Ervaart u geluidsoverlast van uw warmtepomp of airconditioner? Leest hier onze tips voor geluidsisolatie voor de warmtepomp en airconditioning units.

Maak uw airconditioning stiller met onze tips!

We voelen het allemaal: de zomers worden warmer. Steeds meer woningen worden dan ook uitgerust met airconditioning. Een ware luxe als u binnen zit wanneer het warm is buiten.Maakt uw airco echter veel geluid en strooit deze geluidsoverlast soms roet in het eten? Dan is het hoog tijd om in te grijpen en uw airco te isoleren. Met onze materialen en deskundig advies rond airco isolatie kunnen u en uw buren weer genieten van de lusten zonder de lasten van uw airconditioning.

Wat komt aan bod in deze tipspagina:

 • Heb ik last van contactgeluid of van luchtgeluid?
 • Hoe isoleer ik contactgeluid? Volg het stappenplan
 • Hoe isoleer ik luchtgeluid? Volg het stappenplan
 • De kant-en-klare omkasting
 • Vaak gestelde vragen en antwoorden

Heb ik last van contactgeluid of van luchtgeluid?
Wanneer u last hebt van een luidruchtige airco, dan is het allereerst belangrijk om te weten of u last hebt van contactgeluid of van luchtgeluid. Beide types geluisdsoverlast vereisen namelijk een andere oplossing.

Contactgeluid kan ontstaan wanneer de unit geplaatst wordt op verkeerde of verouderde dempers of wanneer er geen dempers werden geplaatst. Geluid kan dan ongewenst reizen door de ondergrond waar de unit op staat. Meestal hoort u dan een constante bromtoon die vaak hoorbaar is door het hele huis, tot aan de buren toe.

Buitenunits van een airco kunnen ook overlast veroorzaken door een luidruchtige ventilator, motor of compressor, meestal hoorbaar aan de voorkant van de unit. Dit luchtgeluid kan u beperken door een omkasting om de unit heen te bouwen.

 

Hoe isoleer ik contactgeluid?
Om contactgeluid te isoleren volgt u dit stappenplan:

 1. Leg een zo zwaar mogelijke betontegel die minimaal zo groot is als de buitenunit.
 2. Snij blokjes Regufoam D300 (de antraciete versie, artikelnummer M0718) op formaat 100 x 100 mm.
  Leg deze blokjes op de betontegel, daar waar de hoeken van de kunststof balken van de unit zullen komen.
 3. Plaats de unit op deze blokjes Regufoam.

Een heel bijzondere vorm van contactgeluid kan ontstaan wanneer de koperen leidingen tussen de binnen- en buitenunit de wand raken. In dat geval moet u niet de airco leidingen isoleren maar wel het gat groter maken waardoor de leidingen naar buiten gaan zodat de leidingen de muur nergens kunnen raken.

 

Hoe isoleer ik luchtgeluid?
Om luchtgeluid te isoleren volgt u dit stappenplan:

 1. Maak 4 wanden (waarvan 1 wand zal functioneren als deur) van zwaar plaatmateriaal.
  Laat de bovenkant open voor voldoende lucht aan- en afvoer.
 2. Voorzie de binnenzijde zoveel mogelijk van absorptiemateriaal.
  Gebruik hiervoor Merfopol of Akotherm D40.

Opgelet, controleer de handleiding of contacteer uw leverancier van de airco om te weten hoeveel vrije ruimte uw unit nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Dit hangt af van het merk en type van uw airco.

 

De kant-en-klare omkasting
Bent u zelf niet zo handig of verkiest u een hoogwaardig afgewerkte omkasting? Dan hebben wij ook kant-en-klare oplossingen in het gamma. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op onze DICE pagina.

 

Vaak gestelde vragen en antwoorden
Q: Wat te doen bij geluidsoverlast van een airco?
A: Probeer te achterhalen waar de overlast juist veroorzaakt wordt. Is het luchtgeluid of is het contactgeluid? Volg het stappenplan zoals hierboven beschreven. Niet helemaal zeker? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Q: Kan ik mijn mobiele airco isoleren?
A: Jazeker! Mobiele airco’s zijn anders opgebouwd en hebben dan ook een heel andere aanpak nodig bij geluidsoverlast. Daarom hebben we hierover een aparte tips pagina geschreven. Deze vindt u hier.

Q: Zijn er bepaalde juridische aspecten waar ik rekening mee moet houden? Hoe ver moet mijn airco van de buren staan? Heb ik een vergunning nodig voor een buitenunit van een airco? Of hoeveel decibel mag een buitenunit van een airco produceren?
A: Voor het plaatsen van een buitenunit kunnen inderdaad bepaalde regels verbonden zijn. Voor alle details kan u best contact opnemen met uw stad of gemeente. Enkel zij kunnen sluitende antwoorden geven op deze juridische vragen.

Nog een andere vraag?
Neem dan gerust contact met ons op.