Tips voor het isoleren van PC behuizing en serverbehuizing

Geluidsisolatie voor computers & servers

Computerapparatuur, zoals een PC of een server, kunnen voor behoorlijk wat geluidsoverlast zorgen. De geluidsproblemen kunnen zowel uit contact- als luchtgeluid bestaan. Naar mate computerapparatuur zwaarder wordt belast nemen de geluidsproblemen toe. Dit komt omdat de ventilatoren in het apparaat harder moet werken om het apparaat koel te houden. Het contactgeluid neemt toe door sneller draaiende ventilatoren, het luchtgeluid neemt toe door de verhoogde aan- en afvoer van lucht.PC behuizing

PC (computer) behuizing isoleren

Maak de behuizing open, of verwijder paneeltjes/deurtjes, en reinig deze gronding. Beplak zoveel mogelijk vlakken aan de binnenzijde met Vibraflex Butyl ontdreuningsfolie. Dit product maakt het resonerende vlak zwaarder en houdt het als het ware vast waardoor trillingen in de behuizing afnemen en de isolatiewaarde toeneemt. 

Om het luchtgeluid van hardware en luchtstroming te absorberen brengt u Flamex Basic absorptiemateriaal aan over de Vibraflex Butyl. Flamex monteert u met dotjes G70 montagekit. Flamex is gemakkelijk op maat te snijden en heeft een piek temperatuurbestendigheid van 150 °C.
Deze ingreep zorgt ervoor dat een bepaald percentage van het luchtgeluid wordt geabsorbeerd vóórdat het de behuizing kan verlaten.

Aandachtspunten:
Let er goed op dat materialen nergens hardware kan raken. In de meeste gevallen is een absorptiemateriaal van 15 mm dik genoeg, of het veiligst. Laat luchtdoorlaten open en zorg ervoor dat de temperatuur niet (teveel) stijgt in de behuizing.

Serverruimte isoleren

Over het algemeen komen er twee soorten serverruimten voor, een bouwkundige constructie, bijvoorbeeld van beton of steen, met een deur en klimaatvoorzieningen. En serverruimten die later zijn gebouwd bestaande uit gips- of systeemwanden, vaak met een simpele opdekdeur.

De meest voorkomende zwakke plek in een bouwkundige constructie is de deur. Dit is vaak een deur die door het gebrek aan massa en een goede afsluiting geluid lekt. De oplossing kan bestaan uit een nieuwe geluidsisolerende deur, als de afmeting van de deur dit toelaat, of het uitvoeren van het stappenplan Deur Isolatie. Lekt de ruimte dan nog steeds geluid dan kan het zijn dat de wanden toch lichter zijn dan gedacht en kan onderstaande oplossing worden toegepast.

Serverruimten die in een later stadium in een ruimte/kantoor zijn gebouwd bestaan vaak uit lichte en dunne systeemwandjes, die vaak niet eens aansluiten tegen het bouwkundige plafond(!). Als eerste dienen de wanden op getrokken te worden tot aan het bouwkundige (betonnen) plafond zodat er een afgesloten ruimte ontstaat. Het geluid lekt in deze situatie over het systeemplafond naar de omgeving. De meest praktische manier van wandisolatie is het toepassen van Isomat KE14. Dit wordt gedaan door platen Isomat tegen de wanden te lijmen en af te werken met een plaatmateriaal zoals gips- of houtplaat. Ook hier is een Stappenplan voor.

Als de situatie het toelaat is de ‘box-in-box methode’ het meest doeltreffend. Er wordt dan, als het ware, een nieuwe ruimte binnen de bestaande ruimte gebouwd door het plaatsen van  zwevende voorzetwanden, zwevend plafond, zwevende vloer en een geluidsisolerende deur. Hiervoor moet wel eerst de hele ruimte worden ontruimd!

Aandachtspunten: Zorg ten alle tijde voor de juiste klimaatbeheersing. Informeer eventueel bij uw ICT leverancier voor de juiste oplossing. Voorkom geluidslekken door kabel- en leidingdoorvoer.    

Gameconsole isoleren

De behuizing van een gameconsole is té compact om de binnenzijde te voorzien van akoestische materialen. Doorgaans is dit ook niet echt nodig, deze apparaten zijn vrij stil van zichzelf.

Wat wel een probleem kan veroorzaken is een console geplaatst in een kast of ander meubel. Naarmate het apparaat warmer wordt kan de gameconsole gaan resoneren, een meubel kan dit versterken met een brommende klank als resultaat (contactgeluid). Door de console op trillingdempertjes te zetten ontstaat er een onderbreking tussen het meubel en de console en verdwijnt dit geluid. Produceert het apparaat ook luchtgeluid (klanken) dan voorziet u delen van het meubel (tenminste de achterwand) van Flamex Basic absorptiemateriaal. 

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.