Ruimte akoestiek oplossing voor damwand plafonds

Akoestische oplossing voor damwandplafond

Een woonkamer met te veel galm
In deze showcase laten wij u zien hoe we samen met een klant de akoestiek in een woonkamer met harde materialen hebben verbeterd. Vooral het plafond, van damwandprofielen, zorgde voor veel nagalm. Speciaal voor dit geluidsprobleem hebben we een oplossing op maat bedacht.

Hoe meer nagalm in een ruimte, hoe meer geluidsproblemen er ontstaan. Zo zal het voeren van gesprekken u meer moeite kosten, omdat de verstaanbaarheid drastisch slechter wordt naarmate u verder van elkaar zit. Hierdoor dient u zich meer te concentreren en gaan de aanwezigen vaak harder praten. Ook zal muziek of de TV veel slechter klinken, zonder dat dit aan de apparatuur te wijten is. Slechte akoestiek zorgt op den duur voor vermoeidheid, hoofdpijn, stress of andere gezondheidsklachten. Vervelend, maar de oplossing voor dit geluidsprobleem is vaak binnen handbereik.

Woonkamer akoestiek

Geluidsprobleem: een stalen plafond van damwandprofielen
Veel gebouwen zijn voorzien van damwandprofielen die als plafond- of wandafwerking gebruikt worden. Deze profielen zijn van dun staalplaat gemaakt. Het is relatief goedkoop en licht van gewicht. Dit maakt het een ideaal bouwproduct. Akoestisch gezien is het daarentegen een verre van ideale oplossing. De profielen zorgen namelijk voor erg veel nagalm. Het zijn immers harde vlakken. In woningen zien we ze nog niet veel, maar bij deze klant deden zwart gelakte damwandprofielen dienst als plafond in de huiskamer. Het fraai ingerichte interieur bestond verder uit nog meer ‘harde’ materialen (d.w.z. materialen die niet of nauwelijks geluid absorberen).

Oplossing: geluidsabsorptie op maat met Akotherm
We hebben deze klant uitgenodigd in onze showroom om samen de oplossing te vinden. Dat is gelukt door platen zwarte Akotherm Basic naar stroken te versnijden. Genoeg om het hele plafond te voorzien van geluidsabsorptie. De stroken lieten zich met Stauf Extreme Tack lijm eenvoudig aan het plafond bevestigen. Door de kleur vallen ze bovendien nauwelijks op. Voor wit of grijs gekleurde plafonds kunt u ook Flamex Basic toepassen, zelfde oplossing ander materiaal. Een week na de levering ontvingen we bericht van de klant:

"Het galm probleem is inderdaad opgelost. Het is gewoon een verademing. We kunnen weer normaal met elkaar praten en elkaar ook weer goed verstaan. We kunnen televisie kijken waarbij het geluid niet meer hard aangezet hoeft te worden en daarbij kunnen we nu ook goed verstaan wat er gezegd wordt. Ook de muziek komt beter tot zijn recht. Het materiaal is overigens ook makkelijk te verwerken."

Ook de akoestiek in uw woning verbeteren?
Vergroot ook uw woonplezier met een prettig akoestisch klimaat. De volgende tipspagina's zijn gewijd aan het verbeteren van de akoestiek in huis.

Wilt u persoonlijk advies? Contact
Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.