Geluidsisolerende voorzetluiken voor het isoleren van buitengeluiden

Maak geluidsisolerende binnenluiken met Merfoplex

Akoestische voorzetluiken maken van Merfoplex
Veel van onze klanten wonen in steden. De verklaring hiervoor is enigszins vanzelfsprekend: in steden is de geluidsoverlast het grootst. Er kan sprake zijn van burengeluid, verkeersgeluid, overlast van horecagelegenheden, uitgaand publiek, etcetera. Moderne gebouwen zijn meestal voorzien van goede geluidsisolatie, maar bij wat oudere of monumentale panden kan de geluidsisolatie tegenvallen. Met ons advies en de juiste akoestische materialen kunt u dit geluidsprobleem aanpakken. In dit voorbeeld laten wij u zien hoe u de geluidsisolatie in een monumentaal pand kunt verbeteren door geluidsisolerende binnenluiken te plaatsen. Gemaakt met ons product Merfoplex.

Het geluidsprobleem: geluidsoverlast via de ramen
Een klant van ons woont in een monumentaal pand in de binnenstad van Leiden. Een schitterende locatie met een prachtig uitzicht. Alleen was er geregeld sprake van geluidsoverlast dat via de ramen naar binnen kwam. Met een wisselend dienstrooster en een jong kind dat rust nodig heeft is dat zeer hinderlijk. Geluidsoverlast zorgt voor stress en dat kan op den duur tot gezondheidsklachten leiden.

Met dit geluidsprobleem kwam deze klant bij ons langs. Hij had eerder al met Isomat KE zijn vloeren geïsoleerd en wilde nu een oplossing voor het andere omgevingsgeluid vinden. Samen hebben we in het product Merfoplex de oplossing voor dit geluidsprobleem gevonden. Merfoplex zijn geluidsisolerende sandwichplaten die bestaan uit 2 lagen multiplex met daartussen een laag Isomat geperst. Het is een kant-en-klaar product dat zeer breed inzetbaar is. U kunt er uw vloeren mee isoleren, een geluidsisolerende deur of behuizing maken, of, zoals in dit voorbeeld wordt getoond, geluidsisolerende binnenluiken.

De toepassing uitgelegd door een tevreden klant
Hopelijk heb jullie aan de volgende foto’s wat, maar anders kan ik ze wel opnieuw nemen. Dagmaat kozijn is ongeveer 1 m 10 bij 1 m 70. De overzichtsfoto was met de volle zon op de andere kant, dus ze zitten redelijk potdicht. Linkerzijde is nog niet afgewerkt met de beuken tochtlatten en de rechterzijde stond nog een stukje open omdat ik nog klosjes moet maken om ze dicht te houden.

Geluidsisolerende binnenluiken van Merfoplex

De luiken zelf zijn gemaakt van 24 mm Merfoplex Okoumé en zijn daarom ook bijzonder geluidswerend. Er is een overduidelijk verschil tussen luikjes open en luikjes dicht. Kiertjes zijn afgewerkt met tochtstrips en de dorpels en bovenkanten op het kozijn met een beuken tochtlat. Decibels heb ik niet gemeten, maar het resultaat is uitstekend en benaderd waarschijnlijk de cijfers van de Akoestiekwinkel. Uiteraard moest ik alles redelijk op de millimeter schaven en schuren, maar het heeft zijn nut gehad. Van het restmateriaal heb ik nog een setje luiken op zolder gemaakt na het opgedikt, gelijmd en geschroefd te hebben met 6 mm Okoumé om de lengtes weer te kunnen zagen die ik nodig had.

Merfoplex

De zware, gelagerde dubbele hoekscharnieren waren oude die ik nog had liggen en omgeboord heb om ze toe te kunnen passen. Ze zijn door het Merfoplex heen gebout met vier boutjes per scharnier. Hangt prima en stevig.

Vervolgens heb ik de profielen drie a vier mm teruggeschaafd om ze eroverheen te kunnen lijmen aan de scharnierzijde. De detailfoto heeft dus het scharnierblad aan de linkerzijde van het scharnier, net onder het profiel. Het profiel heb ik dus in de lengte aan de rechterzijde daar ‘heel’ gelaten en links dus uitgezaagd, teruggeschaaft en teruggelijmd met twee componenten plamuur. Aan de moerzijde heb ik de uitsparingen voor de moeren overmaats in het profiel geboord, het uitstekende draadeinde van de boutjes weggeslepen en dit nadien afgewerkt met twee componenten plamuur.

Merfoplex

Was even werk, maar het resultaat was goed en amper zichtbaar na schuren tot korrel 400, gronden en aflakken. Lakken is niet m’n specialiteit, is redelijk gelukt, maar ik denk dat het resultaat nog strakker wordt als ik ze de volgende keer spuit. Beiden bedankt voor jullie hulp natuurlijk, ook namens onze pasgeboren dochter, die een stuk rustiger kan slapen nu, zelfs in de binnenstad van Leiden. Het is bij mij thuis een stuk comfortabeler geworden in die kamers en heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de warmteweerstand van die luiken een flinke deuk in de stookkosten van de desbetreffende ruimte zal maken.

Merfoplex

De gebruikte profielen zijn verkrijgbaar op www.Profielaanbod.nl, de specialist voor al uw profielen, lijsten, latten maar ook trapleuningen en plinten. Het aanbod van deze zaak krijgt van onze klant een dikke 10!

Aandachtspunt ventilatie
Wanneer ramen en ventilatieroosters zijn afgesloten om geluid te isoleren zal de ventilatie minimaal zijn. Wilt u toch geruisloos ventileren? Denkt u dan eens aan een akoetische ventilatie unit. Op de tipspagina 'ventilatie-units vergelijken' leest u alles over stil ventileren.   

Vragen? 
Heeft vragen over dit onderwerp of wilt u een productmonster ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op.