per kuub!

Waarom Isomat?

Het product Isomat leent zich om twee belangrijke redenen als hét akoestische isolatiemateriaal voor lichte vloeren en wanden. Ten eerste is het product dun, maximaal 6 mm dik. Dit is praktisch in transport, handeling en verwerking. Het inkorten van deuren is in de meeste gevallen dus niet nodig. Het tweede, en meest belangrijkste aspect, is de samenstelling van het product. Het rubber en staal zorgen voor een hoge dichtheid en soortelijk gewicht.

In de praktijk blijkt vaak dat het inspuiten van een vlokkenproduct niet het gewenste resultaat biedt door het gebrek aan massa van deze producten.

Voor het isoleren van de houten draagvloer heeft u het volgende nodig:

  • Isomat KE8 of KE14: wij adviseren de 14 kg/m2 variant voor het beste resultaat.
  • Stauf lijm: een weinig geurende en gemakkelijk smeerbare pastalijm (optioneel).
  • Isotape Alu: voor het afdichten van naden en kieren (optioneel).
  • Lijmkam: handige lijmkam voor het verwerken van Stauf pastalijm.
  • Stanley- of hobbymes.
  • Sika Flex Kit: voor het afdichten van kieren en naden tussen de platen onderling en langs de wanden.

 
Het stappenplan voor het akoestisch isoleren van een houten verdiepingsvloer

Stap 1: De voorbereiding
Wanneer alle vloerbedekking - zoals bijvoorbeeld tapijt - is verwijderd, is de draagvloer zichtbaar. Als eerste moet de vloer worden geïnspecteerd op losse planken of vloerdelen. Spijker deze goed vast zodat de vloer vlak is en niet (meer) kraakt. Vervolgens controleert u of er geen naden en kieren zijn die geluidslekken kunnen vormen. Dit is belangrijk voor het eindresultaat! Naden en kieren kunt u af te kitten met Sika Flex. Grotere kieren dicht u af met stukjes vulhout en kit. Maak de vloer stofvrij voor de verlijming van de Isomat en het kit werk.


Isomat KE lijm

Isomat verlijmd met Stauf Extreme Tack

Stap 2: Isomat aanbrengen en verwerken
Met Isomat maakt u geen zwevende vloer, maar een met massa akoestisch geïsoleerde vloer. De platen kunnen gefixeerd worden door ze vast te lijmen of te nieten. U kunt Isomat gewoon strak tegen de wanden en-/of de plinten aandrukken. Sterker nog, dit moet strak en naadloos aansluiten tegen de wanden of plinten voor het voorkomen van geluidslekken! Het verlijmen van de platen is niet altijd noodzakelijk. U voorziet de gehele Isomat plaat van lijm als u een plankenvloer heeft, en ongeveer voor 70% als u een gladde multiplex of underlayment vloer heeft (zie foto). Planken kunnen wat kromtrekken en voor holten zorgen, vastlijmen voorkomt dit.De pasta-achtige lijm laat zich gemakkelijk aanbrengen en uitsmeren met een lijmkam, het verbruik is ongeveer 5 á 6 m² per emmertje van 3,5kg (afhankelijk van de toepassing). Druk de platen stevig aan, zodat er een goede hechting ontstaat. Isomat op kamertemperatuur vormt zich enigszins naar de ondergrond en door met korte stapjes over de plaat te lopen wordt deze goed aangedrukt en gevormd. 

Isomat vloerisolatie

Isomat strak tegen de wand

Stap 3: Naden en kieren
Vervolgens worden de naden en kieren afgekit, zoals langs de plinten en wanden én de naden tussen de platen onderling. De platen Isomat zullen niet 100% haaks zijn, en de wanden waarschijnlijk ook niet, dus kunnen er wat naden ontstaan. Wanneer de gehele vloer is voorzien van Isomat is het aan te raden de naden te voorzien van Isotape Alu (zie afbeelding).

Isomat vloerisolatie

Naden en kieren afgedicht met Isotape Alu

Stap 4: Afwerken
Nu de houtenvloer is voorzien van Isomat, voelt deze bij het belopen merkbaar meer solide en massiever aan. De afwerkvloer - in dit voorbeeld tapijttegels - zorgen voor een betere akoestiek omdat tapijt geluid absorbeert. U zult met tapijt veel minder last van nagalm hebben dan met een harde vloer zoals laminaat. Ook zullen loop- en leefgeluiden minder waarneembaar zijn op de verdieping eronder door het toepassen van een zachte vloerbedekking.

Isomat vloerisolatie

Isomat KE14J afgewerkt met tapijttegels

Eindresultaat

De houten verdiepingsvloer in dit artikel bevindt zich in een typisch jaren zestig woning. Een planken vloer afgewerkt met hardboard plaatjes. Luchtgeluid, stemmen en muziek, werden bijzonder slecht geïsoleerd, zowel van beneden naar boven als andersom. Stemmen vanuit onderliggende kamers werden waargenomen als bromtonen, na het isoleren met Isomat klinken de stemmen alsof ze veel verder weg zijn. Contactgeluiden zoals het laten vallen van objecten en het verplaatsen van een bureaustoel zijn nu ook minder storend.

Een garantie op het eindresultaat kunnen wij helaas niet geven, maar in veel situaties geeft dit stappenplan een verbetering van ongeveer 8 dB(a). U kunt dit verder verbeteren door de Isomat af te werken met een laag multiplex of gipsvezelplaat (of vergelijkbaar) van tenminste 12 mm dik. Deze laag lijmt en/of schroeft u vast door de Isomat. Dit zorgt niet alleen voor meer massa maar het maakt de vloer ook minder buigzaam.

Vragen? Contact
Komt u er niet goed uit en heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, stuur ons een e-mail of bel: (+31) 0183-643885.