Trillingvrij opstellen van de draaitafel.

Draaitafel trillingsisolatie

Vinyl heeft de laatste jaren een enorme comeback gemaakt. Veel platenmaatschappijen bieden albums niet alleen via diverse streamingdiensten aan, maar brengen deze ook uit op vinyl. Hierdoor worden er ook weer veel draaitafels (platenspelers) verkocht, van high-end tot budgetdraaitafels. Een budgetdraaitafel is, akoestisch gezien, nog weleens voor verbetering vatbaar. Hoe u deze verbetert? U leest het in onderstaand artikel!

Waar moet een goede draaitafel aan voldoen?

De betere draaitafel wordt gemaakt van ‘exotische’ en zware materialen en weegt toch al snel minimaal een kilo of tien. De gebruikte materialen zorgen ervoor dat resonanties geen kans krijgen om bijgeluiden te veroorzaken tijdens de weergave van muziek. Bijgeluiden kunt u ervaren als gebonk en geruis, de muziek klinkt als het ware wat 'rommelig'. Het element en de naald zijn immers gevoelige instrumentjes die bij de minste trilling in beweging komen, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Hoe kan ik mijn draaitafel beter laten presteren?

Hieronder beschrijven wij een aantal tips om ook een budgetdraaitafel merk(hoor)baar te verbeteren. Het verwachte resultaat is dat de weergave zuiverder en minder rommelig zal klinken.

  • Draaitafel trillingsisolatie

    Tip 2: het trillingvrij opstellen van de draaitafel. Resonanties die via uw meubel naar de draaitafel reizen, afkomstig van bijvoorbeeld andere audio-componenten, luidsprekers of loopgeluiden kunnen de arm van de tafel nadelig beïnvloeden. Door het toepassen van Audio Dempers worden resonanties optimaal geneutraliseerd. Er ontstaat, door de relatief zachte dempers, een onderbreking tussen het meubel en de draaitafel.

    Vindt u de groene kleur van de Audio Dempers storend, beplak ze dan met Acustitape. Deze flinterdunne tape van een paar micron dik beïnvloedt de trillingsisolatie niet en geeft de dempertjes een, wellicht aantrekkelijkere, zwarte kleur.

  • Tip 3: de laatste tip is toe te passen als u weet hoe u het toerental van draaitafel kunt aanpassen (dit kan bij bepaalde draaitafels namelijk nodig zijn). Als het plateau van de draaitafel niet massief genoeg is, bijvoorbeeld te licht/dun aluminium, kan deze gaan resoneren en de weergave van muziek negatief beïnvloeden. Dit probleem is voor een leek niet gemakkelijk te ontdekken omdat er gewoon niet snel aan gedacht wordt. Om dit te verhelpen moet het plateau (daar waar de slipmat op ligt) ontdreund worden.
    Verwijder de slip mat en het plateau en ontvet de onderzijde grondig. Beplak het plateau met Vibraflex Butyl die op kamertemperatuur is gebracht, iets warmer mag ook. Dit product is licht van gewicht en prima geschikt voor het ontdreunen van componenten zoals het plateau van de draaitafel en behuizingen van audio-componenten.

Aanverwante tipspagina's voor de Hifi-liefhebber:

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.