Alles over ontdreuning en het beste ontdreuningsmateriaal voor uw toepassing

Wat is ontdreuning?

De akoestische term
Wanneer u weinig met akoestiek te maken heeft dan zal de term 'ontdreuning' u waarschijnlijk weinig zeggen. Toch is deze term, of liever gezegd toepassing, één van de meest gebruikte in de akoestische wereld. In de tekst hieronder wordt uitgelegd wat deze methode van isoleren inhoudt, waar u het toe kunt passen en met welke producten. Synoniemen van ontdreuning zijn; anti-drumming, demping en sandwichontdreuning. 

Hoe werkt ontdreunen?
Onbehandeld plaatmateriaal van bijvoorbeeld staal, aluminium of polyester zal bij aanraking een (gong)geluid afstralen. Dit gebeurt vooral bij dunne en lichte varianten van deze materiaalsoorten. Door het gebrek aan massa en stijfheid kunnen trillingen (resonanties) gemakkelijk door het materiaal reizen. De trillingen ontstaan door het fysiek in beweging brengen van plaatmateriaal of door geluidsgolven die er tegenaan botsen.

Het beste voorbeeld van trillingen die vrij door materie kunnen bewegen is een gong. Wanneer een gong wordt aangetikt straalt het instrument een heel herkenbare klank af. Zou u tijdens het aantikken de gong met één hand vasthouden dan kunt u het resultaat al raden, de gong zal dof en gedempt klinken. Dit is precies wat een ontdreuningsproduct doet, een plaatvlak vasthouden zodat trillingen niet door het materiaal kunnen reizen en er geen gongklank kan ontstaan.

Misschien wel de meest herkenbare toepassing van ontdreuning vindt u gewoon thuis in de keuken. Stalen gootstenen worden namelijk voorzien van een plaatje ontdreuning in het midden van de onderzijde (recht onder de waterstraal). De ontdreuning zorgt er zo voor dat gekletter van vallend water veel minder hoorbaar is.

De producten en de verschillen
Er bestaan drie soorten ontdreuningsproducten met ieder hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingsgebieden. Zo zijn er producten in plaatvorm zoals Vibraflex en Standartplast. Ontdreuningspasta’s met de naam Vibradamp en (verspuitbare) compounds zoals Terophon 112DB en de watervaste variant Terophon WF123, beide met een IMO certificering. Compounds worden gebruikt voor grote projecten zoals in de scheepsbouw en gevelbouw en vereisen speciale apparatuur om aan te brengen.  

Ontdreuningsplaten
Vibraflex BS

Vibraflex OntdreuningDe meest gebruikte ontdreuningsplaatl is Vibraflex. Deze zelfklevende massaplaat, gemaakt op een basis van bitumen, is algemeen toepasbaar voor het ontdreunen van diverse materialen zoals staal, aluminium, rvs en diverse kunststoffen.

Vibraflex wordt onder andere gebruikt voor het isoleren van bijvoorbeeld aggregaat- en pompbehuizingen (meestal in combinatie met absorptiemateriaal). De aangebrachte Vibraflex zorgt voor hogere isolatiewaarden van de omkasting of behuizing. Dit is vooral in de lagere frequenties van diverse apparaten en machines goed merkbaar. Ook in de gevelindustrie wordt ontdreuning toegepast, bijvoorbeeld bij stalen gevelpanelen en holle systeemwanden.

U gebruikt de volgende typen Vibraflex voor de volgende staaldikte:

  • BS 50- Toepasbaar op een plaat dikte van 1 mm
  • BS 80 - Toepasbaar op een plaat dikte van 2 mm
  • BS 100 - Toepasbaar op een plaat dikte van 3 mm
  • BS 120 - Toepasbaar op een plaat dikte van 4 mm

Voor ontdreunen van aluminium geldt een plaat dikte van 1 mm meer. De minimale afname van Vibraflex BS is vijf vierkante meter per type. Heeft u een kleine klus, gebruikt u dan Vibraflex in doosjes.

Ontdreuningspasta
Vibradamp A 90-P 

Vibradamp OntdreuningspastaEr zijn situaties waar (bitumen) massaplaten niet wenselijk zijn om diverse redenen zoals verliesfactor en temperatuurbestendigheid. Ook kan het zijn dat het te isoleren plaatmateriaal dikker is dan 4 mm, ontdreunen met massaplaten zoals Vibraflex is dan niet efficiënt. Vibradamp A-90-P is een twee-componentenpasta, welke ook functioneert als een lijm, en wordt in combinatie gebruikt met Zincor Staalplaatjes. Na het aanbrengen van Vibradamp worden de Zincor plaatjes in steenverband in de pasta gedrukt.

Het toepassen van deze twee-componentenpasta, in combinatie met Zincor staalplaatjes, wordt sandwichontdreuning genoemd. Deze methode is de meest effectieve manier van ontdreunen van aluminium- en staalplaat met een dikte vanaf 4 mm. Vibradamp wordt veel toegepast in de jacht- en scheepsbouw voor het isoleren van wanden, vloeren en scheepshuid. 

Ontdreuningcompounds
Terophon 112DB 

Terophon OntdreuningscompoundVoor grote projecten waar vele vierkante meters ontdreuning toegepast dient te worden kunt u het beste contact met ons opnemen. Het kan namelijk veel efficiënter zijn om met een verspuitbaar product te werken zoals Terophon. 
Denkt u bijvoorbeeld aan toepassingen in de scheeps- en jachtbouw, vuilcontainers en laaddokken of objecten met complexe vormen.

Om het product Terophon aan te brengen heeft u een slangenpomp en luchtcompressor nodig. Terophon wordt doormiddel van de slangenpomp uit het vat gepompt en met behulp van een luchtcompressor verneveld op het te isoleren vlak aangebracht. Deze apparaten dient u zelf aan te schaffen of te huren. 


Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Aanvullende product informatie vindt u op de productpagina’s. Onder het tabblad Documentatie vindt u de technische gegevens.