Tips voor het stiller maken van uw koelkast

Tips voor het stiller maken van uw koelkast

Geluidsisolatie voor de koelkast, vrieskist en wijnklimaatkast
Op deze pagina leest u onze tips voor het stiller maken van een koelkast, vrieskist en wijnklimaatkast (hierna koelkast genoemd). De geluidsproblemen kunnen bestaan uit contactgeluid (trillingen van de koelkast) en luchtgeluid (klanken van de koelkast). De oplossingen zijn geschikt voor inbouwkoelkasten en vrijstaande koelkasten.
 
Aandachtspunten
Voordat u een van de geluidsproblemen gaat aanpakken en producten gaat toepassen eerst wat punten van aandacht:
  • Warmte en ventilatie
    Voor het verminderen van luchtgeluid is absorptiemateriaal nodig. Dit soort materialen hebben vaak de eigenschap wat warmte vast te houden. Het is dus belangrijk om na te gaan wat de vereiste vrije ruimte rondom de koelkast moet zijn.
  • Inbouwruimte
    Let op de vrije ruimte die u nodig heeft voor de diverse producten die wij aanbieden. Er zullen situaties zijn waarbij producten onder of achter de koelkast moeten worden aangebracht. Meet eerst op hoeveel ruimte u heeft alvorens te bestellen.
  • Ventilator (PowerCooling)
    Zet niet teveel dingen op het bovenste schap, het blokkeren van de ventilator zorgt ervoor dat de koelkast meer geluid gaat produceren (vaak al het eerste geluidsprobleem zo opgelost!).
  • U Twijfelt?
    Wanneer u niet zeker weet of onderstaande tips uitvoerbaar zijn in uw situatie informeert u dan bij de leverancier van uw koelkast. Wij hebben ons best gedaan zoveel mogelijk rekening te houden met allerlei situaties.
Koelkastgeluid isoleren - Luchtgeluid, klanken isoleren
De meeste klanken van de koelkast worden aan de achterzijde geproduceerd door de compressor. Voorzie de wand achter de koelkast zoveel mogelijk van absorptiemateriaal. Heeft u nog meer ruimte voor absorptiemateriaal zonder dat de ventilatie c.q. vrije ruimte in het geding komt? Voorzie dan ook deze vlakken van absorptiemateriaal, hoe meer en dikker het materiaal des te beter het eindresultaat! Er zijn diverse dikten verkrijgbaar die u ook in combinatie kunt toepassen. Er zijn twee merken het meest geschikt met de volgende eigenschappen:
  • Acusticab
    Zelfklevende absorptieplaat met een beschermende, witte, olie- en vochtdichte toplaag aan de voorzijde. Schoon te houden met een vochtige doek. Op maat te snijden met een hobbymes.
    Wij adviseren een dikte van tenminste 38 mm, art. nr. W0022. Meerdere typen verkrijgbaar.
  • Flamex Basic
    Geen beschermende toplaag, daardoor wél hogere absorptiewaarden, brandklasse C. Bijzonder gemakkelijk op maat te snijden met een hobbymes. Monteren met Stauf kit. Wij adviseren, wanneer mogelijk, een dikte van 50 mm, art. nr. K0042. Meerdere typen verkrijgbaar.
Contactgeluid, trillingen isoleren
Trillingen van de koelkast kunnen het keukenmeubel of de vloer in beweging brengen. Met als resultaat dat het meubel geluid versterkt of dat een bromtoon in een andere kamer hoorbaar is. Om dit te verminderen is het nodig om de koelkast op trillingsisolatie te zetten (let op de vrije hoogte in een meubel). Er zijn twee Regufoam producten het meest geschikt om trillingen te isoleren:
  • Regufoam Strips (kleine/lichte inbouwkoelkast).
    Verdeel deze 12 mm dikke strips in gelijke delen en breng ze gelijkmatig aan op de bodem van het meubel. Op de strips brengt u een plaatmateriaal aan om het gewicht van de koelkast over de strips te verdelen, dit kan multiplex zijn of vergelijkbaar. De plaat mag beslist nergens het meubel raken! In het voorbeeld is een staalplaat gebruikt vanwege de beperkte ruimte. De hoeveelheid strips wordt bepaald door de afmeting en het gewicht van de koelkast. Als er voldoende ruimte in het meubel is, is het aan te raden om twee strips op elkaar te plakken. Zo kan de strip zwaarder worden belast en trillingen nog beter geïsoleerd. Dit is zeker aan te raden bij zwaar geladen koelkasten zodat de strips niet te ver in veren.
Inbouwkoelkast geïsoleerd met Regufoam Strips.
Trillingen van de koelkast kunnen het keukenmeubel of de vloer in beweging brengen. Met als resultaat dat het meubel geluid versterkt of dat een bromtoon in een andere kamer hoorbaar is. Om dit te verminderen is het nodig om de koelkast op trillingsisolatie te zetten (let op de vrije hoogte in een meubel). Er zijn twee Regufoam producten het meest geschikt om trillingen te isoleren:
 

