Motorruimte en Machinekamer Isoleren

Machinekamer of motorruim in boten en jachten isoleren
Het meest voorkomende geluidsprobleem aan boord van boten, jachten en schepen is overlast van motorgeluid. Op deze pagina toepassingen en producten voor het isoleren van een machinekamer of motorruim. Voor het isoleren van een motoromkasting, of motorkist, van een sloep bijvoorbeeld, kunt u de pagina "motorbehuizing isoleren" raadplegen.

Om motorgeluid vanuit een machinekamer of motorruim te isoleren moet deze zoveel mogelijk worden voorzien van geluidsabsorberende platen en/of geluidsisolerende massaplaten. Een combinatie van beide kan nodig zijn bij laag frequent motorgeluid of bij een te hoog geluidsniveau aan dek of in de hutten. Het isoleren van een machinekamer of motorruim kan door de wanden, luiken, deuren en plafond/dak van de machinekamer te voorzien van geluidisolerende massaplaten, zoals Isomat TS of Isomat KE, of sandwich ontdreuning. Voor het isoleren van motorgeluid uit een machinekamer moeten deze delen in boten of jachten vaak ook worden geïsoleerd, op deze pagina's vindt u producten en oplossingen:  

Motorgeluid dempen en isoleren in de machinekamer en motorruim
Om motorgeluid zoveel mogelijk te dempen en isoleren direct in de machinekamer moet de motor worden "ingepakt". Dit wordt gedaan door de machinekamer zoveel mogelijk te bekleden met geluidsabsorberende platen, hiervoor geldt: kies een product met voldoende hittebestendigheid en een zo'n dik mogelijke variant. Aan te raden is om lichte wandjes of luiken eerst te isoleren.

Geluidsabsorberende platen voor een machinekamer of motorruim:
  • Geluidsabsorptie voor grote machinekamer met lage temperaturen:
    Merfocell PU  
    Hittebestendig tot +80 °C, voorzien van olie- en vochtdichte PU toplaag.
    Acusticab
    Hittebestendig tot +80 °C, voorzien van olie- en vochtdichte PU toplaag.
    (Ook verkrijgbaar met een witte toplaag!).
     
  • Geluidsabsorptie voor kleine machinekamer met hogere temperaturen:
    Merfocell GW
    Voorzien van een glasdoekweefsel (GW) toplaag, hittebestendig tot 110 °C.
    Merfocom
    Geluidsisolatie én absorptie, Hittebestendig tot 100 °C, voorzien van GW toplaag.
    Flamex GW
    Hittebestendig tot 150 °C, alleen op vlakke ondergrond toe te passen.

Meer geluidsisolatie en tips voor boten en jachten 
Meer oplossingen en producten voor het isoleren van pleziervaart, jacht, sloep of tender, maar ook voor de beroepsvaart, vindt u op de Boten & Jachten pagina en op de tipspagina

Geluidsisolatie voor het isoleren van machinekamer en motorruim:

Filteren
Filteren

Geluidsisolatie voor het isoleren van motorgeluid in boten en jachten

De machinekamer isoleren
Een machinekamer isoleren om er voor te zorgen dat motorgeluid minder hoorbaar is in aangrenzende vertrekken wordt gedaan door de wanden zwaarder te maken, isoleren met massaplaten zoals Isomat TS of Isomat KE. Isomat isoleert resonanties in lichte wanden, luiken of deur en houdt zo geluid tegen. Isomat is te verlijmen met Contactlijm (gebruik ± 0,5 liter/m²). Voor extra goede bevestiging raden wij aan gebruik te maken van enkele schroeven met platte kop op de hoeken van de plaat. Geluidsisolatie, in de vorm van massaplaten zoals Isomat, werkt met name tegen de lage frequenties van motorgeluid. Het beste resultaat wordt behaald wanneer de massa van de wanden en/of luiken verdubbeld kan worden.

Na het aanbrengen van isolatieplaten wordt er een geluidsabsorberend materiaal aangebracht om het geluid van bijvoorbeeld de motor, compressor of andere bronnen te “doven”. In een machinekamer is over het algemeen voldoende ruimte tussen warme delen van de motor en het absorptiemateriaal, hitte is hier geen probleem. Er kan gebruik worden gemaakt van AcusticabMerfocell PU of Flamex PU.

De motoromkasting isoleren
In veel pleziervaartuigen, met name een sloep of tender, wordt de motor afgeschermd door een motoromkasting, of motorbehuizing, een “kist” over de motor geplaatst. Het materiaal van de meeste omkastingen is vaak licht van gewicht, multiplex bijvoorbeeld. Door het gebrek aan massa ontstaat er een geluidsprobleem met motorgeluid.

De gemakkelijkste manier is de binnenzijde van de motoromkasting te isoleeren met Merfocom. Deze combinatieplaat isoleert én absorbeert geluid. U kunt ook zelf isolatie producten samenstellen om zo voor uw situatie de optimale geluidsisolatie te realiseren. Een veel gebruikte combinatie is Isomat TS en Merfocell GW. De meeste klanten zullen de motorkasting isoleren met een absorptieplaat. Bovenaan deze pagina staan de meest gebruikte absorptieplaten met hittebestendigheid, gebruik altijd een zo'n dik mogelijke variant voor het beste resultaat.

Hoe isoleer je motorgeluid in een boot?
Op onze tipspagina's "Boten & Jachten" vindt u meer oplossingen over het isoleren van boten en jachten.