Wilt u kunnen genieten in uw bubbelbad zonder geluidsoverlast? Lees hier onze tips!

Genieten in het bubbelbad zonder geluidoverlast

BuitenakoestiekHet is heerlijk om buiten te kunnen ontspannen. In de zomer kunt u genieten van het mooie weer. In de winterperiode zoekt u buiten de warmte op in een bubbelbad. Naast onze seizoensartikelen over de 'Geluidswerende schutting' en 'Stadstuin buitenakoestiek' is het bubbelbad het volgende seizoensgerelateerde artikel.

Bubbelbaden, of jacuzzi’s, zijn onder te verdelen in twee typen, typen met een ingebouwde pomp en de typen met een externe pomp. Bij deze laatste kan de pomp vlak naast het bad staan of in een schuurtje. Hoe dan ook, bijna alle baden veroorzaken een geluidsprobleem dat afkomstig is van de pomp. Deze zijn meestal niet of niet goed geïsoleerd en zorgen voor een geluidsprobleem. Dit probleem wordt zowel door de omgeving, meestal de buren, als door degene die lekker willen bubbelen ervaren. Een goede plaats voor een bubbelbad of Jacuzzi is in een hoek van de tuin waar geluidsabsorberende schuttingen staan. Zo vermindert u al geluiden van het bad, pomp en spraak naar de omgeving.

Contactgeluid van de pomp isoleren
Het contactgeluid van de pomp wordt door de omgeving meestal ervaren als een bromtoon, zeker als de pomp contact maakt met de woning van de buren (is dit niet het geval dan kunt u dit stukje tekst overslaan). Om dit te verminderen moet u de pomp ontkoppeld of zwevend opstellen. U doet dit door de pomp op een zware plaat MDF of, beter nog, een zware betontegel te monteren, bijvoorbeeld met beugels. Zorg dat de plaat of tegel een centimeter of 10 in de lengte en breedte groter is dan de pomp, dit geeft optimale stabiliteit. Als de pomp vast staat op een dergelijke plaat kan deze daar niet aftrillen in de loop van de tijd.

Monteer onder deze plaat, met daarop de pomp, vier deeltjes Regufoam type D220 van 25 mm dik. Deze deeltjes moeten een afmeting hebben van 100 x 100 mm. Onder iedere hoek van de plaat monteert u één deeltje. Bij heel zware pompen kan het nodig zijn om in het midden ook nog één of twee deeltjes te monteren. Nu de pomp op een verend materiaal staat is het belangrijk dat er geen speling op de leidingen kan ontstaan, dit zou op de lange duur voor lekkages kunnen zorgen. Een flexibele leiding tussen de pomp en het bubbelbad voorkomt lekkages.

Luchtgeluid van de pomp isoleren
De behuizing van een pomp is meestal van gemaakt van licht materiaal zoals kunststof of multiplex. Het gebrek aan massa (gewicht) van deze behuizing (of kap) zorgt ervoor dat de isolatiewaarde minimaal is. Hier zijn twee mogelijkheden:

  • Zelf een pompbehuizing maken
    Vaak is de behuizing van een bubbelbad, jacuzzi of zwembadpomp niet aan te passen, bijvoorbeeld door het gebrek aan ruimte. Het beste is dan om zelf een behuizing te maken van zwaar plaatmateriaal zoals vochtbestendig multiplex (hoe dikker en zwaarder, hoe beter!). Maak een behuizing waarin ruim 10 cm vrije ruimte rondom de pomp blijft. Let hierbij op de dikte van het toe te passen absorptiemateriaal. De binnenzijde van de behuizing voorziet u van Merfocell PU, het liefst 40 mm dik. Een stappenplan voor het maken van een behuizing vindt u op de tipspagina 'Stappenplan Apparaat behuizing'.
  • Bestaande pompbehuizing isoleren
    Het isoleren van een bestaande behuizing doet u door de panelen (of onderdelen) van de behuizing aan de binnenzijde te voorzien van Isomat TS . U lijmt, en wanneer mogelijk, schroeft de platen Isomat tegen de binnenzijde met behulp van contactlijm. Vervolgens brengt u op de Isomat een absorptiemateriaal aan. U kiest het best voor de vochtdichte Merfocell PU (naden en kieren afwerken met Acustitape). Een materiaaldikte van 40 mm heeft de beste prijs- resultaatverhouding.

Aandachtspunten
Zorg altijd voor voldoende ventilatie in de pompbehuizing. Informeer eventueel bij de leverancier naar de specificaties hiervoor. Naden en kieren afkitten voor het vermijden van geluidslekken. Zorg bij het verlijmen van de Isomat voor een schone en vetvrije ondergrond. Gaat u de pomp ontkoppelen? Zorg dan dat deze stabiel staat en dat er geen speling op het leidingwerk ontstaat.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.