Motorbehuizing isoleren

Wat is het probleem?Motorbehuizing isoleren
Veel pleziervaartuigen zijn voorzien van een behuizing over de motor (bijvoorbeeld bij sloepen). De behuizing (ook wel omkasting genoemd) wordt meestal van te licht materiaal gemaakt waardoor er niet voldoende geluid binnen blijft. De behuizing wordt vaak ook te klein gemaakt waardoor er achteraf te weinig ruimte overblijft om isolatie- en absorptiemateriaal aan te brengen. Hier zijn overigens wel oplossingen en producten voor.

Wat is de oplossing?
De gemakkelijkste manier van isoleren is de binnenzijde van de behuizing te voorzien van Merfocom. Deze combinatie plaat bestaat uit meerdere lagen en zorgt voor zowel isolatie als absorptie.

U kunt ook zelf ook producten samenstellen om zo voor uw situatie de optimale isolatie te realiseren. Voorzie de omkasting van binnen in ieder geval van extra massa zoals Isomat TS (hoe zwaarder, hoe beter) en werk dit af met een absorptiemateriaal naar keuze. 

Welke product gebruik ik waar?
Bij minder dan 10 cm tussen de motor en het absorptiemateriaal:

Bij meer dan 12 cm tussen de motor en het absorptiemateriaal:

  • Acusticab, tot +80 °C, voorzien van olie- en vochtdichte toplaag.
  • Merfocell PU, tot +80 °C, voorzien van olie- en vochtdichte toplaag.
  • Flamex PU, tot +100 °C, voorzien van olie- en vochtdichte toplaag.

In plaats van producten te combineren kunt u ook alleen absorptiemateriaal toepassen, bijvoorbeeld in een renovatie klus. 

Tip
U vindt nog meer oplossingen in het naslag werk Geluidsisolatie voor Schepen & Jachten.

Hieronder vindt u alle beschreven producten voor het isoleren van de motorbehuizing

Filteren
Filteren

Geluidsisolatie voor jacht- en scheepsbouw
Meer informatie over het isoleren van jachten, schepen en sloepen vindt u op de overzichtpagina 'Geluidsisolatie en absorptie voor boot en jacht'.