Geluidsisolatie voor luchtkanalen

Wat is het geluidsprobleem?
Bij geluidsproblemen met luchtkanalen is enige uitleg nodig om het probleem goed te begrijpen en dus ook op te lossen. Er zijn over het algemeen twee soorten kanalen, ronde en rechthoekige, met als overeenkomst dat beide gemaakt zijn van licht plaatmateriaal. De uitblaas van het luchtkanaal veroorzaakt luchtgeluid, vaak een suizend geluid. Dit geluid ontstaat door turbulentie doordat de luchtstroom botst in het kanaal en-/of door luchtgeluid afkomstig van de installatie. Het kanaal zelf kan ook geluid afstralen, contactgeluid, door resonanties die ontstaan door luchtdruk in het kanaal, resonanties doorgegeven van de klimaatinstallatie of aangestraald geluid van buitenaf.
Luchtkanaal
Wat is de oplossing voor luchtgeluid?
Het suizende (lucht)geluid uit ronde kanalen kan eenvoudig worden verminderd door het toepassen van Inno geluiddempers. Dit zijn ronde dempers gemaakt van een geluidsabsorberend schuim. De dempers absorberen geluid nog voordat de lucht de ruimte in wordt geblazen. Door de Inno-dempers in serie in een kanaal te plaatsen kan een behoorlijke winst worden behaald. De dempers zijn voorzien van verwijderbare pluggen waarmee de luchtdruk kan worden geregeld. De meest voorkomende toepassing is twee Inno-dempers achter elkaar in het kanaal met 10 cm tussen ruimte waarvan alle pluggen verwijderd zijn. Het toepassen van de Inno-dempers gaat zonder gereedschap. Heeft u rechthoekige ventilatiekanalen of luchtkanalen dan kunt u ook gebruik maken van Tecnocell of Acusticab om luchtgeluid te absorberen. Gebruik een zo dik mogelijke variant voor het beste resultaat maar let u hier wel op vrije doorlaat in het kanaal.

Wat is de oplossing voor contactgeluid?
Rechthoekige kanalen zijn, net als de ronde kanalen, van dun blik gemaakt en stralen vaak geluid af van resonanties afkomstig van de WTW- of klimaatinstallatie. In ruimten waar muziek gespeeld wordt kan zelfs de muziek dit lichtgewichtkanaal in trilling brengen waardoor elders in het gebouw een geluidsprobleem ontstaat. Door het kanaal te ontdreunen (te voorzien van massa) wordt het afstralen van geluid weggenomen. Afhankelijk van de situatie en het probleem wordt een minimale massa van 5 Kg/m² geadviseerd, bijvoorbeeld de zelfklevende Vibraflex SX 50.

In een studio omgeving wordt een luchtkanaal het best zo zwaar mogelijk gemaakt om op deze manier zo min mogelijk geluid te laten verspreiden. Het kanaal pakt u dan het best helemaal in met Isomat TS14. Deze op kunststof gebaseerde isolatieplaat weegt 14 Kg/m² en wordt gemonteerd met Saba Contactlijm (eventueel mechanisch zekeren met schroef en ring). De binnenzijde van het kanaal wordt zoveel mogelijk voorzien van absorptiemateriaal Tecnocell met een minimum dikte van 13 mm, geadviseerd wordt 25 tot 38 mm dik. 

Hieronder vindt u de producten voor het isoleren van luchtkanalen


Filteren
 1. Inno Geluiddempers
  Inno Geluiddempers
  Voor ronde luchtkanalen
  Waardering:
  93%
  • Absorberen van luchtgelud
  • Voor in woningen en boten
  • Stofwerende huid aan één zijde

  Vanaf € 6,61

  (incl. btw)
 2. Vibraflex UF
  Vibraflex UF
  Zelfklevende geluidsisolatieplaat
  Waardering:
  90%
  • Bitumenplaat met toegevoegde massa
  • Ontdreuning en geluidsisolatie
  • Hoge massa en zelfklevend

  Vanaf € 17,24

  (incl. btw)
 3. Tecnocell
  Tecnocell
  Geluidabsorberend schuim
  • Voorzien van een verdichte, vernopte toplaag
  • Geluidsabsorptieschuim
  • Voorzien van een zelfklever

  Vanaf € 27,12

  (incl. btw)
 4. Vibraflex Ontdreuning set
  Vibraflex Ontdreuning
  Geluidisolerende matten
  Waardering:
  94%
  • Voor voertuigen
  • Ontdreuning en geluidsisolatie
  • Zelfklevend

  Vanaf € 35,99

  (incl. btw)
Filteren

Projectbegeleiding
Heeft u een industriële toepassing voor akoestische roosters of coulissendempers óf moet u aan wettelijke eisen voldoen? Dan kunnen wij u op drie manieren van dienst zijn:

 1. Neem contact met ons op via de Contactpagina.
 2. Breng een bezoek aan de Showroom-/winkel. Neemt u in dit geval wat foto’s en/of tekeningen van het apparaat of machine mee.
 3. Voor complete omkasting of demperset van formaat neemt u het best contact op via onze Corporate Website.