Heeft u moeite om gesprekken te volgen en te voeren in uw kapsalon? Ervaart u lawaai en galm? Slechte akoestiek is het probleem. Hier leest u de oplossing.

Betere akoestiek in een kapsalon

Onlangs ontvingen wij de vraag van kapster Leonie wat zij kon doen aan de galm in haar kapsalon. De slechte akoestiek in de salon werd door haar omschreven als een ‘kippenhok’. Vooral als het wat drukker was in de zaak dan zorgde pratende klanten en blazende haarföhns voor onverstaanbaarheid en eigenlijk gewoon herrie in de kapsalon. Om uit te leggen waar het kippenhok-effect door ontstaat en wat eraan te doen is legde wij de volgende uitleg voor:

Waardoor ontstaat galm?
Galm ontstaat tussen twee (of meer) parallelle vlakken, zoals wanden die recht tegenover elkaar staan en tussen vloer en plafond. Als deze vlakken weinig of geen textuur hebben en daarbij gemaakt zijn van harde materialen, zoals beton of glas, worden dit reflectievlakken en ontstaat er galm. Typerend voor een kapsalon zijn vaak de harde vloer en tenminste één wand met veel spiegels; ‘ideale’ geluidsreflectoren! De galm in een kapsalon ontstaat in een denkbeeldige driehoek: wand met spiegels, plafond en de wand tegenover de spiegels. In het ergste geval weerkaatst geluid ook via de vloer weer terug. We spreken dan niet meer van galm, maar over nagalm die al snel 2,5 seconden kan bedragen (afhankelijk van de grote van de kapsalon).

Hoe wordt de akoestiek in mijn kapsalon aangenamer?
Gelukkig is de oplossing niet heel ingewikkeld. Vaak wordt de galm al sterk verminderd door één van de vlakken uit de denkbeeldige driehoek ruim te voorzien van absorptiepanelen. In de meeste gevallen is er voldoende ruimte aan het plafond voor het monteren van geluid absorberende panelen. Heeft u ook ruimte aan de wand(en), dan is het aan te raden ook hier enkele panelen te monteren.

Welke producten pas ik toe en hoeveel?
Er is een theoretische vuistregel die stelt dat wanneer 50% van het vloeroppervlak bestaat uit absorptiemateriaal, de akoestiek redelijk tot goed te noemen is. Dus een ruimte van 100 m² zou in theorie 50 m² aan absorptievlak nodig hebben. In de praktijk blijkt vaak dat een hoeveelheid vanaf 35% al een hele verbetering oplevert. Echter is ieder kapsalon anders qua afmeting en inrichting, ook het gewenste eindresultaat zal per situatie verschillen. Wij adviseren dan ook om het probleem in meerdere fasen aan te pakken.

Tips om het juiste product te kiezen
Stel een budget vast waarbij u ervan uitgaat dat 50% van het vloeroppervlak aan absorptiemateriaal moet worden aangebracht. Mocht de eerdergenoemde hoeveelheid van 35% niet voldoende resultaat bieden, dan heeft u nog ruimte in het budget om het probleem in een tweede fase op te lossen.

Kies een product dat bij de inrichting van het interieur past. Let hierbij op dat u met dit product budget-technisch gezien ook een eventuele tweede fase kan uitvoeren.

Kies een product van minimaal 25 of liever 40 mm dik. Hoe dikker een absorptiemateriaal is, hoe hoger de absorptiewaarden. Dit betekent niet persé dat u minder vierkante meters nodig heeft. Een dikker materiaal is vooral instaat om ook de wat lagere frequenties beter te absorberen. De hoeveelheid toegepaste vierkante meters gaat zorgen voor een balans tussen reflectie- en absorptievlakken met als resultaat een goede akoestiek in uw ruimte.

Uit de praktijk

Op onderstaande foto’s ziet u de kapsalon van Leonie met witte platen Akotherm GG tegen het plafond.

In dit voorbeeld is ongeveer 50% van het vloeroppervlak aan absorptievlak tegen het plafond gemonteerd, in twee fasen, zoals Leonie in een mailtje uitlegt aan ons:

Na een aantal maanden werken in een groter pand en met meer collega’s, merkten we dat we de akoestiek niet fijn vonden, was soms net een kippenhok met alle klanten, kapsters en föhns aan! Na wat Googelen kwam ik uit bij akoestiekwinkel.nl en daar is de keuze reuze. Doordat ik niet goed wist welke optie het beste was heb ik gebeld met het bedrijf en zij gaven het advies om deze Akotherm GG platen te nemen. We hebben de eerste keer er 15 besteld en je merkte al meteen verschil! Tijdens het plakken aan het plafond klonk het al heel anders als je kletste. Na een jaar besloten om toch nog 10 platen extra te bestellen, zodat we het nog beter verdeeld hebben. Doordat het op het plafond zit, doet het weinig afbreuk aan het strakke interieur en hebben we er helemaal geen last van! Het is een ideale uitkomst om dat kippenhok te voorkomen en we zijn er erg enthousiast over! Goede en snelle service en goed advies! Groetjes Leonie

Akotherm GG met 50/50 verdeling tegen het plafond gelijmd.

Vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op al uw vragen. U bent ook van harte welkom in onze winkel om producten te bekijken en vrijblijvend advies te vragen. Tip: neem wat foto’s van uw kapsalon mee.