Op de voorbeeldfoto’s hierboven is een enkele laag Regufoam Strips gebruikt. De foto’s en de reactie hier onder kregen wij van een enthousiaste klant, leest u zijn ervaring:

"Enkele weken geleden was ik bij u in de Akoestiekwinkel in Gorinchem omdat ik het indringende geluid van mijn koel-vries installatie wilde terugdringen, met name de 100 Hz brom die geproduceerd wordt door de compressor als die op vol vermogen draait. Deze irritante brom wordt door de akoestiek van de kast waarin de koel-vries combinatie staat ernstig versterkt en is hoorbaar in een groot deel van de woning. U hebt mij toen wat testmateriaal meegegeven, drie isolatie strips, (waarvoor nogmaals mijn dank!) en die heb ik inmiddels aangebracht. We hadden afgesproken dat ik u op de hoogte zou houden van de resultaten, bij deze. Bijgaande foto's laten zien wat ik heb gedaan: de strips aangebracht, een aluminiumplaat erop van 1 mm omdat de koel- vries combinatie niet verder omhoog kon in het meubel (zie bijgaande foto). Het resultaat is als volgt:

1. Als de compressor aanstaat op vol vermogen is het geluid (brom) teruggegaan van 50dB naar 40dB.
2.Ttijdens 'normaal' gebruik (dus niet extra vriezen, frost stand) of als de kast enkele uren buiten gebruik is geweest) is er praktisch geen geluid meer waarneembaar. Dit is een enorme verbetering!"

  • Regufoam Unidemper (zware koelkast en wijnklimaatkast)
    De zwaardere koelkast, Amerikaans model, en de wijnklimaatkast plaatst u vanwege het hoge gewicht het best op 4 tot 8 Unidemper Basic dempers (1 sets = 4 dempers). Leg de dempers op de vloer met daarop een stevige plaat tenminste zo groot als de koelkast. Doorgaans is een hart-op-hart afstand van 60 cm tussen iedere demper voldoende. Idealiter veren de dempers niet meer dan 15% in. Als de paarse kleur van de demper u stoort kunt u deze rondom intapen met Acustitape.
Keukenmeubel aanrechtblad isoleren
Hoort u de koelkast al minder als u stevig tegen het meubelplaat duwt? Dan duidt dit vaak op een gebrek aan massa en stijfheid in het meubel. Het lichte meubelplaat wordt door de koelkast in beweging gebracht wat resulteert in een brommend geluid. Het kan dan een aardige aanvulling zijn op de eerder genoemde tips om deze vlakken met behulp van contactlijm te voorzien van Isomat TS. Met Isomat neemt het gewicht toe en het geluid af. Wij adviseren Isomat TS, type 14 kg/m², art.nr. W0242.
 
Een dun of licht aanrechtblad zorgt ook nog weleens voor wat holle naklank in de keuken als u op het aanrechtblad bezig bent. Ook hier kan Isomat TS voor verbetering zorgen. In dit geval komt het materiaal onderste boven aan het aanrechtblad te hangen en zult u de 14 kilo zware plaat met contactlijm én schroefjes moeten monteren.
 
Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.