Oplossingen voor het verbeteren van kantoor akoestiek

Kantoor akoestiek

Herrie op de werkplek Luidruchtige collega
Hoe vaak gebeurt het niet dat u iemand aan de telefoon krijgt die amper te verstaan is? En hoe vaak gebeurt het niet dat de collega die naast u zit best luidruchtig blijkt te zijn? U kunt zich afvragen of dit wel aan de persoon in kwestie ligt. De kans dat dit te wijten is aan een slechte akoestiek is in de meeste gevallen veel aannemelijker.

Een slechte ruimte akoestiek is voor meer zaken verantwoordelijk dan u denkt. De meest voorkomende zijn slechte verstaanbaarheid tijdens gesprekken, versnelde vermoeidheid en verminderde concentratie en creativiteit. Zelfs ziekteverzuim kan gerelateerd worden aan een slecht akoestisch klimaat. Daar komt bij dat een galmende ruimte gewoon kil en ongezellig is en dus niet plezierig om lang in te verblijven. Wij vinden dat naast ergonomisch meubilair de akoestiek op een werkplek minstens zo belangrijk is!

Hoe verbeter ik de akoestiek? Nadenken over akoestiek
De akoestiek op de werkplek verbeteren tot een acceptabel niveau hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. De basis aanpak zonder een nagalmmeting, wat overigens mogelijk is via de Akoestiekwinkel, is er voor om minimaal 25% van twee reflectievlakken te voorzien van geluidsabsorptie. Onder deze vlakken wordt verstaan tenminste één wand en het plafond. Heeft u geen vrije wanden dan wordt het percentage verdubbeld en voorziet u tenminste 50% van het plafond van absorberende producten. 

Zijn de wanden en/of het plafond niet vrij dan vindt u ook akoestische elementen zoals schermen, panelen, plafondeilanden en baffle’s in ons assortiment. Ook deze producten zijn bijzonder doeltreffend. De toegevoegde waarde van deze oplossingen is dat de producten verplaatsbaar zijn en in meerdere afmetingen en kleuren worden aangeboden. Het monteren van producten onder tafels is een mythe en beslist niet efficiënt te noemen. Begint u dus met het zoeken naar vrije ruimte aan wanden en/of het plafond, want de meest ideale oplossing is absorberende panelen verspreid door de ruimte aan te brengen.

Welke producten kan ik toepassen? 
Dit is de meest  gestelde vraag als het om ruimte akoestiek gaat. In ruimten zoals een kantoor, wacht- of spreekkamer, vergaderruimte of conferentiezaal bestaat het geluidsprobleem vooral uit midden- en hoge frequenties. Dit maakt de productkeuze vrij gemakkelijk omdat producten met een dikte vanaf 25 mm al voldoende absorptiewaarden hebben om de hogere frequenties te absorberen, mits er voldoende vierkante meters worden toegepast(!). Het is wel zo dat dikkere producten beter absorberen, vooral midden- en lage frequenties. Maar ook dan geldt nog steeds de regel: meer absorptievlak, betere akoestiek.

Oplossingen voor aan het plafond
Basic plafond producten

 • Flamex Basic, een eenvoudig  vlak plaatmateriaal. Doeltreffend, eenvoudig op maat te maken, met een goede balans tussen prijs, kwaliteit en eigenschappen.
 • Akotherm GG, gladde polyesterwol plaat in de kleuren zwart en wit. Ook dit product is een prima basic-toepassing. Geadviseerd wordt de plaat niet op maat snijden, maar te monteren zoals geleverd.  

Luxe plafond producten

 • Flamex Facet, een bestseller melamineschuim paneel met een schuine facetrand. Eenvoudig te monteren zonder bijzondere gereedschappen. In twee afmetingen, verkrijgbaar in de kleuren wit en grijs, door de opencelstructuur en paneeldikte uitstekende absorptiewaarden in het midden en hoge frequentiegebied.
 • Flamex A-Piramide, is net als de Flamex Facet, eenvoudig te monteren. De uitstekende eigenschappen zorgen voor een beter akoestisch klimaat. De gevlakte piramide structuur geeft uw ruimte een nieuw aanzicht.
 • Flamex Wave, heeft een origineel afgerond “bobbel” structuur en is net als de rest van de Flamex reeks brandveilig, gemakkelijk op maat te maken en eenvoudig te monteren met onze pastalijm.  
 • Flamex Baffles, 3D-objecten met Kubus en Cilinder vormen. Baffles worden toegepast in hoge ruimten met veel inhoud. Beide producten absorberen aan alle zijden geluid en worden geleverd met een ophangoog. 
 • Silent Office Plafondeiland, dit eiland verrijkt het interieur én verbetert de akoestiek. In diverse kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Dit plafondeiland wordt aan meegeleverde verstelbare kabels aan het plafond opgehangen. Silent Office producten absorberen geluid aan beide zijden en zijn mede daardoor bijzonder doeltreffend.

Oplossingen voor aan de wand
Basic wand producten

 • Akotherm Facet, een polyester absorptieplaat met afgeschuinde kanten. Dit product is aan een zijde voorzien van een lichte golfstructuur. Is het budget niet al te groot dan kunt u met dit product een uitstekend resultaat behalen. Scherp geprijsd en toch esthetisch verantwoord.
 • Akotherm D40, een hoge persing polyesterwol plaat maat met hoge absorptiewaarden. Dit product is op de facetrand na gelijk aan de Akotherm Facet. De zichtzijde is voorzien van een lichte golfstructuur. Ook deze Akotherm variant past prima in budget klussen!
 • Akotherm GG, een gladde polyesterwolplaat in de kleuren zwart en wit. Net als tegen het plafond kan dit product ook tegen de wand worden gemonteerd. Akotherm wordt ook als vulling gebruikt in zelfgemaakte absorptiepanelen.      

Luxe wand producten

 • Flamex Facet, ook toepasbaar tegen wanden waar u, vanwege de kwetsbaarheid van het product, niet te dicht langsloopt. Rondom voorzien van een esthetische facetrand. Eenvoudig te monteren zonder bijzondere gereedschappen. In twee afmetingen en verkrijgbaar in de kleuren wit en grijs. Door de opencel structuur en paneel dikte uitstekende absorptiewaarden in het midden en hoge frequentie gebied.
 • Silent Office Wandpaneel, kleurige wandpanelen in diverse afmetingen. Gemakkelijk te monteren met de meegeleverde kunststof  schijven. Twee gaatjes boren en het paneel haakt vast.
 • Offecct Soundwave, akoestische design panelen die naast de functie van wandbekleding ook zorgen voor een betere ruimte akoestiek. Offecct panelen trekken de aandacht op een positieve manier en zo veel toegepast in ontvangstruimten, vergaderzaal en receptieruimte.  U monteert de panelen zonder gereedschap en verplaats ze ook zo.

Oplossingen voor de directe werkplek 

 • Silent Office Bureaupaneel, Silent Office
  een esthetische oplossing voor het verbeteren van de akoestiek direct op de werkplek. Het bureaupaneel vermindert vervelende reflecties van wanden en  bureau. Wordt veel toegepast op werkplekken waar bureaus tegen elkaar staan. Ook dit product absorbeert aan beide zijden geluid.
 • Silent Office Afschermwanden,
  geven de mogelijkheid om een werkplek wat meer af te zonderen zodat andere personen niet tot spraakoverlast zorgen. Dit product absorbeert geluid aan beiden zijden. Scherm een werkplek tijdelijk af zonder verbouwing.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.