Vloerisolatie voor instrumenten

Akoestische vloerisolatie Piano Akoestiek
Bespeelt u een muziekinstrument? Dan hoort thuis oefenen er vrijwel altijd bij. Maar zelfs als u de sterren van de hemel speelt, zullen uw buren het op prijs stellen als u maatregelen neemt om geluidsoverlast tegen te gaan. Wanneer u uw instrument in een slecht geïsoleerde ruimte bespeelt kan geluid zich op twee manieren naar uw buren verspreiden, via lucht- en contactgeluid. Op deze pagina vindt u de oplossingen en de producten voor zwevende vloeren en het verminderen van lucht, contact, drum- en pianogeluid. 

Wat is luchtgeluid?
Dit zijn de klanken voortgebracht door een bron die voor de overlast zorgt. Geluidsbronnen die luchtgeluid voortbrengen zijn televisie, radio, diverse apparaten, verkeers-  en stemgeluiden. Een ruimte waar veel galm aanwezig is zorgt ook voor meer overlast naar de omgeving. Een goede akoestiek vermindert het geluidsprobleem en de muziek zal beter klinken. De oplossing voor het verminderen van galm vindt u op de tipspagina "Galm in huis?". 

Wat is contactgeluid?
Dit zijn de geluiden die worden geproduceerd door het in beweging brengen van de constructie in een gebouw, bijvoorbeeld vloeren, wanden of plafonds. U ervaart dit vervolgens als klanken of fysieke trilling. Het bekendste contactgeluid bij instrumenten is natuurlijk de bassdrum van een drumstel. 

Stappenplannen
Op de tipspagina vindt u oplossingen voor de piano en het drumstel.

Hieronder vindt u de producten voor het isoleren van uw instrument

Filteren
  1. Akoestifloor | Zwevend vloer systeem
    Akoestifloor
    Zwevend vloersysteem
    Waardering:
    90%
    • Agglomer en dubbele laag gipsvezelplaat
    • Isoleert lucht- en contactgeluid
    • Eenvoudig op maat te maken

    Vanaf € 10,68

    (incl. btw)
Filteren

Lucht- en contactgeluiden isoleren
Instrumenten kunnen zowel luchtgeluid als contactgeluid verspreiden. Een piano verspreid beide typen geluid, net als een akoestisch drumstel, terwijl blaasinstrumenten, zoals een saxofoon, alleen luchtgeluid (klanken) verspreid.  Hieronder worden de twee veschillende manieren van isoleren uitgelegd. 

Luchtgeluid is de klank voortgebracht door een geluidsbron bijvoorbeeld stemgeluid of de klank van een gong. Het isoleren van luchtgeluid doet u door de bron zoveel mogelijk in te pakken. Een kamer-in-een-kamer principe is de beste manier om luchtgeluid binnen een ruimte te houden. Een voorbeeld van kamer-in-een-kamer is een studio cabine of het toepassen van voorzetwanden.

Contactgeluid wordt door de constructie doorgegeven in de vorm van trillingen, resonanties in bepaalde frequenties. De geluidsbron maakt rechtstreeks contact met een vloer of wand en zet ze in beweging. Deze constructies zetten de trillingen en resonanties vervolgens om in luchtgeluid. Belangrijk: contactgeluid is vaak nadrukkelijker aanwezig dan luchtgeluid en dient zoveel mogelijk bij de bron zelf aangepakt worden. Het akoestisch isoleren van contactgeluid doet u doorgaans door het plaatsen van trillingsisolatie zoals Regufoam, Regupol of Agglomer. Trillingsisolerend materiaal koppelt de geluidsbron los van de ondergrond zodat er nauwelijks energie kan worden overgebracht.