Hoe kan ik de akoestiek in mijn woonkamer verbeteren? Lees meer over een goede basis voor het verbeteren van de akoestiek in uw woonkamer die ook als luisterkamer fungeert.

De woonkamer als Hifi luisterkamer

Nederland kent een behoorlijke Hifi-community die nog altijd aan het groeien is. Vanuit deze hoek krijgen wij met regelmaat de vraag: “Hoe kan ik de akoestiek in mijn woonkamer (die ik als luisterkamer gebruik) verbeteren?” Op deze tipspagina leest u het antwoord op deze vraag en leggen wij uit wat een goede basis is voor het verbeteren van de akoestiek in uw woonkamer die ook als luisterkamer fungeert.  

Meest voorkomende geluidsproblemen:

  • Flutterecho 
    Het meest voorkomende probleem is galm in het midden en hoogfrequente gebied. Velen zullen dit probleem als flutterecho (her)kennen. Voor diegene die er minder bekend mee is: flutterecho herkent u aan de felle reflecties afkomstig van harde vlakken die evenwijdig aan elkaar lopen zoals vloer, plafond en tegenover elkaar staande wanden. Wanneer u op verschillende plaatsen in de woonkamer in uw handen klapt kunt u direct horen of er een flutter in uw ruimte aanwezig is (deze kans is groot). Een klein beetje flutter, of galm, in uw ruimte is helemaal niet erg, dit zorgt voor een levendiger muziekbeeld.
  • Staande golven
    Dit geluidsprobleem komt regelmatig voor in rechthoekige woonkamers en is een stuk lastiger om op te lossen. Niet vanwege de aard van het probleem maar vanwege de maatregelen die nodig zijn om het probleem op te lossen (bijvoorbeeld Bass Traps). Wanneer de muziekweergave in uw ruimte bonkerig of gonzend klinkt heeft u waarschijnlijk last van staande golven. Dit wordt vaak ervaren als vertekend klankbeeld, dus opvallend veel of juist een afwezigheid van bassen. In tegenstelling tot een klein beetje galm is iedere vorm van staande golven negatief.

Problemen herkennen
De meeste mensen hebben geen moeite om het probleem te herkennen of te omschrijven, maar heeft u dit wel dan is dit een aardige tip. Beluister een aantal voor u bekende muziekstukken aandachtig. Zo kunt u erachter komen of dat zang en bassen elkaar niet onverstaanbaar maken en of muziek niet te schel klinkt.

Productkeuze
Welk product het best bij uw akoestisch probleem past heeft u, als het goed is, al gehoord tijdens het beluisteren van de muziekstukken. Het product moet sterk zijn in het absorberen van de frequenties die tijdens het luisteren te veel aanwezig waren in uw ruimte, flutter (hoog frequent) of staande golven (laag frequent). Op de diverse productpagina’s vindt u grafieken van de absorptiewaarden. Akoestische problemen waar frequenties vanaf ± 750 Hz de overhand hebben kunt u oplossen met ieder product van de pagina “Akoestische panelen”. In de grafieken kunt u zien dat bijna alle producten goed scoren qua absorptiewaarden vanaf die frequentie.

Een oplossing in de praktijk
Hifi akoestiekDe foto met het fraaie Hifi set van Moon is van een klant die graag de akoestiek wilde aanpakken in zijn woon-/luisterkamer. Na de aanschaf van de set bleek deze toch wat tegen te vallen qua prestaties door afwijkingen in de ruimte-akoestiek. Zowel laag-, midden- en hoogfrequent klonk niet zoals het zou moeten. Door het monteren van Flamex Facet panelen is het midden- en hoogfrequente probleem in ieder geval opgelost. 

Met een inrichting zoals deze zijn er twee mogelijkheden, de panelen achter of voor de luisterpositie aanbrengen. Het verschil tussen beide is dat met de methode achter de luisterpositie een meer directe absorptie plaatsvindt, dit geeft een iets drogere akoestiek. De ene methode is niet beter dan de andere, dit is persoonlijk en zal ook afhangen van de inrichting van de kamer en het gewenste effect. Plaats de panelen eerst los in de ruimte en speel wat met de plaatsing alvorens ze definitief te monteren. 

Foto en reactie van onze klant
"Ik heb eindelijk de probleemplek in de akoestiek gevonden en inmiddels zijn de panelen gemonteerd. De galm is in ieder geval weg, het enige waar ik nu nog een beetje last van heb is een teveel aan bas, maar dit los ik voorlopig op door de baspoorten te dempen".

Om een idee te geven van de woon- luisterkamer in kwestie:

  • Vloeroppervlak woonkamer 18 m²
  • Hoogpolig tapijt
  • Zware gordijnen
  • Lederen bankstel
  • 5 stuks Flamex Facet met een dikte van 50 mm

Aanvullende tips
Wanneer er toch nog te veel galm geconstateerd wordt kan de tegenover liggende wand of het plafond ook worden voorzien van absorptiepanelen. Monteer niet teveel absorptiepanelen, maar doe dit bijvoorbeeld per twee of per vier stuks zodat de akoestiek niet al te snel te droog wordt.

Een juiste positionering van de luidsprekers kan voor een verbetering in het geluidsbeeld zorgen. Wanneer mogelijk plaatst u de luidsprekers tenminste 50 á 70 cm van de wand en uit de hoek(en). Dit komt de weergave van lage tonen ten goede. Ook het naar binnen- of buitendraaien van de luidsprekers kan voor een betere weergave zorgen.

Zorg dat het midden van uw speaker ongeveer op oorhoogte staat gericht en draai de luidsprekers naar binnen zodat er een driehoek ontstaat tussen de twee luidsprekers en de luisterpositie. Hierbij houdt u de volgende verhouding aan: als de luidsprekers 3 meter uit elkaar staan moet de afstand tot de luisteraar van iedere luidspreker ook 3 meter zijn. De luidsprekers staan in dit voorbeeld qua afstand prima, maar iets naar binnen draaien vermindert staande golven en verbetert het detail in stereoweergave. 

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. 



Gerelateerde producten