Er kunnen verschillende bronnen zijn die trillingen veroorzaken in uw huis. Wanneer dit doordreunt tot in uw bed, kan dit uw nachtrust verstoren. Lees hier wat u daar tegen kunt doen.

Unidempers tegen trillingen in bed

Wanneer u googelt op de zoekterm “trillingen voelen in bed” zult u vooral zoekresultaten vinden die gaan over slapeloze nachten en zelfs ziekte- verschijnselen. Qua oplossingen zult u misschien niet zoveel vinden, dit komt voornamelijk omdat er weinig praktische oplossingen voor dit probleem zijn. Op deze pagina gaan wij een uitleg geven over de oorzaak van trillingen, dus niet van klanken (luchtgeluid), maar fysieke trillingen.

Potentiële trillingsbronnen
De meeste bronnen die resonanties/trillingen doorgeven zijn niet of moeilijk te vinden omdat deze vaak verder verwijderd zijn van u dan u zult denken. Extreem lage frequenties, zowel contact- als luchtgeluid, bestaan namelijk uit lange golven en hebben bijzonder veel energie. Het is dan ook niet ondenkbaar dat sommige trillingen afkomstig zijn van een bron die zich een paar honderd meter verderop bevindt. Veel voorkomende trillingsbronnen zijn rioolpompen, industriële machines (van bedrijven in de buurt), metro, tram- of treinrails en vrachtverkeer. Ook kan een laag grondwaterpeil debet zijn aan het probleem (met lage frequenties worden trillingen bedoeld met een frequentie onder de 100 Hz).

Oplossing voor laag frequent contactgeluid uit de praktijk
Een klant mailde ons over een probleem met laagfrequente trillingen in haar bed. Het probleem was dermate ernstig dat zij al ruim een jaar slecht sliep. Omdat wij dit probleem vaker te horen krijgen bedachten wij het volgende.
Om laag frequente trillingen te isoleren is een bepaald type trillingsisolatie nodig, het bed moet op een soort van veren komen te staan. Het product Unidemper Basic is voor dit probleem uitermate geschikt. De hoeveelheid benodigde dempers hangt van twee zaken af: De belasting per demper (dus het totaal gewicht van bed en personen) en de frequentie van de trillingen (dit is vaak onbekend).

Doordat de frequentie van de trillingen in de meeste gevallen niet bekend is zult moeten experimenteren met de hoeveelheid dempers onder het bed. U kunt ervan uitgaan dat u tenminste drie dempers per bedpoot nodig zult hebben (dit zijn 3 sets, 4 dempers per set). Afhankelijk van het probleem zult u dus wat moeten experimenteren met één of twee extra Unidempers pér bedpoot. Voor een juiste toepassing plaatst u een druk verdelend plaatje, bijvoorbeeld MDF, tussen de Unidempers en de poten van het bed. Dit plaatje zorgt voor drukverdeling over de demper en voor stabiliteit van het bed. Afmeting van het zelf te verzorgen plaatje: (l)150 x (b)150 x (d)12 mm, dus iets kleiner dan een Unidemper, zodat er geen scherpe delen uitsteken.

Bij het experimenteren met het toepassen van de Unidempers om het best mogelijke resultaat te behalen kunt u uitgaan :
• Hoe lager de frequentie is, des te meer dempers er nodig zijn.
• Hoe langer de veer, des te beter en meer lage frequenties er worden geïsoleerd

Aandachtspunten
Heeft uw bed meer dan vier poten dan plaatst u onder iedere poot dezelfde hoeveelheid dempers. Met iedere demper komt het bed ongeveer 25 mm hoger te staan. Zorg ervoor dat het bed niet van de dempers af kan glijden en dat het bed stabiel staat. Het plaatje tussen de bedpoten en de dempers mag niet doorbuigen en laat deze niet uitsteken in verband met scherpe delen.

 

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Stuurt u ons gerust een mailtje of een Appje