Door het creëren van een zwevende vloer kan contactgeluid afkomstig van een drumstel voor een groot gedeelte worden opgevangen.

Drumvloer maken, hoe en waarmee?

Voor het isoleren van contactgeluid afkomstig van een drumstel, met name het bassdrumpedaal, is een zwevende vloer nodig. Ook wel een drumvloer of zwevend plateau genoemd. Om een zwevend plateau te maken heeft u een trillingsisolerend schuimmateriaal nodig dat voldoende stevigheid en stabiliteit biedt om op te zitten en zoveel mogelijk trillingen kan isoleren.

Er zijn verschillende manieren en producten om een zwevende drumvloer te maken, op deze pagina beschrijven wij de meest eenvoudige manier. Een klant van ons was zo vriendelijk om foto’s en een review te sturen van onze oplossing:

Ik ben tamboer en ik drum op een elektronisch drumstel, dus is repeteren voor mij essentieel. Maar ik woon in een appartement op de derde etage. Dat geeft natuurlijk enige overlast. Daarom ben ik naar de Akoestiekwinkel in Gorinchem gestapt met mijn probleempje. Een Medewerker heeft mij uitstekend geïnformeerd over wat te doen in zo’n situatie. Dus ik heb op aanraden een vloerplaat gekocht voor het trillingsgeluid en isolerende wanden voor het overige geluid. Op de vloerplaat heb ik een MDF plaat van 22 mm gelegd en dat is bijzonder stevig. De trillingen en overige geluiden zijn enorm gereduceerd, ik ben daar zeer tevreden over, nu kan ik met een gerust hart repeteren. 

Wat u op de foto ziet
Op de foto ziet u de setup van onze klant. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Rondom het drumstel heeft onze klant doorzichtig panelen van Clearsonic staan (verkopen wij niet). Tegen deze panelen, aan de van het drumstel, zijn witte absorptieplaten Akotherm GG aangebracht, deze absorberen het geluid van het aantikken van de drumpads. Op de vloer ligt het turquoise gekleurde Agglomer D80 met een dikte van 50 mm. Daarop is een dikke plaat MDF aangebracht dat is afgewerkt met rode tapijttegels.

Op de Agglomer pagina vindt u twee D80 varianten, 20 en 50 mm dik. Let op: Hoe dikker de Agglomer des te beter de ontkoppeling maar des te instabieler het plateau! Wij adviseren een dikte van minimaal 40 mm.

Tips
Gebruik voor het maken van een zwevend plateau een plaatmateriaal dat niet of nauwelijks kan buigen onder uw gewicht. Hoe dikker en zwaarder de plaat is des te stabieler het plateau zal worden. In dit voorbeeld is een MDF plaat gebruikt, vergelijkbaar is ook prima (plaatmateriaal verkopen wij niet). Vanzelfsprekend mag uw zwevende plateau nergens de wanden raken. Om hiervoor te zorgen kunt u uw plateau rondom voorzien van zelfklevende Agglomer Strips.

Akoestische drumstellen kunnen ook op deze manier worden geïsoleerd, maar voor het isoleren van het luchtgeluid, de klanken van het instrument, is wel wat meer nodig. U zult dan naast een zwevende vloer ook aan zwevende wanden en plafond moeten denken, of nog beter een complete geluidsstudio.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Meer weten over het isoleren van houten vloeren? Klik dan hier.