Geeft de hometrainer een geluidsprobleem tijdens het trainen? Op deze akoestische tipspagina leest u alles over de oplossing.

Hometrainer isoleren

De hometrainer isoleren
Met het vallen van het blad is het buiten niet erg veilig om op de racefiets te stappen. De fanatieke fietser gaat dan binnen op de hometrainer aan de slag. Dit brengt in veel gevallen een geluidsprobleem met zich mee. Dit probleem bestaat voornamelijk uit contactgeluid, dit houdt in dat geluid niet door de lucht reist maar door materie. In dit geval zorgt de fiets op de rollerbank voor trillingen die zich verspreiden als contactgeluid, bijvoorbeeld naar de onderburen. Dit type geluidsprobleem wordt het meest efficiënt opgelost door de bron te ontkoppelen van de ondergrond, in dit geval een verdiepingsvloer.

Onderstaand een voorbeeld van een oplossing van een klant:

Op onderstaande afbeelding zijn de dempers in vieren gesneden. Op die manier is de 18mm multiplex het beste ondersteund en veren de dempers mee bij belasting. 

Hometrainer isoleren

Het totale gewicht van multiplex, trainer en persoon is ongeveer 110kg. Er is één set dempers gebruikt.

  

Samenvatting
Wat uit de oplossing vooral naar voren komt is het experimenteren met de voorgeschreven Unidemper Basic trillingsdempers. Het experimenteren kan nodig zijn omdat in iedere situatie de overbrenging van de resonanties op een andere frequentie gebeurt. De trillingsfrequentie wordt bepaald door de belasting en het type bron. Bij het toepassen van trillingisolatie is het belangrijk dat de bron, in dit geval een hometrainer, stabiel staat. Ook bij het zwevend opstellen van een loopband is de stabiliteit belangrijk. Dit zorgt voor een fijne en veilige workout.

Bovenstaande klant heeft één set Unidemper Basic versneden, met een scherp hobbymes, naar 16 gelijke deeltjes en deze verspreid onder de hometrainer aangebracht. Dit gaf voor hem het beste resultaat, zoals uit de foto’s en tekst duidelijk is geworden.   

Meer is niet beter
Bij het isoleren van trillingen is veel trillingsisolatie aanbrengen niet perse beter. Als er teveel materiaal wordt toegepast kan de trillingsbron gaan slingeren. Dit gebeurt vooral bij wasmachines, pompen en  apparaten met bewegende delen die op een bepaald toerental draaien. Heeft u een industriële toepassing voor het ontkoppelen van machines of apparaten nodig, neemt u dan eerst contact met ons op. Met de details van uw machine zoals gewicht, vloerafmeting en het toerental berekenen wij graag het juiste type Regufoam voor een veilige en doelgerichte oplossing.   

Gebruikt product
Voor het ontkoppelen (zwevend opstellen) van fitness apparatuur, zoals een hometrainer, of een loopband, kunt u de Unidemper Basic gebruiken. 

Unidemper Basic trillingssisolatie

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op!