Lees hier alles over het isoleren van trillingen van een buitenunit.

Trillingen isoleren van een buitenunit op een plat dak

We kunnen er niet meer omheen. Onze zomers worden warmer én de energieprijzen zorgen voor onzekerheid. Twee redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een airco of een warmtepomp. Prima idee voor het klimaat én uw portemonnee! Helaas is het ook vaak een minder goed idee voor de stilte in uw woning. Vooral wanneer de buitenunit van uw warmtepomp of airco zich op een plat dak bevindt, kan dit zorgen voor geluidsoverlast.

Vaak ontstaan er resonanties van uw airco of warmtepomp in uw plat dak. Dit manifesteert zich als een constante bromtoon die hoorbaar kan zijn door uw hele woning. Dit wijst op zogenaamd contactgeluid. Oorzaak hiervan is een te lichte ondergrond onder de unit waardoor trillingen van uw airco buitenunit vrij spel krijgen. Benieuwd hoe u het geluid van de buitenunit van uw airco of warmtepomp dempt? Dat leggen wij u hieronder graag uit.

Benodigde materialen:

Stappenplan:

  • Stap 1: Verwijderen van trillingsisolatie en grind
    Heeft u rubbertegels of andere trillingsisolatie gebruikt dan dient u dit eerst te verwijderen. Trillingsdempers en bigfoots die geleverd werden bij de buitenunit laat u wél zitten. Verwijder grind onder de unit.
  • Stap 2: Betontegels (optioneel maar sterk aan te raden)
    Idealiter plaatst u de unit op één of meerdere betontegels op het dak. Dit zorgt voor extra gewicht onder de buitenunit wat de geluidsisolatie ten goede komt. Betontegels zorgen er bovendien voor dat de blokjes Regufoam niet in het water komen te liggen.
  • Stap 3: Blokjes aanbrengen
    Zorg ervoor dat uw unit op stabiele poten staat (bijvoorbeeld bigfoots) of monteer de buitenunit op betonranden. Vervolgens brengt u onder alle vier de uiteinden van de Bigfoots, poten of betonranden een blokje Regufoam aan. De unit staat dan op  vier blokjes Regufoam met daaronder de betontegels die op het dak liggen. Controleer of de unit stevig staat door de unit wat heen en weer te trekken. Stabiliteit is belangrijk om te voorkomen dat de unit kan gaan wiebelen bij zware windstoten. Er mag zeker géén speling ontstaan op de leidingen! 
  • Stap 4 : Meer blokjes aanbrengen
    Merkt u dat er na stap 3 nog steeds een bromtoon aanwezig is? Plaats dan ook de 4 overige blokjes onder de eerder aangebrachte blokjes. Dit kan nodig zijn wanneer de ondergrond erg licht is of als de frequenties van de unit krachtig en/of laag zijn. Controleer ook nu weer de stabiliteit van de unit en het leidingwerk.
  • Stap 5 : Vast kitten en intapen van de blokjes
    Is het optimale resultaat bereikt? Kit dan alle blokjes onderling vast. Voorzie de zijkanten van de blokjes van de meegeleverde tape. Zo is er minder kans op intrekken van vocht wat de levensduur van de blokjes en het resultaat ten goede komt. Vervolgens kit u de blokjes vast op de ondergrond. Gebruik ook royale dotten kit om de blokjes vast te maken aan de onderzijde van de bigfoots, poten of betonranden waar de buitenunit op staat.

Aandachtspunten:

  • Het is niet aan te raden om meer dan 2 lagen trillingsisolatie aan te brengen. De unit kan dan instabiel komen te staan met speling op het leidingwerk als gevolg.
  • Wij hebben geen oplossing voor buitenunits die aan de muur zijn bevestigd.
  • Hebt u geen last van trillingen in uw huis maar van vervelend geluid buiten? Dan hebt u last van luchtgeluid en niet van contactgeluid. Gelukkig hebben we ook daarvoor de oplossing. Klik hier.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag!