Op deze pagina vindt u een stappenplan voor het maken van een geluidsisolerende omkasting voor de pomp van uw bad.

Genieten van Jacuzzi zonder geluidoverlast

In de zomermaanden wordt er weer volop buiten geleefd, ook dit gaat vaak gepaard met geluidsproblemen. Zoals een schutting die te weinig of geen geluid tegenhoudt of irritatie van de pomp van een Jacuzzi, bubbelbad of zwembad.

Wij kunnen niet ieder merk en type Jacuzzi, bubbel- of zwembadpomp behandelen, maar met dit stappenplan kan zo goed als iedere pomp worden geïsoleerd. Er zijn nog meer tipspagina’s met dit onderwerp.

Opblaasbare Jacuzzi
De meeste opblaasbare Jacuzzi’s hebben de pomp naast het bad staan en niet ingebouwd in de behuizing rondom het bad. De beste methode om de pomp te isoleren is een behuizing over de pomp plaatsen. Dit stappenplan is niet alleen toepasbaar voor de opblaasbare jacuzzi maar voor iedere pomp. Staat de pomp in de behuizing van het bad zelf dan kunt u stap 2 overslaan, de behuizing van het bad functioneert dan als “de omkasting”.

  • Stap 1: Trillingen isoleren
    Een apparaat met bewegende delen produceert vaak naast luchtgeluid (klanken) ook contactgeluid, trillingen. Om dit contactgeluid te isoleren legt u op de plaatst van de pomp een betontegel met daaronder 1 set (dit zijn 4 stuks) Unidemper Basic, onder iedere hoek 1 demper. Op deze tegel, die nu trillingsvrij ligt, plaatst u de pomp.

  • Stap 2: De omkasting
    Belangrijkste eigenschap van een omkasting: Massa. Het gewicht van het plaatmateriaal waar u de omkasting van maakt moet zo zwaar mogelijk zijn, denkt u bijvoorbeeld aan betonplex (watervast multiplex). Zorg dat de betontegel, met daarop de pomp, ruim binnen de omkasting valt. Maak eventueel labyrint/suskast wanneer de pomp in kwestie zijn warmte kwijt moet kunnen.

  • Stap 3: Extra isolatie aanbrengen
    Gebruikt u een dun/licht plaatmateriaal voorzie de binnenzijde van de omkasting dan van Isomat TS14 (lijmen en schroeven). Deze zware massaplaat verbeterd de isolatiewaarde van het gebruikte plaatmateriaal. Dit is zeker aan te raden bij grote, lawaaiige pompen en/of lage bromtonen.

Isomat TS14 aangebracht op multiplex voor extra isolatie

  • Stap 4: Absorptie aanbrengen.
    De laatste stap is het aanbrengen van absorptiemateriaal. De binnenzijde van de omkasting voorziet u van Merfocell PU waarvan de randen en naden worden afgeplakt met Acustitape. Merfocell PU is voorzien van een vochtdichte toplaag aan de voorzijde en een zelfklevende achterzijde. U brengt het absorptiemateriaal aan op de Isomat.

Heeft uw pomp een bedieningspaneel boven op? Maak dan een deksel dat u middels een sleuf om het paneel schuift. Breng een schuimkraag aan van Merfocell zodat het deksel het bedienings- paneel strak afsluit. Naden en kieren goed afplakken zodat er geen vocht in het schuim dringt en het geluidslek minimaal blijft.

Belangrijk: de plek van het bad
Het is aan te raden om de plek van de jacuzzi, of een dergelijk bubbel- of zwembad, ook eens nader te bekijken. In de praktijk blijkt dat spraakgeluid en het gebubbel van water samen een bijna net zo groot probleem veroorzaken als de pomp. Staat het bad dichtbij een schutting met ruimte tussen de planken dan kan hier dus geluid tussendoor. Maak de schutting dicht met behulp van plaatmateriaal. Aan uw zijde, én zoveel mogelijk in het zicht, brengt u een absorptiemateriaal aan zoals Merfopol. Op deze manier gaat uw schutting al meer op een geluidsscherm lijken.

Aanverwante tipspagina's

Contact

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met ons, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.