Portieren zijn, net zoals bij de bodemplaat, onderdelen van het voertuig waar veel geluid kan worden tegengehouden. De portieren nemen namelijk een groot deel van het voertuig in en zijn van relatief dun plaatwerk gemaakt.

Showcase Hummer deel 5: geluidsisolatie en ontdreuning van een Hummer H1

Portieren zijn, net zoals bij de bodemplaat, onderdelen van het voertuig waar veel geluid kan worden tegengehouden. De portieren nemen namelijk een groot deel van het voertuig in en zijn van relatief dun plaatwerk gemaakt. Door het dunnere plaatwerk zal een autodeur sneller gaan trillen met geluidsoverlast als gevolg. In deel 5 van onze showcase hebben we dit bij de Hummer H1 aangepakt.

Er zijn drie methoden voor geluidsisolatie van een autodeur

Normaal
Deze methode gaat de meest voorkomende geluidsoverlast effectief tegen en bestaat uit het beplakken van de buitenplaat aan de binnenkant van het portier. De buitenplaat wordt voor ± 80% beplakt met Vibraflex Normal of Vibraflex Butyl geluidsisolerende ontdreuningsplaten. Deze methode kunt u toepassen voor het dempen van lichte resonanties van het koetswerk en geluidsisolatie van luchtgeluid dat u tijdens het rijden hoort.

Medium
Dit is methode 1 (normaal) plus een extra stap. U gebruikt dezelfde materialen op dezelfde plaats als bij methode 1 met als extra strap dat u ook het stalen binnenpaneel van het portier beplakt met Vibraflex Normal of Vibraflex Butyl. Tip: let op het extra gewicht dat u toevoegt aan het portier.

Extreme
Optimale geluidsisolatie voor perfecte audio weergave. Het doel is hier niet om geluidsoverlast tegen te gaan maar om alles uit een car audio systeem te halen. Het portier wordt nagenoeg volledig voorzien van Vibraflex Extreme of STP Aero Bomb. Een zware, stugge deur zal veel minder dreunen, waardoor de muziek strakker zal klinken. Dit is een must voor deelnemers aan car audio wedstrijden.

In dit deel van de Hummer H1 showcase wordt methode 2 toegepast. Deze methode kenmerkt zich door een prima prijs-kwaliteitverhouding en de oplossing is eenvoudig zelf aan te brengen.

Het optimaliseren van de klank van uw audiosysteem
Voor het verbeteren van de klank van uw audiosysteem kunt u bij alle methoden in het portier een Akotherm (dikte 25 mm) geluidsabsorptieplaat plaatsen. U plaatst de Akotherm over de laag Vibraflex of StP producten. Deze absorptieplaat gaat het klankkast effect tegen en voorkomt een holle naklank van zowel professionele als standaard luidsprekers.

Tips voor het verwerken

  • Let op de dikte en ruimte die bepaalde materialen nodig hebben, zodat het raam nog open en dicht kan.
  • Plak geen carrosseriegaten dicht waar u later in geval van onderhoud nog bij moet kunnen, zoals elektrische raambediening.
  • Ontvet en reinig alle oppervlakken grondig voordat u aan de slag gaat!

Meer informatie over voertuig isolatie
Op de pagina met oplossingen voor Voertuig isolatie vindt u de probleemgebieden die het meest voorkomen. Meer tipspagina's over diverse typen voertuigen vindt u hier:

Wilt u persoonlijk advies?
Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.