Geluidsisolatie voor luchtkanalen

De luchtstroom in een luchtkanaal kan behoorlijk wat geluidshinder veroorzaken. Dat kan gaan van een suizend luchtgeluid tot een trillend geluid van het luchtkanaal zelf. In ons ruime assortiment hebben we specifieke geluidsisolatie voor luchtkanalen zodat we voor alle geluidsproblemen een passende oplossing hebben.

Waar ontstaat het geluidsprobleem?

  • Ventilatiekanaal van de machinekamer van een boot
  • Luchtkanaal van een WTW- of klimaatinstallatie
  • Luchtkanaal in een studio

Wat is het geluidsprobleem?
We onderscheiden twee soorten geluidsproblemen: luchtgeluid en contactgeluid.

Luchtgeluid
Wanneer de uitblaas van het luchtkanaal een suizend geluid geeft, dan spreken we van luchtgeluid. Dit ontstaat wanneer de luchtstroom botst in het kanaal of bij de opening en zo turbulentie veroorzaakt.

Hebt u last van luchtgeluid in een rond luchtkanaal?
Dan kunt u dit makkelijk oplossen door gebruik te maken van onze universele inno geluiddempers. Het schuimmateriaal absorbeert het geluid voordat de lucht de ruimte in wordt geblazen. Plaats één of twee inno geluiddempers achter elkaar met 10 centimeter ruimte tussen beide dempers. Door één of meerdere pluggen te verwijderen kunt u de luchtdruk perfect regelen. Bent u benieuwd hoe deze werken, bekijk dan zeker het filmpje hiernaast.

Heeft u last van luchtgeluid in een rechthoekig luchtkanaal?
In rechthoekige kanalen kunt u gebruik maken van Tecnocell (in droge kanalen) of Acusticab (in kanalen waar het materiaal vochtig of vettig zou kunnen worden). Hoe dikker u het materiaal kiest, hoe beter het resultaat zal zijn. Let wel op dat er voldoende vrije doorlaat blijft in het kanaal.

Contactgeluid
Door de luchtdruk in het kanaal kan resonantie ontstaan in het vaak te lichte plaatmateriaal van het luchtkanaal. Hierdoor kan er een trillend geluid van het luchtkanaal afstralen. Dit kan meteen aan de uitgang hoorbaar zijn of zelfs elders in het gebouw. We spreken in deze gevallen van contactgeluid.

Contactgeluid lost u op door massa toe te voegen aan het kanaal. Dit noemen we ontdreunen. Gebruik hiervoor onze Vibraflex UF. Nadat u het kanaal ontdreund heeft, voorziet u het aan de binnenzijde zoveel mogelijk van absorptiemateriaal zoals onze Tecnocell. Gebruik hiervoor minimaal een dikte van 13 mm.

Vragen?
Heeft nog vragen over dit onderwerp neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag!