Lees alles over de verschillen tussen de twee merken ontdreuningsplaten Vibraflex en STP Standartplast.

De verschillen tussen Vibraflex en STP Standartplast

Wat is ontdreuning?
De term ontdreunen klinkt de meeste mensen niet bekend in de oren, toch is het een van de meest voorkomende manieren van akoestisch isoleren. Kijkt u maar eens onder de stalen gootsteen in uw keuken, de onderzijde van een (goed geïsoleerde) stalen trap of in het portier van een voertuig. De isolatiemethode ontdreuning vermindert trillingen in plaatmateriaal dat anders bij aanraking een gong-klank voortbrengt.

In ons assortiment vindt u twee merken ontdreuningsplaten, Vibraflex en STP Standartplast. Met regelmaat wordt ons gevraagd wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen beide producten en welke variant toegepast moet worden. Op deze pagina leest over de verschillen tussen beide merken.

Vibraflex
Het huismerk Vibraflex, al ruim 30 jaar in ons assortiment, is het bekendste ontdreuningsmateriaal in de markt en is herkenbaar aan de gele zelfklevende achterzijde. Vibraflex heeft als hoofdbestandsmiddel bitumen met toegevoegde vulstoffen voor extra hoge massa. Het product kan worden geleverd in een bulkvariant, met de afkorting BS (Basic), en in handige doosjes. De zichtzijde van het product is zwart van kleur, zonder opdruk of reclame, en voorzien van 2 μm (mircrometer) PE-folie, zodat bitumengeur geen kans krijgt.

STP Standartplast
Al jaren is de Akoestiekwinkel dealer van STP Standartplast producten. STP heeft als hoofdbestandsmiddel polymeer- en butylrubber. Het product onderscheidt zich door de verschillende verpakkingen en eigentijdse look. STP Standartplast is vergelijkbaar met Dynamat en verkrijgbaar in twee verschillende varianten in diverse verpakkingen. Alle STP-varianten zijn voorzien van een stevige zwarte aluminiumfolie met een stippellijn, handig voor het opmaat knippen of snijden.

De grootste verschillen tussen Vibraflex en STP
De verschillen tussen beide producten zijn, naast de samenstelling, vooral de prijs. Producten op bitumen basis, zoals Vibraflex, zijn veel goedkoper dan producten op butylrubber basis. Dit komt voornamelijk omdat bitumen goedkoper is in Europa dan butylrubber en dit heeft invloed op de prijs.

Waarom dan butylrubber? Daar is een goede reden voor! Producten op basis van butylrubber laten zich namelijk bijzonder gemakkelijk knippen, snijden en aanbrengen, ook bij wat lagere temperaturen. Voor de echte hobbyist maakt dit niet zoveel uit, die heeft vaak alle gereedschappen en handigheid wel in huis, maar voor de eenmalige gebruiker zijn STP-producten aantrekkelijk.

Wat zijn de isolatiewaarden?
De isolatiewaarde van ontdreuningsmateriaal hangt af van de reactie op de omgevingstemperatuur, de verliesfactor. Hoe hoger de verliesfactor des te hoger de isolatiewaarde, des te beter het resultaat. Sommige producten worden bij bepaalde temperaturen slap en zacht en kunnen dan resoneren met de ondergrond waardoor de isolatiewaarde minder wordt, oftewel een lage verliesfactor. De verliesfactor van STP Aero Bomb is wat hoger dan van Vibraflex met dezelfde specificaties. Dit komt door de stevige toplaag van het product.

Ontdreuningspasta’s hebben de hoogste verliesfactor en isoleren dus het beste. Deze producten kunnen doorgaans ook tegen hogere temperaturen. De meest gebruikte pasta is de tweecomponenten pasta Vibradamp A-90-P. Ontdreuningspasta’s zijn vooral op aluminium- en staaldikte vanaf 5 mm erg efficiënt.

Conclusie
Wilt u de hoogste isolatiewaarde, dan gebruikt u Vibraflex. Ook al is de verliesfactor iets lager, er is geen ontdreuning met een hogere massa dan de Vibraflex Ontdreuning. Wilt u voldoende isolatiewaarde, maar vindt u verwerkingscomfort toch net iets belangrijker? Gebruikt u dan de producten van STP Standartplast.

Aandachtspunten
Welk zelfklevend product u ook toepast, zorg te allen tijde voor een vet- en stofvrije ondergrond! Vermijd het insluiten van lucht onder het product. Het gebruik van de aandrukroller helpt hierbij. Let op de temperatuurbestendigheid zoals aangegeven op de diverse productpagina’s.

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.