Verbeterde akoestiek voor voormalige F16-hangar Soesterberg

Voormalige F16-hangar Soesterberg

Al enkele jaren is de vliegbasis Soesterberg niet meer in gebruik als militair vliegveld. Op deze locatie is onder andere een voormalige F16-hangar te vinden die in de loop van 2014 dienst moet gaan doen als cultureel centrum. Toen de hangar jaren terug werd gebouwd was de akoestiek van de ruimte nog niet van belang. Merford kreeg de uitdaging om de akoestiek te verbeteren, met het oog op de nieuwe functie van de ruimte. Het absorberend plaatmateriaal Akotherm GG bood uitkomst.

Sinds 2009 is de vliegbasis Soesterberg, na een eeuw dienst gedaan te hebben als militair vliegveld, eigendom van de Provincie Utrecht. Momenteel is de Provincie, samen met de gemeente Soest en gemeente Zeist, bezig met het project "Hart van de Heuvelrug", en de voormalige vliegbasis is het kroonproject hier van. Hier moeten natuur en cultuur samen gaan, komt het Nationaal Militair Museum en kunnen mensen straks wandelen en fietsen tussen de oude bunkers, munitiedepots en shelters. De planning is dat alles in de zomer 2014 open gaat voor het publiek.

Merford kreeg de opdracht de akoestiek in een voormalige F16 shelter aan te passen aan de nieuwe wensen: het houden van culturele evenementen (muziek, theater). Niet alledaags detail daarbij: Gebruik van de shelter zou alleen plaatsvinden gedurende de warme maanden van het jaar, verder is de shelter dicht en dus onderhevig aan het weer, er komt namelijk geen verwarming aan te pas.

De akoestiek van de F16 shelter was destijds natuurlijk geen thema. Maar nu, in een lege shelter en door de aparte vormgeving t.o.v. een regulier gebouw, vormde dat een groot probleem. Om aan de akoestische wensen te voldoen, monteerde Merford een tiental banen met Akotherm GG Baffles. De zwarte kleur past prima bij de reeds aanwezige zwarte containers (toiletten, kleedruimte), het materiaal kan prima tegen (langdurig) vochtige condities en door alleen aan de bovenzijde met profielen te werken ter ophanging kan ook geen technicus zijn hoofd stoten tegen harde hoekpunten van kaders. Het monteren zelf was ook een bijzonder uitdagende klus vanwege de combinatie gehard staal (4mm) en gewapend beton van de Shelter zelf.

De werkzaamheden in de Shelter gaan nog voort, maar door toepassing van de Akotherm GG in bafflevorm van Merford, heeft de Shelter z'n ruwe, rauwe uitstraling behouden en is de akoestiek aangepast naar het nieuwe toekomstige gebruik.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.