Tips voor het maken van absorptiepanelen tegen galm in huis

Maak zelf uw eigen absorptiepanelen

Tips voor het maken van absorptiepanelen
Wilt u zelf een absorptiepaneel maken? Lees hier onze tips! De aanpak is vaak makkelijker dan een product uitkiezen wat in de smaak valt. Absorberende producten uitzoeken lijkt toch het meest op het uitzoeken van bijvoorbeeld gordijnen of tapijt. U zoekt iets wat bij het interieur past. Er zijn producten op de Akoestiekwinkel die prima in een interieur passen zoals de Silent Office, en Flamex reeks. Leuke kleuren en vormen die niet alleen de akoestiek verbeteren maar ook de ruimte leuk aankleden. Maar net als bij gordijnen en tapijt valt over smaak niet te twisten. In dit artikel leest u hoe u zelf absorptie- panelen kunt maken met prima absorptiewaarden en voor een aantrekkelijk bedrag, naar eigen smaak en inzicht.

Stap 1: Het frame
Hoe dikker u het frame maakt des te dikker de akoestische vulling kan worden en hoe beter de absorptiewaarde van het paneel zal zijn. Het frame kunt u maken van vier MDF L-profielen, verkrijgbaar bij de betere bouwmarkt. Akotherm is verkrijgbaar in diverse dikten en densiteit typen, houdt u hier rekening mee bij de aanschaf van de profielen.

Als de profielen verstekgezaagd zijn schroeft u de profielen met de kopse kanten aan elkaar vast met behulp van (stalen)verbindingsprofielen. Boor in de verbindingsprofielen gaatjes voor de bevestiging van kettinkjes of montagekabels. Deze profielen zorgen tevens voor de versteviging van het frame.

Panelen maken


Stap 2: Akoestische vulling
De vulling die u kunt gebruiken is Akotherm, wij adviseren het type Akotherm D40 te gebruiken. Met de dikte van het materiaal bepaald u de dikte van het paneel. Hoe dikker het materiaal des te beter de absorptiewaarde. Een dikte van 40 mm heeft de meest gunstige verhouding tussen kosten en absorptiewaarden. Bestel voldoende zodat u het gehele paneel kunt vullen met Akotherm. Snij het materiaal op maat met een Scherp mes of een (elektrisch)broodmes. Akotherm D40 is een stevigere plaat dan het type Akotherm Basic, dit type heeft ook een iets hogere absorptiewaarde. (De letter D staat voor densiteit 40 kilogram per kuub).

Heeft u liever een dunner paneel aan de wand dan kunt u ook Flamex Basic gebruiken als akoestische vulling. Dit product is verkrijgbaar in de dikte 15, 25, 40 en 50 mm.

Panelen maken


Stap 3: Textielsoort
Voor het bespannen van het frame gebruikt u het best een zo’n dun mogelijk textiel dit laat namelijk het best lucht door en dus ook geluid. Hoe dikker en dichter het doek is des te lager de absorptiewaarde!

Let bij dun textiel op het eventueel doorschijnen van het achterliggende absorptiemateriaal en/of het frame. Het frame in dezelfde kleur als het doek schilderen verminderd dit. Enkele textiel soorten kunnen zijn kaasdoek, linnen, polyester of trevira. Canvas, waar ook foto’s op af worden gedrukt, is eigenlijk net te dicht van structuur een akoestisch materiaal erachter plaatsen zal dan ook maar weinig verschil maken.

Om het frame te bespannen met textiel trekt u het doek strak aan één zijde en niet het daar vast. Vervolgens gaat u het doek strak trekken aan de tegenover liggende zijde en niet u het daar ook vast. Let op dat het doek niet kreukelt en gelijkmatig om het frame gespannen wordt. De twee andere zijden niet u op dezelfde manier vast. Nadat het doek is vast geniet aan de achterzijde van het frame kunt u het bijknippen.

Stap 4: Montage
De laatste stap is het ophangen van het absorptiepaneel. De gebruikte kabels in het voorbeeld zijn in lengte verstelbaar en voorzien van een haak aan één zijde en een schroef aan de andere. Eén zijde van het kabelsysteem monteert u aan het frame, de andere zijde met de haak aan het plafond. Draai in het plafond een montage-oog en hang hier het paneel aan op.

Eindresultaat Absorptiepaneel
Gerelateerde producten

Wilt u persoonlijk advies? Contact
Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.