Akoestiek in de kerk verbeteren

Het geluidsprobleem: de kenmerkende galm in kerken Kerkakoestiek
Eén van de weinige plaatsen waar een bepaalde mate van galm gewenst is, is in een kerk of gebedsruimte. Dankzij goed afgewogen galm (en spreektempo) reikt de stem van de voorganger van een dienst redelijk ver de ruimte in. Dit principe kent men al vanuit de middeleeuwen toen de eerste kathedralen werden gebouwd. Er werd toen al rekening gehouden met de juiste akoestiek. Een goede kerkakoestiek geeft een volle klank aan stemgeluid. Dit betekent dat er wel wat galm in de ruimte is, maar geen echo. Het verschil tussen galm en echo is dat met galm een holle klank ontstaat, terwijl bij een echo klanken dubbel gaan klinken. Denk bijvoorbeeld aan een tunnel. Teveel galm zorgt ervoor dat de verstaanbaarheid van mensen in een ruimte slechter wordt. Vooral mensen met een minder goed gehoor hebben hier last van. Dit geluidsprobleem is een veelvoorkomende klacht in kerken. Ook als de kerk een andere functie krijgt, zoals bijvoorbeeld een ombouw tot vergaderruimte of concertruimte  dient de akoestiek aangepakt te worden.

De juiste oplossing voor het verbeteren van de kerkakoestiek
Door het plaatsen van geluidsabsorberende materialen kan de nagalm in een ruimte worden verminderd. Voor het bepalen van de juiste hoeveelheid materialen en de juiste plaatsing raden wij u aan om de klachten over de akoestiek te inventariseren. U dient deze vragen te kunnen beantwoorden:

 • Van wie komen de klachten? Is dat de organist, het koor, de voorganger of de bezoekers van de kerk?
 • Wat is uw budget? Wellicht is het budget niet toereikend voor een nagalmmeting of advies op locatie. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan hierdoor voorkomen dat het geluidsprobleem in fases wordt opgelost door telkens meer materiaal te plaatsen of te testen met de plaatsing ervan.
 • Komen de klachten voor bij een gevulde of bij een lege kerk? Bij een lege kerk zal er meer galm zijn dan bij een volle kerk.
 • Voor welke doeleinden wordt de ruimte (het vaakst) gebruikt? Wilt u voornamelijk de verstaanbaarheid van de voorganger verbeteren of wilt u dat de muziek beter gaat klinken? Krijgt de ruimte een nieuwe functie, zoals ombouw tot een kantoorruimte of vergaderruimte?

Vuistregel akoestiek
Als de akoestiek slecht is terwijl de zaal gevuld is dan kunt u ervan uitgaan dat er nog minimaal 50% van het vloeroppervlak aan absorptiemateriaal aan de ruimte dient te worden toegevoegd. Dus heeft uw ruimte een vloeroppervlak van 100 m² dan voegt u, verspreid door de ruimte, 50 m² aan absorptiematerialen aan de ruimte toe. Het plafond en de wand tegenover de preekstoel of het podium zijn de plaatsen waar de eerste geluidsreflecties plaatsvinden. Dit zijn de zogenaamde ‘galm-hotspots’. Begin met het voorzien van deze vlakken van geluidsabsorptie.

In ons assortiment vindt u verschillende akoestische materialen die geschikt zijn om te verwerken in kerken, zoals aan het plafond of de wanden. U kunt kiezen voor vlakke akoestische platen, mooi gevormde akoestische panelen met piramide, nop- of facetrand, baffles of een combinatie van producten.

Praktijkvoorbeeld: verbeterde akoestiek in de Koningskerk in Langerak
In dit voorbeeld is er gekozen voor het plaatsen van vlakke, witte Flamex Basic platen aan het plafond. Het voordeel van deze platen is dat ze tegen het witte plafond nauwelijks opvallen. Het verwerken ging dankzij de Stauf Extreme Tack lijm ook erg makkelijk. Er is gekozen om 70% van het plafond te voorzien van Flamex Basic platen van ieder 1200 x 1000 mm en 25 mm dik. Deze platen zijn effectief in het absorberen van geluid in het midden- en vooral hoog-frequente gebied. In dit frequentiegebied komen geluiden zoals gekuch, stemgeluid, schuiven van stoelen en tikkende hakken voor.

Hieronder treft u een greep uit ons assortiment aan, waarmee akoestische problemen in kerken kunnen worden opgelost.

Filteren
 1. Flamex Basic Geluidsabsorberende plaat
  Flamex Basic
  Geluidsabsorberende plaat
  Waardering:
  86%
  • Voor aan muur en plafond
  • Geluidsabsorberend, brandveilig paneel
  • Esthetische look

  Vanaf € 17,13

  (incl. btw)
 2. Flamex Facet Akoestisch schuimpaneel
  Flamex Facet
  Akoestisch schuimpaneel
  Waardering:
  91%
  • Voor aan muur of plafond 
  • Reduceert nagalm in een ruimte
  • Decoratieve facetrand

  Vanaf € 30,33

  (incl. btw)
 3. Flamex Piramide Absorberend schuimpaneel
  Flamex Piramide
  Absorberend schuimpaneel
  Waardering:
  90%
  • Melamineschuim
  • Geluidsabsorberende, brandveilige plaat
  • Esthetische look

  Vanaf € 51,63

  (incl. btw)
 4. Silent Office afschermpaneel
  Silent Office
  Afschermpaneel
  • Verplaatsbaar akoestisch scherm
  • Ruime keuze in afmetingen en design
  • 27 verschillende textiel kleuren
  € 446,36
  (incl. btw)
Filteren

Projectbegeleiding 
Heeft u hulp nodig bij het kiezen van producten en het toepassen hiervan dan kunnen wij u op drie manieren van dienst zijn:

 1. Neem contact met ons op via de Contactpagina.  Email/App van te voren of via de pagina tenminste drie foto’s van de ruimte naar ons.
 2. Breng een bezoek aan de Winkel. Neemt u in dit geval wat foto’s/tekeningen van ruimte mee.
 3. Laat een nagalmmeting op locatie uitvoeren door een van onze specialisten en ontvang een rapport en een plan van aanpak (aan een meting zijn kosten verbonden en worden uitsluitend bij zakelijke klanten uitgevoerd).