Verduurzamen door het plaatsen van (nieuwe) isolatie wordt steeds vaker gedaan. Maar vergeet dan ook de akoestische isolatie niet! In diet artikel leest u hier hier alles over.

Woning duurzaam isoleren? Vergeet niet dat thermische isolatie géén geluidsisolatie is

Wilt u graag uw huis (beter) isoleren? Steeds meer mensen kiezen hiervoor. Zeker met de stijgende energieprijzen is het goed om hier over na te denken. Bij isoleren wordt vaak gedacht aan thermische isolatie of warmte-isolatie. Ook steeds meer mensen stappen over naar een warmtepomp. Bij het maken van deze duurzame verbeteringen wordt alleen vaak de akoestische isolatie vergeten. Door akoestische isolatie te combineren met thermische isolatie kunt u flink op kosten besparen. Daarnaast pakt u het direct efficiënt aan, waardoor u niet tweemaal isolatiewerkzaamheden hoeft uit te voeren. Wanneer u dus thermisch gaat isoleren, moet u ook zeker akoestische isolatie niet vergeten. Naast tips voor uw woning kunt deze uitleg ook toepassen op het isoleren van gebouwen.

In dit artikel leggen u wij graag het volgende uit:

  • Wat is thermische isolatie?
  • Wat is akoestische isolatie?
  • Wat is het verschil tussen thermische isolatie en akoestische isolatie?
  • Hoe kunt u deze twee soorten isolatie toepassen in de volgende situaties?
    • Dakisolatie
    • Dakkapel isolatie
    • Cellulose isolatie
    • Warmtepomp isoleren

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, is het isoleren van wanden, daken en/ of ruimten om warmte binnen of juist buiten te houden. Dit gebeurt vaak wanneer iemand zijn woning wil verduurzamen. Akoestische isolatie is het isoleren van geluid (geluidsisolatie). Dit kan betekenen dat u geluid in ruimte beter wilt laten klinken, geluid binnen wil houden of geluid juist buiten houden. Het verschil tussen deze twee verschillende soorten isolatie is groot. Het verschil is zo groot dat een verkeerde manier van thermisch isoleren een averechts effect kan hebben op de geluidsisolatie van een woning. Zo is de kans héél groot dat bij het vervangen van isolatie in een dak, verkeersgeluid of zelfs spraakgeluid vanaf de straat binnen hoorbaar wordt.
Het grote verschil tussen thermisch isolerende materialen en geluidsisolerende materialen is het gewicht. Thermisch isolatiemateriaal is licht en luchtig terwijl akoestische isolatiemateriaal dicht en zwaar is. Thermische isolatiematerialen zijn ontwikkeld om de overdracht van thermische energie (warmte) tussen de twee zijden van het materiaal of de constructie te optimaliseren en akoestische materialen zijn ontwikkeld om relatief lichte constructie meer weerstand tegen geluid te geven. Veelal door het toevoegen van massa.

Thermische isolatie en akoestische isolatie combineren

Graag leggen wij u een aantal voorbeelden voor hoe u deze twee soorten isolatie toch kunt combineren voor zo optimaal mogelijk eindresultaat:

