Op deze pagina vindt u ons stappenplan voor het maken van een geluidsisolerende omkasting, of behuizing, voor apparaten en machines. U ziet fotoās en leest u een review van een klant die het stappenplan heeft uitgevoerd voor zijn dental compressor. In de tekst hebben wij de beste productkeuze voor u al beschreven!
Voor welke apparaten en machines is deze omkasting geschikt?
Het stappenplan voor deze geluidsisolerende omkasting is geschikt voor apparaten en machines zoals compressoren, jacuzzi- en zwembadpompen, generatoren en meer. Niet voor het isoleren van een warmtepomp of airconditioning buitenunit, voor deze oplossing kijkt u beter op de tipspagina: āBuitenunits van airco-en warmtepomp isolerenā.
Aandachtspunten
Voor het maken van een omkasting heeft u een constructieplaat nodig, bijvoorbeeld multiplex, het liefst zo dik mogelijk. Om de omkasting te isoleren adviseren wij de volgende producten:
- Geluidsisolatie
Voor het isoleren van geluid moet er gewicht aan de constructieplaat (multiplex o.i.d.) worden toegevoegd. Wij adviseren een Isomat variant van minimaal 14 kg/m², dit zijn de beschikbare varianten: Isomat TS, voor afname vanaf 0,5 m². Isomat KE voor afname vanaf 5 m². Voor geluidsisolatie geldt: Massa = Isolatie. Hoe zwaarder de toegepaste Isomat des te hoger de isolatiewaarde des te beter het eindresultaat.
- Geluidsabsorptie
Geluidabsorptie dooft het geluid in de omkasting zodat er zo minder geluid kan ontsnappen via ventilatieopeningen of kieren. De twee beste en voordeligste opties: Merfocell PU voor apparaten met een bedrijfstemperatuur tot 80°c. Flamex GW voor apparaten tot 150°c. Gebruik bij laag frequent geluid een zoān dik mogelijke variant voor een optimaal resultaat.
- Trillingsisolatie
Met een zwevende vloer in de omkasting staat het apparaat ontkoppeld in de omkasting wat contactgeluid verminderd. Afhankelijk van het apparaat/machine zijn dit over het algemeen de beste opties: Apparaten tot 100 kg: 4 tot 6 delen Regufoam 100 x 100 x 25 mm, type D220. Apparaten van 100 t/m 200 kg: 6 tot 8 delen Regufoam 100 x 100 x 25 mm, type D300.
- Ventilatie
Voor apparaten die lucht of koeling nodig hebben zijn twee openingen nodig, aan- en afvoer. U kunt hier de Aluphon demper(s) toepassen. Dit is een geluidsdemper voorzien van een absorberende binnen mantel. Of een suskast welke u in uw ontwerp integreert, hier hebben wij een tipspagina voor āStappenplan voor het maken van een suskastā. U dient zelf vaststellen hoeveel lucht uw apparaat nodig heeft.
- Montage- en afdichting
Contactlijm, voor het monteren van Isomat. Sikaflex, montage- en afdichtingskit. Voor afkitten van naden en het monteren van Regufoam.
Stappenplan voor het maken van de geluidsisolerende omkasting
Voor het maken van de omkasting hebben wij een kort stappenplan opgesteld. Let bij het ontwerp van de omkasting op de eerder genoemde aandachtspunten.
- Plaatmateriaal voor de omkasting: Gebruik voor het maken van de omkasting de dikste variant betonplex of multiplex (underlayment). Kiest u voor het product Merfoplex dan scheelt in de aanschaf van Isomat en lijm, het kost ook minder tijd als met Merfoplex werkt. Maak de omkasting ruim genoeg, liever wat te groot dan nƩt aan de maat. Het isolatiemateriaal, ventilatie en het onderhoud van het apparaat vereisen ook ruimte.
- Ventileren: Ga er vanuit dat uw apparaat of machine ventilatie nodig heeft of tenminste warmte kwijt moet kunnen, informeer bij de fabrikant naar de details. Wij beschrijven twee opties:
-
Ventilatie optie 1: De suskast.
Hieronder ziet u een schema van een doe het zelf suskast. Kort uitgelegd: een suskast is een geĆÆsoleerde ventilatiebox voor de stille aan- of afvoer van lucht. De suskast heeft schotjes in een labyrint vorm welke zijn voorzien van geluidsabsorptie (Merfocell Nop is de meest praktisch keuze). Zo moet lucht Ć©n geluid een lange weg afleggen langs absorptiemateriaal, geluid wordt zo uit de lucht āgefilterdā. De suskast kan een onderdeel van de omkasting vormen. U dient zelf de afmetingen te bepalen. Het advies is een doorstromingsruimte van tenminste 125 x 125 mm door de suskast en tenminste vier schotjes. Met een ventilator in het ontwerp wordt de suskast een actieve suskast, dit is zeker aan te raden bij compressoren. U kunt ook kabels door de suskast leggen zo hoeft u geen gaten in de geluidsisolerende omkasting te maken.
