geluidsisolatie voor de dakkapel

Stappenplan voor het isoleren van de dakkapel

Het geluidsprobleem
De moderne doorsnee dakkapel heeft prima thermisch isolerende eigenschappen, maar stelt qua geluidsisolatie vaak behoorlijk teleur. Dit komt door de gebruikte materialen. Lees ons advies over het aanpakken van dit geluidsprobleem voor zowel een nog te bouwen dakkapel als een bestaande dakkapel! 

De oplossing
U verbetert de geluidsisolatie van uw dakkapel door het toepassen van zware  isolatiematten (Isomat) of constructie platen (Merfoplex). Het toevoegen van massa aan uw dakkapel zorgt voor akoestische isolatie. Voor het tegenhouden van geluid is dus massa (gewicht) nodig. Hierdoor wordt de ondergrond stijver en zwaarder gemaakt waardoor geluidsgolven terugkaatsen. Voor het isoleren van een dakkapel tegen geluid gaan we uit van deze twee situaties:

1. Geluidsisolatie voor een nog te bouwen dakkapel
In deze situatie kunt u de gebruikte bouwmaterialen nog uitkiezen, omdat een timmerman of een aannemer uw dakkapel gaat bouwen. U kiest dan naast de gebruikelijke sandwichpanelen (PIR schuim panelen) voor een extra binnenschil van Merfoplex. Dit is een geluidsisolerende plaat die bestaat uit twee lagen multiplex met daartussenin een Isomat KE kern. Deze plaat is op dezelfde manier als hout te verwerken, maar weegt veel zwaarder en zorgt voor een geluidsdemping van ongeveer 34 dB(A).

De Merfoplex platen worden gebruikt voor de zijpanelen en het dak van de dakkapel. Dit vormt een “akoestische schil” binnen in de dakkapel welke geluid tegenhoudt. Merfoplex wordt ook gebruikt tegen het bestaande dak- beschot. Wordt er bij de bouw van de dakkapel geen gebruik van PIR of sandwichpanelen gemaakt dan kunt u voor thermische isolatie gebruik maken van Akoestiwol polyesterwol spouwvulling. Dit product heeft prima thermisch isolerende en geluid absorberende eigenschappen. Bovendien zorgt contact met polyesterwol, in tegenstelling tot het voor dakkapellen gebruikelijke glas- of steenwol, niet voor allergische reacties, huidirritaties of ademhalingsproblemen. Verder is het materiaal niet giftig en is er geen sprake van stofvorming. Wij raden u aan om een dubbelwandige, zware wandconstructie te laten maken en deze op te vullen met Akoestiwol polyesterwol.

2. Geluidsisolatie voor een bestaande dakkapel
De moderne prefab dakkapel is meestal niet voldoende akoestisch geïsoleerd, maar toch is dit geluidsprobleem eenvoudig op te lossen. De meest voordelige manier om de geluidsisolatie te verbeteren is door de wanden en het plafond te voorzien van Isomat KE14J (type 14 kg/m²). Begin hiervoor met het op maat snijden van de Isomat KE platen naar de vorm van de (driehoek)wanden en het plafond van de dakkapel. Maak eventueel een mal van de hoeken, zodat alles strak past. Tip: u gaat deze laag Isomat uiteraard afwerken met plaatmateriaal, zoals gipsplaat of hout van minimaal 6 mm dik. Maak daarom deze afwerkingsplaten op dezelfde maat als de Isomat delen.

U monteert vervolgens de Isomat delen op de afwerkplaten met Stauf Extreme Tack. Let op dat u geen gespiegelde delen maakt! Nu heeft u zware sandwichpanelen gemaakt die u tegen de bestaande driehoekwanden en het plafond kunt schroeven. Maak de delen niet te groot want dan zijn ze moeilijk te hanteren!

Een kant-en-klaar alternatief voor deze oplossing is Merfoplex. Deze sandwichplaten besparen u tijd en moeite tijdens de montage. U kunt dit product gebruiken als de afmetingen van dit product gunstig uitvallen ten opzichte van de afmetingen van de dakkapel. In vergelijking met de andere oplossing voegt Merfoplex meer gewicht toe en dat zorgt voor ongeveer 2 à 3 dB extra geluidsisolatie. Merfoplex is direct te lakken of te oliën en de nerf ziet er prima uit.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.