Luidsprekers bouwen

Luidsprekers bouwen

Er zijn ontzettend veel verschillende luidsprekers op de markt, maar hoe een luidspreker zou moeten klinken is een kwestie van smaak. Er zijn veel producten en materialen om luidsprekers mee te bouwen. Op deze pagina stellen wij graag wat (algemene)tips en producten aan u voor om luidsprekers te bouwen of bestaande luidsprekers aan te passen of te verbeteren

Wilt u meer informatie over het bouwen van een behuizing? Klik hier
Meer over luidsprekers ontkoppelen op onze Tips pagina

Hieronder vindt u de producten voor het bouwen of aanpassen van luidsprekers

Filteren
Filteren

De luidsprekerkast
Bij het bouwen van een luidsprekerbehuizing is het belangrijk dat de behuizing zo stijf mogelijk wordt zodat er zo min mogelijk resonanties ontstaan in de constructie. Hoe minder de behuizing resoneert des te beter de luidspreker klinkt.

Over het algemeen worden zelfbouw luidsprekers van een houtplaat gemaakt zoals MDF of een multiplex soort . Deze plaatmaterialen zijn gemakkelijk te verwerken maar meestal niet zwaar genoeg om resonanties het hoofd te bieden. Extra verstevigingen in de vorm compartimenten geven vaak al een verbetering. Voor de bouw van de luidsprekerkast kunt u het best sandwich panelen gebruiken of zelf maken. Het kant en klare product Merfoplex is hier een uitstekende keuze als constructieplaat. Zelf Isomat TS14 tussen twee lagen plaatmateriaal monteren is natuurlijk ook een optie.

Luidsprekervulling
Om te voorkomen dat er staande golven in de behuizing ontstaan of een holle naklank dient er geluidsabsorptie in de kast aangebracht te worden. Hiervoor kunt u Akotherm gebruiken. De hoeveelheid of type Akotherm wordt bepaald door de gewenste klank. Een combinatie van een hoge en lage densiteit op elkaar aangebracht geeft doorgaans de beste klank. Voorzie de wanden eerst van een lage densiteit Akotherm Basic met daarover een hoge densiteit Akotherm GG.

Luidsprekers ontkoppelen
Voor het ontkoppelen van de luidspreker gebruikt u Regufoam. Het type Regufoam wordt bepaald door het gewicht van de luidspreker. De Audio Dempers zijn voorbewerkte Regufoam voetjes en geschikt voor luidsprekers, subwoofers en audio componenten.