- Ventilatie optie 2: Aluphon Dempers
Aluphon dempers kunnen worden gebruikt wanneer het apparaat zelf ventilatoren heeft. Ook hier geldt dat u bij twijfel over de ventilatie informeert bij de fabrikant. Gebruik tenminste twee Aluphon dempers, ƩƩn voor de aanvoer en ƩƩn voor de afvoer van lucht. Warme lucht stijgt op dus tenminste ƩƩn demper plaatst u bovenin in de omkasting. Kit de randen rondom de dempers af zodat er geen geluidslekken kunnen ontstaan.
-
- Geluidsabsorptie aanbrengen: Voorzie de gehele omkasting van binnen van absorptiemateriaal. De beste productkeuze hebben wij al voor u gemaakt, de dikste variant Merfocell PU of Flamex GW. Net als bij de isolatiemat is dikker Ʃcht beter, het resultaat kan zomaar 5 dB(a) beter zijn, voor een prijsverschil van maar een paar euro. Breng het absorptiemateriaal naadloos aan. Beide producten zijn gemakkelijk met een hobbymes op maat te snijden, geen lijm nodig, beide zijn zelfklevend.
- Zwevende bodem: Apparaten met bewegende onderdelen kunnen met trillingen de buitenzijde van de omkasting in beweging brengen met als resultaat een flink geluidslek. Door het apparaat op een zwevende, dubbele bodem te zetten (liefst gefixeerd) wordt dit vermeden. Leg op de bodem van de omkasting blokjes Regufoam van ± 100 x 100 x 25 mm met daarop een plaat multiplex o.i.d. De hoeveelheid en type Regufoam hangt af van het gewicht en het soort apparaat. Over het algemeen kunt u deze gegevens aanhouden, criterium is dat het apparaat stabiel staat en de zwevende bodem de wanden niet kan raken: 0 tot 100 kg tenminste 4 tot 6 delen van 100 x 100 x 25 mm, Regufoam D220, art. nr. M0719. 100 t/m 200 kg tenminste 6 tot 8 delen van 100 x 100 x 25 mm, Regufoam D300, art. nr. M0718.
- Afsluiten Het afsluiten van de omkasting is net zo belangrijk als het isoleren. Naden en kieren afkitten en het toegangsluik strak laten sluiten, eventueel met een tochtband of rubber i.c.m. spansluiting (zelf aan te schaffen).
Het eindresultaat in de praktijk
Met deze oplossing is, afhankelijk van de bron, een geluidsdemping van maar liefst 20 decibel haalbaar. Veel klanten ervaren dit als een vermindering van tenminste 50% van het geluid. Dit is een behoorlijke reductie. Zeker als deze oplossing wordt geplaatst om overlast naar de buren of de omgeving te verminderen. Onze klant met de dental compressor heeft deze oplossing met succes toegepast. Dat hij tevreden is over het eindresultaat blijkt wel uit zijn reactie:
Enige tijd geleden heeft u mij geadviseerd over het isoleren van een Dental compressor. Inmiddels is de kast geplaatst. De eerste foto geeft de uitgangspositie weer. De geluidssterkte was 70 dB. De tweede foto geeft de met Isomat KE beplakte multiplexplaten weer. Teneinde demontage mogelijk te maken zijn de platen met vleugelmoeren gemonteerd. De onderplaat is op Regufoam geplaatst en de compressor op 2 betontegels van 30 x 30 cm. De derde foto geeft de opgestelde platen weer. De vierde foto de deels met Merfocell PU beplakte binnenzijde. Links de demper en rechts de ventilator (die voor badkamerontluchting is bedoeld). Voor makkelijke bereikbaarheid is deze plaat snel m.b.v. zogenaamde theekistsluitingen te verwijderen.
De geluidssterkte is teruggebracht tot 50 dB. De warmteafvoer lijkt voldoende, maar zal nader worden getest bij warm weer. Een demper voor de inlaat lijkt vooralsnog niet nodig. Vanwege de ruimte is de kast wel iets kleiner geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. In eerste instantie lijkt de missie geslaagd en ik ben blij met het behaalde resultaat.
Vragen
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.