Reduceer luchtgeluid van uw airco- of warmtepomp buitenunit met een omkasting.

Geluidsoverlast van een airco- of warmtepomp buitenunit verminderen

Luchtgeluid (klanken) isoleren van een buitenunit
Voor het verminderen van geluidsoverlast van een buitenunit moet deze zoveel mogelijk worden afgeschermd van de omgeving. Dit kan door een gedeeltelijke omkasting of, nog beter, door een gehele omkasting te maken. Op deze pagina vindt u tips en producten voor het doe-het-zelf alternatief voor een complete warmtepomp omkasting.

Belangrijk voordat u begint!
Wij geven informatie over het akoestisch isoleren van een buitenunit. U dient zelf informatie te verzamelen of en in hoeverre uw unit kan of mag worden afgeschermd met een omkasting, wij adviseren hier niet in. Kunt u deze informatie niet achthalen dan is het alternatief onze ACE en DICE warmtepomp omkastingen. Het uitvoeren van onze tips is op eigen risico.

Een omkasting maken
Voor het maken van een omkasting gebruikt u het best de zwaarste variant van een weersbestendig plaatmateriaal, bijvoorbeeld betonplex. Plaatst de unit en de omkasting op een verhoging zodat sneeuw of water buiten de omkasting blijft. Laat de omkasting of de verhoging de woning niet raken.

De omkasting moet een solide constructie worden zodat deze niet in trilling kan worden gebracht door laag frequent geluid. Voor de afmetingen van de omkasting is het belangrijk dat uw buitenunit voldoende vrije ruimte in- en buiten de omkasting heeft. Voor de exacte vrije ruimte van de unit informeert u de handleiding van uw buitenunit. Het advies is om tenminste 100 mm naast en boven de unit vrij te houden en 300 mm aan de voor- en achterzijde van de unit voor de lucht aan- en afvoer. Buiten de omkasting houdt u tenminste 50 cm vrij aan de voor- en achterzijde van de omkasting.

De meest praktische omkasting bestaat uit twee gelijke delen die uit elkaar kunnen worden geschoven, handig bij het onderhoud van uw unit. Voorzie één deel van de omkasting van een tussenwandje waar u de vorm van de unit uit heeft gezaagd. Dit wandje maakt een scheiding tussen de aan- en afvoer van lucht, het deelt de omkasting van binnen op in een voor- en achterzijde. Zo kan de unit geen afgeblazen lucht opnieuw opnemen. Recirculeren van lucht maakt uw unit stukken minder efficiënt!

Staat uw unit dicht bij een muur, maak dan omkasting waarbij lucht aan de voorzijde wordt afgevoerd en aan de zijkant wordt aangevoerd. Maak ook hier en tussenwandje waarbij de afvoer van lucht niet opnieuw kan worden aangevoerd, een zogenoemde anti-recirculatiewand.

Houten omkasting bestaande uit twee delen met zwart absorptiemateriaal

Houten omkasting bestaande uit twee delen met zwart absorptiemateriaal

Geluidsabsorberende lamellen maken
De lamellen van de omkasting, op de afbeelding te zien als schuine openingen aan de voor- en achterkant en voorzien van zwarte Akotherm geluidsabsorptie, zijn de belangrijkste onderdelen. Lamellen worden gemaakt van hetzelfde materiaal als de omkasting en aan de onderzijde voorzien van Akotherm Basic D40. Dit absorbeert geluid vóórdat het de omkasting kan ontsnappen. Hoe schuiner en hoe meer lamellen er worden geplaatst des te meer geluid er wordt geïsoleerd. Dit betekent wel dat er ook steeds minder lucht aan- en afgevoerd kan worden! Bent u heel handig, maakt u dan verstelbare lamellen.

Let ook bij de afstand tussen de lamellen op de dikte van het absorptiemateriaal, advies is ook hier tenminste 40 mm dikke Akotherm te gebruiken. De afmeting van de openingen tussen de lamellen dient u zelf te bepalen. Doorgaans is het zo dat als u de unit onder een bepaalde hoek van buiten nog kunt zien is de aan- en afvoer van lucht voldoende.

Warmtepomp omkasting waarbij de unit zichtbaar is

Warmtepomp omkasting waarbij de unit zichtbaar is

Extra tips

  • Laat de bovenkant van de omkasting schuin aflopen zodat er geen water op blijft liggen.
  • Monteer kippengaas aan de achter- en voorzijde voor de lamellen zodat dat het geen vogelnest kan worden.
  • Plaats een buitenunit zo ver mogelijk van de buren, uit het zicht, achter een dichte schutting en voorzie deze eventueel van een absorptiemateriaal zoals Merfopol.
  • Maakt u een gedeeltelijke unit afscherming en kan het absorptiemateriaal daardoor nat worden gebruik dan ook Merfopol.

Vragen?
Heeft nog vragen over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij kunnen geen advies geven over airconditioning of warmtepomp installaties. Ook hebben wij geen technische informatie over dergelijke apparaten. Bent u op zoek naar een kant & klare warmtepompomkasting, klikt u dan hier: DICE en ACE warmtepompomkasting.

DICE warmtepomp omkasting

DICE warmtepomp omkasting