Er zijn diverse trap soorten om van de ene verdieping naar de andere te geraken. In dit eerste deel heeft de Akoestiekwinkel samen met Van Cleef Conceptual Design een oplossing bedacht om een spiltrap akoestisch te ontkoppelen van de verdiepingsvloer.

Geluidsisolatie voor trappen | Deel 1: Trillingsisolatie voor spiltrap

Contactgeluid isoleren

Bij een spiltrap komt eigenlijk maar één geluidsprobleem voor, contactgeluid. De spil waar de treden aan bevestigd zijn geeft de loopdreun door aan de verdieping waar de trap op staat en aan de verdieping waar de trap naar toe leidt. Contactgeluiden van een trap kunnen alleen worden geïsoleerd als de trap goed geplaatst is, achteraf is er niets meer aan te doen!

Spiltrap ontkoppeld plaatsen
Om een spiltrap op een akoestisch én veilige manier op trillingsisolatie te plaatsen heeft u wel enig technisch inzicht nodig. Het gaat hier om behoorlijk wat gewicht én persoonlijke veiligheid. De onderstaande constructies zijn bedacht door onze klant en zien er wat ons betreft solide uit! 

Om de puntbelasting van een zware trap met personen zo te plaatsen dat deze stevig maar toch ontkoppeld op de vloer staat is een stalen H balk aan de onderzijde voorzien van Regufoam D300 met een dikte van 25 mm.  

 

Vervolgens is de H balk opgevuld met vier houten balkjes die later rondom wordt voorzien van Regufoam D300 met een dikte van 12 mm. Deze constructie vormt de dragende fundatie van de spiltrap.  

Op onderstaande foto’s ziet u de dragende fundatie rondom voorzien van Regufoam Trillingsisolatie en ingesloten in een houten constructie. Deze massief houten constructie vormt later een plateau dat onderdeel uitmaakt van het trap design. Het plateau wordt stevig aan de betonnen vloer verankerd en heeft een dubbele functie, als eerste om de trap op zijn plaats te houden en als tweede om de stalen, ontkoppelde, H balk te onttrekken aan het zicht. Voor een fraaie afwerking is tussen de trap en de stalen balk is een hardhouten balk gemonteerd. De rest van het ronde plateau zal hier later op aansluiten met dezelfde houtsoort. Na het plaatsen van de gietijzeren trap veerde het Regufoam 2 mm in. Dit zal per situatie verschillen.

       

Stalen H Balk Regufoam D300 ingesloten in houten balken 

Het eindresultaat
Het eind resultaat mag er zijn! Een fraaie zolder verdieping in monumentaal pand met een houten vloer, zonder contactgeluid!

Vragen? 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp of wilt u productmonsters ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op!

Meer weten over het isoleren van houten vloeren? Klik dan hier.