Heeft u last van omgevingsgeluiden op uw erf of in uw tuin? Leest u dan eerst deze tipspagina door, want hier leggen wij uit wat een geluidsscherm is en vooral wat het doet.

Alles over geluidsschermen en buitenakoestiek

Wat doet een geluidsscherm?

Een goed functionerend geluidsscherm zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden afkomstig van bijvoorbeeld langsrijdend verkeer of van uw buren een veel langere afstand moet afleggen voordat het bij de ontvanger aankomt. Hierdoor lijkt het alsof de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger groter wordt waardoor het geluidsprobleem wordt verminderd.

Waar moet een goed geluidsscherm aan voldoen?
De meest belangrijke eigenschappen van een goed functionerend geluidsscherm op een rij:
  • Voldoende hoogte en lengte (afmeting).
  • De juiste afstand tussen de geluidsbron, geluidsscherm en de ontvanger (plaatsing).
  • Isolatiewaarde en stevigheid (constructie & vorm).
Plaatsing
De plaatsing van een geluidsscherm bepaalt voor een groot deel de effectiviteit van een scherm. Als de verhouding tussen de afstand van het geluidsscherm, geluidsbron en de ontvanger niet juist is zal het resultaat, zeker bij een negatieve windrichting, minimaal zijn. Een hoog scherm dichtbij de geluidsbron, mét absorptiemateriaal, zorgt voor het beste resultaat.
 
Vorm
De vorm van een geluidsscherm wordt bepaald door de situatie van de infrastructuur. Geluidsschermen die recht tegenover andere schermen of gebouwen staan moeten onder een licht hellende hoek worden geplaatst, van de bron af, zodat geluid niet kan weerkaatsen tussen deze twee. In situaties waar een hellende hoek niet mogelijk is, moet een scherm bestaan uit gebogen vormen zodat directe reflecties worden voorkomen, of moet het scherm worden voorzien van absorptiemateriaal zoals Merfopol.
Schuinere schermen en absorptiemateriaal verminderen reflecties
Afmeting
De afmeting van het scherm, met name de hoogte, hangt af van de afstand van de geluidsbron tot het scherm en van de ontvanger tot het geluidsscherm. Hoe hoger het scherm des te beter het resultaat. Binnen de bebouwde kom is een schermhoogte van minimaal 2,5 meter wenselijk.
 
Constructie en (bouw)materiaal
Het spreekt voor zich dat een geluidsscherm stormbestendig is en bestaat uit een gesloten constructie, dus geen openingen zoals bij een schutting met versprongen planken. De massa per vierkante meter is bepalend voor de isolatiewaarde, hoe hoger de massa des te hoger de isolatiewaarde van het scherm.
 
Geluidsabsorptie
Geluidsschermen die worden ingezet tegen verkeersgeluid of worden geplaatst tegenover andere schermen of gebouwen dienen een absorberende eigenschap te hebben aan de bronzijde. Zonder geluidabsorptie zal het effect van de ‘geluidsschaduw’ laag zijn, reflecties tussen de geluidsbron en het scherm verminderen zo het resultaat (zie afbeelding). Wij adviseren het geluidsscherm aan de bron- of straatzijde te voorzien van een absorptiemateriaal zoals Merfopol.
 
Het effect van geluidsschaduw
 
Wat kan de Akoestiekwinkel voor mij doen?
De Akoestiekwinkel levert dus geen schuttingen of geluidsschermen, maar wel het absorptiemateriaal om er voor te zorgen dat een geluidsscherm optimaal functioneert. Het absorptiemateriaal Merfopol heeft hier de voorkeur. Dit product is vochtbestendig, wel raden wij aan om na het monteren de bovenzijde af te werken met een regendorpel zodat het materiaal zo droog mogelijk blijft. Dit zorgt er namelijk voor dat de absorptiewaarde optimaal blijft.
 
Meer over buitenakoestiek
Meer informatie over diverse oplossingen over buitenakoestiek vindt u op deze pagina’s:
Monsters aanvragen
Wilt u een productmonster van Merfopol ontvangen? Vult u dan ons contactformulier in.