  • Dakisolatie verbeteren
    Dakpanelen bestaan uit twee lagen plaatmateriaal met daartussen vaak een schuim. Ook wel PIR schuim genoemd. Dit materiaal is licht van gewicht en daardoor werkt het uitstekend als thermische isolatie, maar werkt zeer slecht als geluidsisolatie. Door het toevoegen van Isomat KE kunt u deze dakpanelen ook akoestisch isoleren. Isomat verhoogd de massa van het dak waardoor trillingen worden geïsoleerd en zo ontstaat meer weerstand tegen geluid en neemt akoestische isolatiewaarde toe. U kunt het beste Isomat KE als eerste aanbrengen met daar overheen de PIR dakpanelen. Isomat KE wordt aangebracht middels een verlijming met contactlijm en vanwege het gewicht ook met een mechanische zekering, bijvoorbeeld door een schroef of een asfaltspijker. Wij adviseren om niet meer dan twee lagen Isomat aan te brengen. Theoretisch is een winst van 6 á 8 decibel aan extra akoestische isolatie te verwachten (afhankelijk van het type dakpaneel en Isomat). Het kan natuurlijk ook zijn dat de panelen al zijn aangebracht. Ook dan kan dit nog opgelost worden. U kunt de binnenzijde van de zolder voorzien van een extra dakbeschot of plafond. Met Merfoflex kunt relatief eenvoudig een zwevend en akoestisch isolerend dakbeschot of plafond aanbrengen. Beide producten bestaat uit een constructie waar twee lagen gipsplaat aan gemonteerd kunnen worden. Door deze techniek is het plafond als het ware ontkoppeld van de wand of het plafond waardoor geluidstrillingen worden opgevangen.
  • Dakkapel isolatie
    Doordat dakkappellen vaak gemaakt zijn van lichte platen met daartussen PIR schuim zijn deze wel thermisch goed isoleren, maar niet goed akoestisch geïsoleerd. Wanneer de binnenzijde wordt afgewerkt, c.q. geïsoleerd, met Merfoplex, of een laag Isomat KE met een afwerking van een houtplaat, zal de akoestische isolatiewaarde behoorlijk toenemen. Dit werkt het zelfde als bij het stuk hierboven over het isoleren van een dak.
  • Cellulose isolatie voor holle ruimten
    Cellulose isolatievlokken zijn geschikt voor het thermisch isoleren van holle ruimten, zoals een houten verdiepingsvloer, wand of plafond. Het is een materiaal dat bestaat uit wollige cellulosevlokken van krantenpapier. Het product is daardoor zeer milieuvriendelijk. Het lichte en luchtige materiaal creëert een stilstaande luchtlaag met thermische isolatie als resultaat. Bent u van plan om Cellulose isolatievlokken toe te passen? Houdt u er dan rekening mee dat u naar alle waarschijnlijkheid akoestisch moet ‘na-isoleren’. Doordat het een erg licht materiaal is en daardoor weinig massa heeft, doet het qua akoestische isolatie niets tot weinig. Het akoestisch na-isoleren van isolatievlokken doet u met Isomat KE, bij voorkeur de variant met een gewicht van 14 kg/m². U zult namelijk merken dat midden- en lage frequenties na het toepassen van Cellulose isolatie hoorbaar blijven. U kunt hier meer over lezen op de tipspagina’s ‘Houten verdiepingsvloer isoleren ‘ en ‘Geluidsisolatie voor lichte wanden.
  • Warmtepomp isoleren
    Het aanschaffen een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw huis. Echter kan dit een aantal uitdagingen met zich meebrengen, omdat deze vaak meer geluid producten dan in eerste instantie wordt gedacht. Onze tips vóór dat u de buitenunit van de warmtepomp laat plaatsen:
    • Plaats de warmtepomp niet té dichtbij de erfgrens, u kunt hierdoor overlast veroorzaken bij buren.
    • Houd een ruimte vrij van minstens één meter rondom de warmtepomp. Als een omkasting nodig is scheelt dat in de kosten van verplaatsen. Ook blijft ruimte over om zelf iets aan een geluidsprobleem te doen.
    • Plaats de warmtepomp niet té dichtbij de erfgrens, u kunt hierdoor overlast veroorzaken bij buren.
    • Doordat dakkappellen vaak gemaakt zijn van lichte platen met daartussen PIR schuim zijn deze wel thermisch goed isoleren, maar niet goed akoestisch geïsoleerd. Wanneer de binnenzijde wordt afgewerkt, c.q. geïsoleerd, met Merfoplex, of een laag Isomat KE met een afwerking van een houtplaat, zal de akoestische isolatiewaarde behoorlijk toenemen. Dit werkt het zelfde als bij het stuk hierboven over het isoleren van een dak.
    • Monteer een buitenunit nooit aan een muur en zet hem ook nooit op een houten dak, anders is een probleem met contactgeluid een garantie.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.