Stappenplan voor het akoestisch isoleren van lichte wanden.

Geluidsisolatie voor gips-, hout- en- systeemwanden

Stappenplan voor het isoleren van gips-, hout- en- systeemwanden
In dit artikel wordt uitgelegd hoe u lichte wandjes zoals gips-, hout- en- systeemwanden kunt isoleren zodat twee, of meerdere, ruimten akoestisch beter van elkaar worden gescheiden. Dit soort wanden zijn licht van gewicht en sluiten bij gebruik van systeemplafonds vaak niet aan tegen het bouwkundig plafond. Dit zijn de twee zwakke schakels van slecht isolerende wanden. Wanden die zijn opgebouwd uit een enkele laag gipsplaat aan iedere zijde van een houtskelet frame en lekken geluid omdat ze te weinig wegen, het gebrek aan massa is het zwakke punt.

Om wat voor wand het ook gaat, deze moet altijd aansluiten tussen de bouwkundige vloer, plafond én de wanden. De eerste stap in een goed geïsoleerde wand is dus nakijken of deze op moet worden getrokken tot het bouwkundige plafond. Dit optrekken moet op zo’n manier dat het dezelfde isolatiewaarde krijgt als de rest van de wand anders zal het geluidslek blijven bestaan! Vervolgens wordt de wand voorzien van massa, hoe zwaarder de wand wordt des te hoger de isolatiewaarde. Wij adviseren u dan ook om minimaal één laag Isomat KE14 toe te passen. Het hangt van het geluidsprobleem en het gebruik van de ruimten af of dat u dit aan beide zijden van de wand moet doen of nog eens moet herhalen aan één zijde om een goed resultaat te behalen. De Isomat producten zijn industriële producten en niet voor zichtwerk bedoeld. U moet de Isomat dus afwerken met een plaatmateriaal zoals hout- of gipsplaat.

Stap 1: De wand voorbereiden
Zorg dat de wand goed aansluit tegen het bouwkundig plafond, vloer en wanden. Dicht naden en kieren met kit zodat er geen geluidslekken zijn. Het beste is dat de hele wand leeg is, dus geen contactdozen, radiator-/cv-leidingen, kabeldoorgang of andere zaken die geluidslekken kunnen veroorzaken. De lege wand uitvlakken en stofvrij maken.  

Stap 2: Lijm aanbrengen (optioneel)
Het antwoord op de vraag of dat u de platen Isomat ook moet vastlijmen: Nee, niet perse. Het is wel beter om de Isomat KE tenminste op de ondergrond te verlijmen. Er wordt dan volledig contact gemaakt met de ondergrond wat een sandwichconstructie als resultaat heeft. Bij houten wanden kan dit nodig zijn omdat hout als natuurproduct altijd werkt. Houtplaten kunnen zowel hol als bol gaan staan en het is de bedoeling dat de Isomat zoveel mogelijk de ondergrond raakt. Als lijm niet in het budget zit zorgt u er dan voor dat de afwerklaag voldoende vast geschroefd wordt.  

Stap 3: Isomat aanbrengen
Voorzie de jute zijde van de Isomat KE van een laagje Stauf Extreme Tack. Doe dit gelijk voor meerdere platen tegelijk zodat de voorgaande platen vast wat kunnen indrogen. Klop de Isomat stevig tegen de ondergrond zodat er geen luchtbellen ontstaan. Het kan zijn dat de lijm niet direct voldoende hechting geeft voor de 14 Kg zware plaat. Voorzie als helpend handje de Isomat van een spijkertje of niet de platen vast zodat deze niet van de wand vallen. Bent u met meerdere personen dan kan een tweede persoon ook direct een afwerklaag zoals gips of houtplaat aanbrengen over de Isomat. Deze laag wordt door de Isomat vast geschroefd. Het kan zijn dat de Isomat platen niet perfect haaks zijn waardoor er soms een kleine naad ontstaat tussen twee platen dit heeft geen noemenswaardige consequentie op eindresultaat.  

Stap 4: Afwerken van de wand
Nadat de afwerklaag is gemonteerd inspecteert u de wand nog eens op geluidslekken in de vorm van naden en kieren, deze worden afgekit. Vermijdt zoveel mogelijk dat u gaten in de wand moet maken voor bijvoorbeeld leidingen of kabels, u vindt een akoestische kabeldoorvoer van Roxtec op onze webshop.

Wilt u persoonlijk advies? Contact
Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.