Tips voor het maken van een geluidsisolerende omkasting voor apparaten zoals pompen, compressoren en machines.

Stappenplan voor het isoleren van apparaatbehuizing

Een brommende jacuzzi- of zwembadpomp, een compressor of een ander brommend apparaat kan behoorlijk wat geluidshinder veroorzaken. Gelukkig hebben wij alle materialen in huis om deze overlast te beperken. Wij vertellen in dit stappenplan heel graag hoe u dat doet.

Nota bene: Dit stappenplan is niet geschikt voor het isoleren van de buitenunit van een warmtepomp of airconditioning. Voor deze oplossing kunt u terecht op volgende tipspagina’s :

Trillingen isoleren van een buitenunit op een plat dak

Geluidsoverlast van een airco of warmtepomp buitenunit verminderen

Welke materialen hebt u nodig?

Het stappenplan

1. Maak een omkasting

Maak deze zeker ruim genoeg. Kies de constructieplaat voor de omkasting zo zwaar mogelijk (bijvoorbeeld multiplex).  Voeg extra massa toe met een geluidsisolerende plaat.  Wij adviseren hiervoor een Isomat variant van minimaal 14 kg/m². Hoe zwaarder de toegepaste Isomat, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe beter het eindresultaat zal zijn.
In plaats van te werken met een constructieplaat voorzien van Isomat kan u ook kiezen voor een sandwichplaat zoals onze Merfoplex

2. Breng geluidsabsorptie aan

Geluidsabsorptie dooft het geluid in de omkasting zodat er minder geluid kan ontsnappen via ventilatieopeningen of kieren. Gebruik hiervoor Merfocell PU (voor apparaten tot 80°C) of Flamex GW (voor apparaten tot 150°C). Gebruik een zo dik mogelijke variant voor een optimaal resultaat. Breng het absorptiemateriaal naadloos aan. 

3. Maak een dubbele bodem

Dankzij een zwevende dubbele bodem in de omkasting staat het apparaat ontkoppeld in de omkasting. Dit vermindert het contactgeluid. Ontkoppel de dubbele bodem van de eigenlijke bodem van de omkasting door tussen beide bodems enkele stukken Regufoam aan te brengen. Trillingen van het apparaat kunnen daardoor niet of minder doorgegeven worden aan de bodem van de omkasting en zo aan de omgeving. Het type en het aantal stukken Regufoam hangt af van het gewicht van het apparaat:

  • Apparaten tot 100 kg: 4 tot 6 stukkenRegufoam  van 100 x 100 x 25 mm, type D220 (art. nr. M0719)
  • Apparaten van 100 t/m 200 kg: 6 tot 8 stukkenRegufoam van 100 x 100 x 25 mm, type D300 (art. nr. M0718)

Let er steeds op dat het apparaat stabiel staat en dat de zwevende bodem de wanden niet kan raken.

4. Zorg voor voldoende ventilatie in de apparaat behuizing

 Voor apparaten die lucht of koeling nodig hebben zijn twee openingen nodig, één voor de aan- en één voor de afvoer. Informeer indien nodig bij de fabrikant van uw apparaat.

Voor de ventilatie kunt u kiezen voor de Aluphon demper(s) of u kan een suskast integreren in uw ontwerp (meer info vindt u op onze tips pagina “Stappenplan voor het maken van een suskast”). 

  • Optie 1: ventilatie met Aluphon dempers

Aluphon dempers kunnen worden gebruikt wanneer het apparaat zelf ventilatoren heeft. Gebruik tenminste twee Aluphon dempers, één voor de aanvoer en één voor de afvoer van lucht. Warme lucht stijgt op, dus tenminste één demper plaatst u bovenin in de omkasting. Kit de randen rondom de dempers af zodat er geen geluidslekken kunnen ontstaan.

  • Optie 2: ventilatie met een suskast

Een suskast is een geïsoleerde ventilatiebox voor de stille aan- of afvoer van lucht. De suskast heeft schotjes in een labyrintvorm die u voorziet van geluidsabsorptie  zoals onze Merfocell Noppen. Op deze manier moet de lucht én het geluid een lange weg afleggen langs absorptiemateriaal. Het geluid wordt zo als het ware uit de lucht ‘gefilterd’. De suskast kan een onderdeel van de omkasting vormen. Voorzie een doorstromingsruimte van tenminste 125 x 125 mm door de suskast en gebruik tenminste vier schotjes. Met een ventilator in het ontwerp wordt de suskast een actieve suskast, wat zeker bij compressoren aan te raden is. U kunt ook kabels door de suskast leggen. Zo hoeft u geen gaten in de geluidsisolerende omkasting te maken.

5. Sluit de omkasting goed af

Kit naden en kieren af met de G70 montagekit. Zorg ervoor dat het toegangsluik strak sluit. Gebruik eventueel een tochtband of rubber in combinatie met spansluiting (zelf aan te schaffen).

Met deze oplossing is, afhankelijk van de bron, een geluidsdemping van maar liefst 20 decibel haalbaar. Veel klanten ervaren dit als een halvering van het geluid. 

Het eindresultaat in de praktijk

Eén van onze klanten met een dental compressor heeft het stappenplan met succes toegepast en bracht dit helder in beeld:

Foto 1: De uitgangspositie. De geluidssterkte was 70 dB. 

Foto 2: De met Isomat beplakte multiplexplaten. De platen werden met vleugelmoeren gemonteerd. De onderplaat is op Regufoam geplaatst en de compressor op 2 betontegels van 30 x 30 cm. 

Foto 3: De opgestelde platen. 

Foto 4: Deels met Merfocell PU beplakte binnenzijde. Links de demper en rechts de ventilator (die voor badkamerontluchting is bedoeld). Voor makkelijke bereikbaarheid is deze plaat snel m.b.v. zogenaamde theekistsluitingen te verwijderen.

Vragen

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.