In dit artikel geven wij u tips voor het isoleren van contact- en luchtgeluid afkomstig van een aquariumpomp.

Aquariumpomp isoleren

Het rustgevende aangezicht van een aquarium wordt vaak verstoord door een brommend of zoemend geluid afkomstig van een pomp (of in sommige situaties meerdere pompen). In dit artikel geven wij u tips voor het isoleren van contact- en luchtgeluid afkomstig van een aquariumpomp. 

Welk geluidsprobleem heb ik?

Om met de juiste producten uw geluidsprobleem aan te pakken is het belangrijk om te weten van welk geluidsprobleem u last heeft. Hoort u vooral een brommend of snorrend geluid dan heeft u last van contactgeluid. Hoort u zoemende of borrelende klanken dan heeft u last van luchtgeluid.

Contactgeluid

Meestal staat een pomp in een kast of aquariummeubel opgesteld. Door bewegende onderdelen in de pomp kunnen delen, of heel het meubel, in beweging worden gebracht met als resultaat resonanties; vaak hoorbaar als een brommend geluid of voelbaar als fysieke trillingen. Om dit te verhelpen kunt u het beste een matje Regufoam versnijden naar strookjes van ongeveer 50 mm breed. Gebruik voor deze toepassing Regufoam D150 met een dikte van 12 mm (art. nr. M0714).

Toepassing

Aquariumpomp isolerenMonteer de strookjes met behulp van G70 montagekit, op de korte afmeting van de plank (dus niet in de breedte, maar in de diepte). Breng minimaal drie strookjes aan, links en rechts op de plank, langs de wanden van het meubel en één strookje in het midden van de plank, zodat deze niet door kan buigen. Heeft u een heel breed of diep meubel of meerdere pompen dan brengt u wat meer strookjes aan verspreid over de breedte van de plank. Op de strookjes Regufoam legt u een plank die net wat kleiner is dan de plank eronder zodat deze nergens het meubel kan raken (vermijd contactbruggen!). Deze plank mag wat zwaarder en dikker zijn dan de plank die al aanwezig is in het meubel. Nu heeft u een ‘zwevende’ plank gemaakt waar de pomp(en) op kunnen staan.

Tip

Regufoam is vochtbestendig, maar vocht en vuil kan er wel intrekken. Wij adviseren om de kopse kanten van de planken (en dus zo ook de Regufoam) af te plakken met Acustitape. Op deze manier blijft de omgeving hygiënisch.

Luchtgeluid

Om het luchtgeluid, de klanken van de pomp, te verminderen voorziet u het meubel, of omkasting, aan de binnenzijde van een absorptiemateriaal met een vochtdichte toplaag. Acusticab is hierbij de favoriet, niet alleen vanwege de toplaag en zelfklevende achterzijde, maar ook vanwege de diversiteit aan dikten.

Toepassing

Voorzie zoveel mogelijk vlakken rondom de pomp van dit absorptiemateriaal en plak alle naden af met Acustitape zodat ook hier geen vocht en vuil kan binnendringen. De toegepaste dikte hangt af van de beschikbare ruimte. Bedenk hierbij: Hoe dikker het materiaal, hoe beter het resultaat.

Aandachtspunten

Zorg altijd dat de pomp stabiel en stevig staat zodat er geen speling op leidingen of slangen kan ontstaan met lekkage als gevolg. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de pomp staat, raadpleeg eventueel de fabrikant of het boekje bij de pomp of installatie.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.