Tips voor het isoleren van pianogeluid

Last van pianogeluid? Wij bieden de oplossing

Isoleren van het pianogeluid
Een piano of vleugel blijkt vaak een bron van ergernis voor de buren te zijn. Dit heeft twee oorzaken: contactgeluid (het doorgeven van resonanties-/trillingen) en luchtgeluid (de klanken van het instrument). Op deze tipspagina worden de oplossingen uitgelegd van beide problemen.

De oplossingen
Er zijn twee oplossingen voor het verminderen van pianogeluid naar de buren toe. De eerste en de beste, maar ook het meest ingrijpend, is het aanbrengen van een box-in-box principe zodat de wand, plafond en vloer niet direct worden aangestraald met luchtgeluid. Dit houdt in dat er een kleine verbouwing nodig is waarbij de wanden, plafond en de vloer worden voorzien van isolerende producten zoals Merfoflex (zwevende wand en plafond) en Akoestifloor (zwevende vloer). En een simpelere oplossing, waar deze pagina over gaat, is het twee-stappenplan waar geen gereedschap voor nodig is en ook geen verbouwing!

Het twee-stappenplan
Is het niet de bedoeling om voorzetwanden te plaatsen in de woonkamer dan is dit stappenplan een prima tussenoplossing. Hieronder vindt u de uitleg over de uitvoering van dit plan om net even die pieken van de overlast te verminderen, zonder het plaatsen van een voorzetwand of andere constructies. Een aardige bijkomstigheid van dit plan is dat de piano vaak ook voller gaat klinken.

Stap 1
Contactgeluid, trillingsisolatie
 
Kies, voor het isoleren van contactgeluid (trillingen), een product dat het beste past onder uw piano of vleugel. U let hierbij op de afmetingen van de piano poten of wieltjes en het toe te passen product. De volgende producten worden gebruikt voor het verminderen van contactgeluid:

  • Pianodempers: Zwart gelakte stalen dempers voor de toepassing met wieltjes of vierkante poten tot maximaal 78 x 78 mm. Eén set bestaat uit vier dempers.
  • Regupol: Rubbergranulaat strip voor de piano met lange en smalle poten zonder wieltjes waar geen Pianodempers kunnen worden toegepast. U gebruik het best twee strips op elkaar onder iedere poot. U heeft vier stuks nodig voor één piano. 

Stap 2
Luchtgeluid, geluidsabsorptie

Een veel voorkomend probleem is een net wat te felle klank van het instrument, ook dit zorgt voor meer overlast bij de buren. Dit is vooral het geval in een ruimte waar de akoestiek toch al niet optimaal is. Het geluid van de piano reflecteert in dit geval via de wand de ruimte in en wordt zo versterkt. U gebruikt voor deze stap, het absorberen van luchtgeluid, het beste Akotherm GG. Deze absorberende platen worden achter de piano gezet. De platen zijn stevig genoeg om op- en naast elkaar te zetten zonder montagemiddelen. Schuif de piano zachtjes tegen de platen Akotherm GG en klaar! Deze stap zorgt ervoor dat het pianogeluid wat gedempt wordt en dat de scheidingswand met de buren niet direct wordt aangestraald.

U bepaald zelf hoeveel platen u toe wilt passen. Hoe dikker de laag Akotherm GG des te beter het resultaat, maar des te verder de piano de ruimte in komt.

Klant review over bovenstaande tips
Van een tevreden klant mochten wij dit bericht ontvangen. De situatie bij de klant is als volgt: Een piano van 124 cm hoog en 148 cm breed met een gewicht van 255 kg. De buurman ervoer enige overlast, met name van lage tonen. Het betreft een huis gebouwd eind jaren 90. 

Hallo,

Positief nieuws: ik speelde forttefortissimo (fff) en de buurman vond het zachter klinken dan het was. Niet helemaal weg, maar wel fors minder. De sokkels werken goed. Wat terugkoppel is, dat je de piano niet meer kunt verschuiven als die op zijn sokkels staat. Dat kan bij die harde plastic sokkels wel. In de hoek kan ik de piano dus niet kwijt vanwege het tillen (of je moet met palletwagen gaan werken….). Verder doen de absorptieplaten het goed; het is in de kamer net wat comfortabeler qua geluidsniveau zonder dat ik heb ingeboet in klankvorming en toonvorming.

Vriendelijke groeten,

Pianodempers

Piano geplaats op Pianodempers met achter de piano witte Akotherm GG absorptie.

De Pianodempers, voor zowel piano's als vleugels.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op!