Lees hier de uitleg over het verminderen van nagalm.

Last van nagalm? Lees hier de oplossing!

Nagalm kan ervoor zorgen dat een ruimte, thuis of op het werk, kil en ongezellig aanvoelt, of liever gezegd aanhoort. Slechte ruimteakoestiek veroorzaakt slechte verstaanbaarheid, concentratieverlies, vermoeidheid en geluidsoverlast in aangrenzende ruimten of woningen. Een te lange nagalm zorgt er ook voor dat geluid van de televisie en/of hifi-set minder goed klinkt. Geluidsabsorptie in een ruimte toepassen zorgt voor minder galm, een gereduceerd geluidsniveau en een “warmer” aanvoelende ruimte. 

Flamex Facet

Flamex Facet tegen het plafond in de keuken

Hoeveel geluidsabsorptie moet u toepassen?
Er is geen standaard maatstaf voor de hoeveelheid toe te passen geluidsabsorptie. Er is namelijk geen “ideale” situatie, meestal is dit een kwestie van persoonlijke indruk hoe de kwaliteit van akoestiek in een ruimte is.

Een vaakgebruikte vuistregel stelt dat het plaatsen van ongeveer 40 tot 50% van het vloeroppervlak aan geluidsabsorberende materialen een merkbaar betere en plezierige akoestiek geeftWij adviseren echter om eerst circa 30% van het vloeroppervlak aan absorptiematerialen toe te voegen. Dit zou al tot een flinke verbetering moeten leiden. In een later stadium kan er meer geluidsabsorptie worden toegevoegd totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Een voorbeeld
Wanneer u een ruimte heeft van ongeveer 100 m²  kunt u een verbetering verwachten wanneer er ongeveer 35 m² aan absorptievlakken wordt gemonteerd. De aanwezigheid van een stoffen bankstel, vloerkleed en gordijnen kunt u hierin meenemen. Bij gordijnen is het wel zo dat deze alleen een merkbaar verschil in de akoestiek geven als deze gesloten zijn. Pas op dat moment wordt er een redelijk absorptievlak uitgevouwen, open gordijnen geven bijna geen verschil in het terugdringen van nagalm. Voldoende vierkante meter absorptiemateriaal aanbrengen is dus belangrijk.

Waar moet u absorptie toepassen?
Is er sprake van een algemeen geluidsprobleem in de ruimte, dan brengt u de geluidsabsorptie (idealiter) verdeeld in de ruimte aan. Dit is uit esthetisch oogpunt echter niet altijd wenselijk.

Waar komt de galm precies vandaan? Loopt u eens handklappend door uw ruimte. Daar waar het kaatsende, galmende geluid het hardst klinkt, bekleedt u de wand voor tenminste een kwart met een geluidsabsorberend product. Werk vanuit deze situatie verder.

Een gedeelte in de woonkamer waar men vaak galm hoort, is de zithoek waar de TV of audio-installatie staat. Als de bank tegen een lege wand staat tegenover de TV en/of luidsprekers, dan weerkaatst geluid tussen deze twee wanden. Door de wand achter de bank voor een kwart te bekleden met absorptiepanelen wordt de geluidsbeleving een stuk beter. Dit principe geldt ook voor een eetkamer waar personen bijna altijd richting een wand spreken. Door deze wand als het ware “uit te schakelen” voor reflectie, door het aanbrengen van geluidsabsorptie, wordt de akoestiek in de ruimte een stuk prettiger. De mythe “plak wat onder de tafel” zorgt voor een uiterst minimaal effect. U investeert beter in een wand of wand en plafond combinatie. Hieronder ziet u een afbeelding van geluidsabsorptie (Flamex Basic) toegepast in een woonkamer tegen het plafond. 

Flamex Basic

Flamex Basic tegen het plafond in de woonkamer.

Enkele populaire akoestische producten

Plafondoplossing

 • Flamex Basic
  Een neutraal basic product, voldoende absorptiewaarden, weinig zichtbaar, scherp geprijsd en gemakkelijk op maat te snijden. 
 • Flamex Facet
  Stevig schuimpaneel met hoge absorptiewaarden, modern en strak design, eenvoudig zelf te monteren. Net als alle andere Flamex producten brandveilig, ook voor openbare ruimten. Ook toe te passen als wandoplossing.

 

Wandoplossing

 • Silent Office Wandpaneel
  Strak absorptiepaneel bespannen met een hoog kwaliteit textiel. Verkrijgbaar in 26 kleuren en 6 afmetingen. Ook dit product is eenvoudig te monteren. Brandveilig, dus naast toepassingen in huis ook op school en kantoor toepasbaar.
 • Flamex A-Piramide
  Schuimpaneel met brandveilige eigenschappen en een eigentijds origineel design. Gemakkelijk op maat te maken en te monteren.

Vragen? Contact
Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u producten bekijken, dan bent u van harte welkom in onze winkel!