Klantproject binnen luiken maken met Merfoplex

Geluidsisolerende binnenluiken maken met Merfoplex

Onze klant woont in de binnenstad van Leiden met zijn sinds kort uitgebreide gezin. Het wonen in de binnenstad bevalt de familie prima, de mooie monumentale woning ligt in het gezellige hart van Leiden en is een fijn thuis voor het gezin. Er was maar één probleem, het rumoer van de stad. Het geluid van brommers, auto’s en uitgaand publiek, allemaal zaken waar je met een wisselend dienstrooster als piloot niet op zit te wachten. Ook de kleine zou hier last van kunnen krijgen. De klant had al snel een mooi plan had uitgewerkt voor akoestische luiken. Hier onder het resultaat van de luiken en akoestische oplossing die hem uiteindelijk ook nog stookkosten bleek te besparen!

Klantverhaal:
Beste,
Hopelijk hebben jullie wat aan de volgende foto’s wat, maar anders kan ik ze wel opnieuw nemen. Dagmaat kozijn is ongeveer 1m10 bij 1m70. De overzichtsfoto was met de volle zon op de andere kant, dus ze zitten redelijk potdicht. Linkerzijde is nog niet afgewerkt met de beuken tochtlatten en de rechterzijde stond nog een stukje open omdat ik nog klosjes moet maken om ze dicht te houden.

De luiken zelf zijn gemaakt van 24mm Merfoplex Okoumé en zijn daarom ook bijzonder geluidswerend. Er is een overduidelijk verschil tussen luikjes open en luikjes dicht. Kiertjes zijn afgewerkt met tochtstrips en de dorpels en bovenkanten op het kozijn met een beuken tochtlat. Decibels heb ik niet gemeten, maar het resultaat is uitstekend en benaderd waarschijnlijk de cijfers van de Akoestiekwinkel. Uiteraard moest ik alles redelijk op de millimeter schaven en schuren, maar het heeft zijn nut gehad. Van het restmateriaal heb ik nog een setje luiken op zolder gemaakt na het opgedikt, gelijmd en geschroefd te hebben met 6mm Okoumé om de lengtes weer te kunnen zagen die ik nodig had.

De zware, gelagerde dubbele hoekscharnieren waren oude die ik nog had liggen en omgeboord heb om ze toe te kunnen passen. Ze zijn door het Merfoplex heen ge-bout met vier boutjes per scharnier. Hangt prima en stevig. Zwaar scharnier met 4 bouten.

 

Links: Detail foto gebogen scharnierblad - Rechts: Bijgeschaafd profiel

Vervolgens heb ik de profielen drie a vier mm teruggeschaafd om ze eroverheen te kunnen lijmen aan de scharnierzijde. De detailfoto heeft dus het scharnierblad aan de linkerzijde van het scharnier, net onder het profiel. Het profiel heb ik dus in de lengte aan de rechterzijde daar ‘heel’ gelaten en links dus uitgezaagd, terug geschaafd en teruggelijmd met twee componenten plamuur. Aan de moerzijde heb ik de uitsparingen voor de moeren overmaats in het profiel geboord, het uitstekende draadeinde van de boutjes weggeslepen en dit nadien afgewerkt met twee componenten plamuur.

Was even werk, maar het resultaat was goed en amper zichtbaar na schuren tot korrel 400 , gronden en aflakken. Lakken is niet m’n specialiteit, is redelijk gelukt, maar ik denk dat het resultaat nog strakker wordt als ik ze de volgende keer spuit. Beiden bedankt voor jullie hulp natuurlijk, ook namens onze pasgeboren dochter Isabella, die een stuk rustiger kan slapen nu, zelfs in de binnenstad van Leiden. Het is bij mij thuis een stuk comfortabeler geworden in die kamers en heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de warmteweerstand van die luiken een flinke deuk in de stookkosten van de desbetreffende ruimte zal maken.

De gebruikte profielen zijn verkrijgbaar op www.Profielaanbod.nl , de specialist voor al uw profielen, lijsten, latten maar ook trapleuningen en plinten. Het aanbod van deze zaak krijgt van Bas een dikke 10.