Geluidsisolatie voor de dakkapel

Dakkapel isolatie Dakkapel isolatie
De moderne doorsnee dakkapel heeft prima thermisch isolerende eigenschappen, maar stelt qua geluidsisolatie vaak behoorlijk teleur. Dit komt door de gebruikte bouwmaterialen die relatief weinig massa hebben. Het lichtgewicht bouwmateriaal kan daardoor dus akoestisch weinig isoleren. Door het toepassen van zware constructie platen of het toevoegen van massa aan uw dakkapel, zal de geluidsisolatie merkbaar ten goede komen.

Geluidsisolatie voor een nog te bouwen dakkapel

In deze situatie kunt u de gebruikte bouwmaterialen nog uitkiezen, omdat een timmerman of een aannemer uw dakkapel gaat bouwen. U kiest dan naast de gebruikelijke sandwichpanelen (PIR schuim panelen) voor een extra binnenschil van Merfoplex. Dit is een geluidsisolerende plaat die bestaat uit twee lagen multiplex met daartussenin een Isomat KE kern. Deze plaat is op dezelfde manier als hout te verwerken, maar weegt veel zwaarder en zorgt voor een geluidsdemping van ongeveer 34 dB(A). De Merfoplex platen worden gebruikt voor de zijpanelen en het dak van de dakkapel. Dit vormt een “akoestische schil” binnen in de dakkapel welke geluid tegenhoudt. Merfoplex wordt ook gebruikt tegen het bestaande dakbeschot. Wordt er bij de bouw van de dakkapel geen gebruik van PIR of sandwichpanelen gemaakt, dan kunt u voor thermische isolatie gebruik maken van Akoestiwol (polyesterwol) spouwvulling. Dit product heeft prima thermisch isolerende en geluidabsorberende eigenschappen. Bovendien zorgt contact met polyesterwol in tegenstelling tot het voor dakkapellen gebruikelijke glas- of steenwol niet voor allergische reacties, huidirritaties of ademhalingsproblemen. Verder is het materiaal niet giftig en is er geen sprake van stofvorming. Wij raden u aan om een dubbelwandige, zware wandconstructie te laten maken en deze op te vullen met Akoestiwol polyesterwol.

Geluidsisolatie voor een bestaande dakkapel
De moderne prefab dakkapel is meestal niet voldoende akoestisch geïsoleerd, maar toch is dit geluidsprobleem eenvoudig op te lossen. De meest voordelige manier om de geluidsisolatie te verbeteren is door de wanden en het plafond te voorzien van Isomat KE14J (type 14 kg/m²). Begin hiervoor met het op maat snijden van de Isomat KE platen naar de vorm van de driehoekwanden en het plafond van de dakkapel. Maak eventueel een mal van de hoeken, zodat alles strak past. Tip: u gaat deze laag Isomat uiteraard afwerken met plaatmateriaal, zoals gipsplaat of hout van minimaal 6 mm dik. Maak daarom deze afwerkingsplaten op dezelfde maat als de Isomat delen. U monteert vervolgens de Isomat delen op de afwerkplaten met Stauf Extreme Tack. Let op dat u geen gespiegelde delen maakt!

Op onze tipspagina vindt u het stappenplan dakkapel isolatie

Hieronder vindt u de beschreven producten voor het isoleren van een dakkapel

Filteren
Filteren

Geluidsisolatie en akoestiek in uw woning
Meer informatie over apparaat isolatie, deur isolatie, vloerisolatie en het verminderen van galm in huis vindt u op de pagina Geluidsisolatie en akoestiek in uw woning