Gamen kan (veel) geluidsoverlast veroorzaken, maar daar zijn oplossingen voor. Lees alles hierover in dit artikel.

Geluidsisolatie tegen gamegeluiden

Gamen is een hobby die door velen wordt uitgevoerd. Echter kan dit vaak voor geluidsoverlast zorgen naar en voor anderen. Om optimaal te gamen, kunnen gamestoelen, game schermen, koptelefoons et cetera worden aangeschaft. Maar vergeet ook goede geluidsisolatie niet. Op deze pagina leggen wij uit wat voor soorten geluid kunnen ontstaan en stellen wij u de producten voor waarmee u een slaapkamer of gamekamer kunt isoleren. 

(Luid)geluid maken is vaak inherent aan gamen. De echte gamer wil nog weleens wat enthousiast bezig zijn tijdens het gamen. Galmende kreten, gedreun op een toetsenbord en explosiegeluiden uit flinke luidsprekers zijn veel voorkomende geluidsproblemen. Dit is vaak niet wenselijk voor medebewoners. Een goede akoestiek maakt het voor de gamer zelf ook aangenamer om te gamen. Op deze pagina leggen wij uit welke soorten geluidsoverlast worden veroorzaakt en wat u er tegen kunt doen.

Spraak- en luchtgeluid isoleren
Spraakgeluid spreekt redelijk voor zich. Dit is het geluid dat een gamer maakt tijdens het praten. Luchtgeluid zijn klanken afkomstig van een geluidsbron waarvan de geluidstrillingen door de lucht worden overgedragen. Dit kan dus ook spraakgeluid zijn, maar ook muziek.
 
Er zijn twee redenen waarom spraak- en luchtgeluid geïsoleerd moeten worden. Voor medebewoners in een huis, maar ook voor de gamer zelf. Het kan zijn dat medebewoners of buren overlast ervaren van gamegeluiden. Om deze luchtgeluiden te isoleren (binnen of buiten een ruimte houden) is vaak een betere deur nodig. Hier later mee over. Ook kan het nodig zijn dat één of meerdere wanden worden geïsoleerd doormiddel van voorzetwanden. Het geluid dat afkomstig is van bijvoorbeeld bassen en muziek noemen we laag frequent geluid.

Ben je slecht te verstaan voor andere gamers door je headset? Moet je jezelf vaak herhalen? Dan is de kans groot dat het wat galmt in jouw gameroom. In een ruimte waar het galmt neigt bijna iedereen er naar om harder te praten om beter verstaanbaar te zijn en muziek harder te zetten om het beter te horen. Maar het tegendeel is waar, het resultaat is nog meer galm en nog meer geluidsproblemen. De akoestiek verbeteren, dat is de juiste aanpak!

Wat kunt u doen om dit op te lossen?
De oplossing is het aanbrengen van absorptiepanelen. Absorptiepanelen absorberen de geluidstrillingen waardoor er minder galm ontstaat. Voorzie de wand waar naartoe wordt gesproken (meestal rondom/achter een scherm) en het plafond boven de zitplaats van absorptiepanelen. Hiermee worden spraakgeluid en muziek al flink vermindert. Afhankelijk van de grootte van de kamer adviseren wij om 4 tot 6 panelen tegen de wand en dezelfde hoeveelheid tegen het plafond te monteren (minimaal 3 m²). Dit zal in veel gamerooms de galm al een heel stuk verminderen en de verstaanbaarheid verbeteren.

De panelen vanuit Akoestiekwinkel die hier voor geschikt zijn, zijn de panelen van Akotherm Facet, maar er zijn natuurlijk nog veel meer panelen waaruit u kunt kiezen. Deze zijn te vinden op de pagina met alle akoestische panelen. Als de akoestiek in orde is kan het zijn dat er nog steeds geluid hoorbaar is buiten de kamer. In de meeste situaties zal de deur het probleem zijn. Vooral lichte opdekdeuren en niet goed sluitende deuren lekken veel geluid naar buiten. Een nieuwe deur is zeker niet altijd nodig. Wij hebben een eenvoudig stappenplan om een deur net dat beetje extra isolatie te geven om het geluidsprobleem te verminderen.

Wat te doen?
In het kort: Maak de deur zwaarder en zorg dat deze rondom goed afsluit, ieder kiertje is een geluidslek. Voor het isoleren van deuren hebben wij een stappenplan op onze tipspagina: Stappenplan voor het isoleren van deuren.

Lichte (scheidings)wanden, bijvoorbeeld gemaakt van gipslaten, hebben eigenlijk het zelfde probleem als deuren. Doordat wanden te licht van gewicht zijn, laten ze veel geluid door. Ook voor wandisolatie hebben wij een tipspagina: Geluidsisolatie voor gips- en systeemwanden.

Trillingen- en contactgeluid isoleren
Dit zijn de geluiden die worden geproduceerd door het fysiek in beweging brengen van bijvoorbeeld een tafel of bureau. Contactgeluid kan ontstaan door een dreun op tafel te geven of door luidsprekers die een tafel of de vloer in beweging brengen door de trillingen van muziek. Tafelpoten die op Unidempers worden gezet zullen al een heel stuk minder contactgeluid doorgeven. En door luidsprekers op Audio Dempers te zetten zullen minder brom- bastonen in huis hoorbaar maken.

Ook het toetsenbord is een bron van contactgeluid. Stevige toetsaanslagen dreunen via het bureaublad en de tafelpoten door naar de vloer of naar de wand (tafel dus niet tegen de wand zetten). Isomat VM blijkt hier een heel fijne oplossing. Deze mat wordt doorgaans gebruikt voor het isoleren van voertuigen, maar blijkt in de praktijk dé perfecte gamemat te zijn voor je bureau- of tafelblad. De mat vermindert trillingen en dreunen tijdens het typen. Ook behoord het verschuiven van je toetsenbord en muismat tot het verleden! Isomat is gemakkelijk op maat te snijden, zo past hij op ieder bureau of tafel.

Vragen
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.